Ukraina co to za miejscowość?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Ukraina co to za miejscowość?

Post autor: dominikk »

Witam,
moja krewna urodziła się w 1923 r. w miejscowośc Mierneń lub Miermień, różnie występuje w dokumentach. Nie mogę zlokazlizować tej miejscowści. Przypuszczam, że jest to gdzieś na wschodzie, ponieważ w swoim dowodzie osobistym miała wpisaną tą miejscowość i dodane ZSRR. Z informacji jakie posiadam, jej rodzice często się przeprowadzali, ostatnim ich miejscem zamieszkania był Miryn w par. Mielnica na Wołyniu. Czy jest możliwe żeby Miryn był pomylony z miejscowościami podanymi wyżej?
tadeuszmurzyn

Sympatyk

co to za miejscowość?

Post autor: tadeuszmurzyn »

Witam,
Miryn gmina Wielick, prafia prawosławna i rzymsko-katolicka w Mielnicy, powiat Kowel, województwo wołyńskie. Mierneń/Miermień to może jakieś przysiólki bo samoistnie nazwy takiej nie znalazłem?
Pozdrawiam
Tadeusz
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Ukraina co to za miejscowość?

Post autor: Bea »

dominikk pisze:Witam,
moja krewna urodziła się w 1923 r. w miejscowośc Mierneń lub Miermień, różnie występuje w dokumentach. Nie mogę zlokazlizować tej miejscowści. Przypuszczam, że jest to gdzieś na wschodzie, ponieważ w swoim dowodzie osobistym miała wpisaną tą miejscowość i dodane ZSRR. Z informacji jakie posiadam, jej rodzice często się przeprowadzali, ostatnim ich miejscem zamieszkania był Miryn w par. Mielnica na Wołyniu. Czy jest możliwe żeby Miryn był pomylony z miejscowościami podanymi wyżej?
Hej, wpisałam nazwę parafii w google.maps: link
Obok widzę miejscowość: Myryn (Mирин)
mnie by pasowało, że to Mierneń, ale ...

wiem, słaba ta mapa....

pozdrawiam
Beata

edit:
na ukraińskiej Wikipedii jest kategoria Села України. Przejrzałam wpisy i pasuje mi tylko wyżej wymieniony Мирин lub Мирне (ale takich miejscowości jest ok. 30)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”