Makowska_Magdalena pisze:Proszę o pomoc, utknęłam. Mój 2xpradziadek najprawdopodobniej był w Armii Carskiej, najprawdopodobniej został zmobilizowany w 1915 roku w Białymstoku lub Grodnie, został ranny w czasie Rewolucji Październikowej w Moskwie i tam zmarł wskutek odniesionych ran. Został pochowany na nieistniejącym dzisiaj cmentarzu. To są jedyne wiadomości, pochodzące z zapisków mojej babci. Nie znam daty urodzenia 2xpradziadka(sądzę, że przed 1860 rokiem), dokładnej daty śmierci też nie. Nazywał się Zachary (Zachar) Lewe (Lewi lub Lewyj), syn Aleksieja.
Magda
Albo był ewakuowany, albo był ratnikiem.
Raczejbył ewakuowany, bo jak pisałam wcześniej dla zmarłych w czasie I WŚ w szpitali moskiewskich żołnierzy i żołnierzy-mieszkańców Moskwy był orządzony też już nie istniejący cmetarz Bracki.
Na ile znam z historii tarcze na ulicach Moskwy się zaczęły w grudniu roku 1917.
Dla ewakuowanych Polaków przez CKO były urządzone przytułki, może jest sens poszukać w AAN? tylko indeksacji w tych teczkach CKO ie ma, trzeba oglądać wszystkie kartki i szukać osoby.
prapra.. dziadek mógł zginąć w czasie walki na ulicah albo brał udział z jednej albo drugiej stroy - chaciaż w tamtych czasach trudno było zrozumieć gdzie jest jaka strona i co chcą, tym bardziej wobec Polski.
Cmetarz Lazarewski to już prawie centrum Moskwy i na ile mogę zrozumieć lokalizację też jest tam albo zabudowa ale raczej jakaś ulica.
Nigdzie nie spotkałam liisty/rejestrów pochowanych na tym cmentarze, chociaz odpoczywają według wiki osoby z dość znanymi rosyjskimi nazwiskami - krewni pisarza Dostojewskiego, znany rosyjski malarz ect.
gdzie szukac tych rejestrów nie mam zielonego pojęcia(
Na temat cmentarza Brackiego jak pisałam wcześniej to wydana olbrzymia praca 3 tomy, wszyscy pochowani co można było znaleźć w archiwach ect, ale on-line tego nie ma.
Jedynie co mogę poradzić to kwereda w archiwum historyczny miasta Moskwa ЦИАМ, ale robiłam tam kiedyś kwerendę i otrzymałam odpowiedź negatywną, i prawie wszyscy kogo znam że robili tam kwerendę otrzymali odpowiedź negatywną. może naprawdę nie ma odpowiednich dokumentów, może nie chcą dokładnie szukać, nie znam(
Może na początek zejrzeć do zespołów tego archiwum czy są.
Irena