Rodzice Teofila Chruścińskiego/Skotnickiego

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Bukała_Kacper

Sympatyk

Post autor: Bukała_Kacper »

Witam,

Trafiłem na metrykę dotyczącą mojego przodka, Teofila Chruścińskiego.
Z metryki zgonu dowiedziałem się, że mógł urodzić się około 1818 roku w Kociszewie, a jego rodzicami był Józef i Katarzyna Chruścińscy. Jednak nowe znalezisko trochę mnie skołowało. Teofil pochodził z niewiadomych rodziców. Został znaleziony pod domem i przygarnięty w marcu 1817 roku (akt 14). Jednak znajduje się tam też wpis z 1828 roku, gdzie urodzony Józef Skotnicki uznaje Teofila za swojego syna, urodzonego z wdowy Katarzyny Chruścińskiej (akt 11).

Mam rozumieć, że biologicznymi rodzicami byli właśnie Józef i Katarzyna? Czy może tylko Katarzyna jest biologiczną matką Teofila?

Dodam, że około 1840 roku Teofil pojawia się w innej parafii, w której przebywa Katarzyna Chruścińska. Jest tam też Wiktoria Chruścińska ze swoim mężem Łukaszem Czarnickim. W ich akcie ślubu Wiktoria widnieje jako córka Katarzyny i Jana Chruścińskich.

Będę wielce wdzięczny za rozjaśnienie mi tej sytuacji :)

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=988832 (akt 14)

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=988832 (akt 11)

Pozdrawiam
Kacper Bukała
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

A kiedy zmarl Jan Chruściński ?, bylo wiecej dzieci tej pary?, czy tylko Wiktoria i ew.Teofil ?
Moze bylo tak, ze ukrywano ten fakt przed mezem Katarzyny stad taki zapis w akcie chrztu.
Po jego smierci nie bylo przeszkod aby akt sprostowac. Dziecko mialo juz 10 lat, moglo
byc bardzo podobne do biologicznego ojca. Czesto tak bywa.
Gdyby sprawa dotyczyla moich przodkow uznalabym Józefa Skotnickiego za ojca Feliksa.
100 % pewnosci nigdy i tak nie bedzie ale uznanie jest i to doklejone do metryki z 1817r.
To tylko maja teoria.

Pozdrawiam
Grazyna
Bukała_Kacper

Sympatyk

Post autor: Bukała_Kacper »

Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż od paru dni zastanawia mnie pewna kwestia dotycząca Teofila. W moim pierwszym poście załączyłem akt jego uznania. Jest tam informacja, że Józef Skotnicki chce wejść w związek małżeński z matką Teofila, Katarzyną Chruścińską. Jednak mimo to Teofil posługuje się później nazwiskiem Chruściński, a jego matka najprawdopodobniej nie wyszła za Józefa. Sam Józef umiera w parafii Łobudzice w 1835 roku. Zastanawiam się dlaczego ta sytuacja tak wygląda? Czy Józef tak naprawdę nie chciał poślubić Katarzyny, a informację podał księdzu tylko w celu spisania aktu uznania? I czy taki akt kościelny wystarczył do uzyskania pewnych przywilejów przez Teofila? A może po spisaniu tego aktu małżeństwo odwidziało się Józefowi i Katarzynie z jakichś powodów?

Pozdrawiam
Kacper Bukała
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”