Jak zdobyć metrykę ślubu z 1956 roku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Marek_Kwarciński

Jak zdobyć metrykę ślubu z 1956 roku
Szanowni Genealodzy !
Proszę o pomoc. Jeden z moich przodków Józef Franciszek Paliszewski zawarł związek małżeński /drugi/ z Marią Honoratą Kautzką w parafii Św. Anny Wrocław Oporów 29 kwietnia 1956 roku. Oboje już nie żyją, nie mieli dzieci. Jaka jest szansa na zdobycie tej metryki lub tylko wgląd ze względu na krótki upływ czasu ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marek Kwarciński
Proszę o pomoc. Jeden z moich przodków Józef Franciszek Paliszewski zawarł związek małżeński /drugi/ z Marią Honoratą Kautzką w parafii Św. Anny Wrocław Oporów 29 kwietnia 1956 roku. Oboje już nie żyją, nie mieli dzieci. Jaka jest szansa na zdobycie tej metryki lub tylko wgląd ze względu na krótki upływ czasu ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marek Kwarciński
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Jak zdobyć metrykę ślubu z 1956 roku
ale jak?Marek_Kwarciński pisze:....
Proszę o pomoc. Jeden z moich przodków [...]Oboje już nie żyją, nie mieli dzieci.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Może przodkiem był z pierwszego małżeństwa, a bezdzietnym z drugiego?Marek_Kwarciński pisze: przodków Józef Franciszek Paliszewski zawarł związek małżeński /drugi/
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Niestety nie mam go na liście potomków Józefa Ignacego Paliszewskiego h. Abdank (1685-1750) z Kończyc i Trepczanki, więc Panu nie pomogę 
-
Sroczyński_Włodzimierz

to wtedy nadal jest odpis AM przodka tj ojca, dziadka, pradziadka składającego wniosek o odpis w USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Ale to chyba właśnie o to chodzi, że nie ma potomnych, którzy mogliby bez problemu lub tylko z małymi problemami uzyskać dostęp do w/w aktu. Stąd pytanie jak można i jaka jest w ogóle na to szansa. Tu na forum niemal powszechne jest mylenie przodków z krewnymi choć wydaje się, że genealog, nawet amator powinien mieć w tej kwestii rozeznanie.
- Marek_Kwarciński

Dziękuję za wszystkie wskazówki. Własnie o to chodzi, że nie ma potomnych mogących uzyskać dostęp do metryki. Jako daleki krewny nie mam raczej na to szansy.
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
występowałam do USC o metrykę ślubu z 1939r. siostry mojej mamy, też nie mieli dzieci.
Prośbę motywowałam tym, że jej mąż został w 1947r.aresztowany i ślad po nim zaginął (nie wiem przez kogo i dlaczego)
Był umieszczony w bazie straty.pl (było 2 o tym samym imieniu i nazwisku) i chciałam znać jego rodziców.
Akt został mi udostępniony
Prośbę motywowałam tym, że jej mąż został w 1947r.aresztowany i ślad po nim zaginął (nie wiem przez kogo i dlaczego)
Był umieszczony w bazie straty.pl (było 2 o tym samym imieniu i nazwisku) i chciałam znać jego rodziców.
Akt został mi udostępniony
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
- Marek_Kwarciński

I właśnie tak będę próbował. Może w drodze wyjątku /udokumentuję dość dalekie pokrewieństwo/ udostępnią. Szczególnie chodzi mi o datę i miejsce urodzenia panny młodej.
Dziękuję i pozdrawiam
Marek Kwaciński
Dziękuję i pozdrawiam
Marek Kwaciński