Witam serdecznie,
szukałam za pomocą lupki takiego zbiorczego tematu, w którym każdy wymienia miejsca/sposoby uzyskania informacji o krewnych. Uważam, że byłby to temat szczególnie pomocny dla wszystkich niedoświadczonych genealogów, w tym oczywiście dla mnie.
Ja do dnia dzisiejszego korzystałam z:
1) Akty urodzeń, małżeństw, zgonów - za uprzejmością USC lub AP
2) Słyszałam o kopertach dowodowych (nie mam pojęcia jak je zdobyć)
3) Widziałam, że niektórzy piszą do ZUSu, ja jeszcze tego nie zrobiłam, ponieważ nie wiem w jaki sposób sformułować prośbę i czy mogłabym na przykład prosić o dokumentację pradziadków (trzeba udowadniać pokrewieństwo?)
4) Losy osób prześladowanych w czasie II WŚ sprawdzam na stronie straty.pl lub Bad Arolsen
Uważam, że to fajny i potrzebny temat z wiedzą zebraną w jednym miejscu, a nie rozsianą po całym forum. Może okazać się szczególnie pomocna dla mniej doświadczonych osób. Z przyjemnością również skorzystam z wiedzy bardziej doświadczonych Państwa.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie, Angelika Smoła
-
smola_angelika

Zbiór informacji o przodkach
Warto wspomnieć też o metryczkach dowodowych (Milanówek), zdarzyło mi się też pisać do archiwum Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych, Urzędu do Spraw Kombatantów, Wojskowego Biura Historycznego, IPN, PCK a także archiwum PKP i archiwum Auschwitz (oprócz informacji dostępnych na straty.pl przesłali także zdjęcia obozowe poszukiwanej osoby, które w gorszej jakości wyszukałam na stronie internetowej muzeum).
Izabela
-
KamilFadygowski

Zbiór informacji o przodkach
Ja polecam jeszcze wyszukiwarkę grobonet - o ile w Polsce można namierzyć przodka o tyle na stronie w wersji amerykańskiej można się dużo dowiedzieć, często jest informacja z ostatniego pożegnania (np. w przypadku siostry mojego pradziadka - przeżyła X lat, doczekała się 8 dzieci, 16 wnucząt i 6 prawnucząt).
Pozdrawiam
Kamil
Pozdrawiam
Kamil