Archiwum Państwowe we Lwowie - Ukraina

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witaj. Klepnij na ten link, wyskoczy Ci mapka. Klepnij na czerwoną łezkę :) i bedziesz miał zdjęcia wejścia do archiwum.
https://tsdial.archives.gov.ua/index10.html
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Aquila

Sympatyk

Post autor: Aquila »

Dzięki! Faktycznie, teraz widzę. I pomyśleć, że przechodziłem tamtędy parę lat temu, kiedy jeszcze się nie interesowałem genealogią tak bardzo, jak obecnie...
Pozdrawiam,
Mirek
chołoniewski

Sympatyk

Archiwum w Lwowie

Post autor: chołoniewski »

Witam
Czy ktoś ,mógłby mi ktoś podać e-mail i nr telefonu do Archiwum w Lwowie ,gdyż chciałbym ustalić , ewentualne posiadanie w ich zbiorach ksiąg metrykalnych będących w moim zainteresowaniu.
Jurek
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Archiwum w Lwowie

Post autor: mmaziarski »

MMaziarski
chołoniewski

Sympatyk

Archiwum w Lwowie

Post autor: chołoniewski »

I który to jest e-mail /sprawdzony / przez który można by napisać w języku polskim .
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

Dobry Wieczór,

wiadomo może, czy w zasobie Archiwum lwowskiego są księgi zgonów par. rzk w Drohobyczu z lat 1849-1855? Wyszukiwarka FamilySearch pokazuje, co następuje: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library . Jednakże do ukraińskich inwentarzy wkradł się pewien błąd - wolumin 201-4A/1730 (zgony 1836-1849) przypisany do drohobyckiej par. gk w rzeczywistości powinien być zakwalifikowany jako księga rzk. Może poszukiwana przeze mnie księga "ukryta" jest w jakimś innym zespole?
Pozdrawiam, Michał P.
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Re: Archiwum w Lwowie

chołoniewski pisze:Witam
Czy ktoś ,mógłby mi ktoś podać e-mail i nr telefonu do Archiwum w Lwowie ,gdyż chciałbym ustalić , ewentualne posiadanie w ich zbiorach ksiąg metrykalnych będących w moim zainteresowaniu.
Jurek
Witaj. Osobiście pisałem pod ten e-mail
Tsdial@arch.gov.ua
Moimi sprawami zajmowała się Pani Maksimowicz Bogdana. Pisałem po polsku. Bardzo szybko odpowiadali tzn.w ciągu tygodnia :)
To jest na Soborną we Lwowie.
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
ArtKrol

Post autor: ArtKrol »

Dzień dobry,

Ile czasu oczekiwaliście na odpowiedź z Archiwum we Lwowie (TSDIAL)? Wysłałem do nich zapytanie i następnego dnia otrzymałem informację zwrotną " Twoje zgłoszenie zostało otrzymane. Spodziewaj się odpowiedzi." Umieram z niecierpliwości - to już dwa tygodnie :wink:
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Witaj. Jeśli chodzi o archiwum na Sobornej,to zależy od sprawy. Za skanami z fondu Józefińskiego odnośnie konkretnej miejscowości,czekałem ok.2-3 tygodni. Jeśli Ci nie odpowiedzą w przeciągu tego czasu, napisz do nich e-mail z pytaniem, "kiedy możesz się spodziewać odpowiedzi". Często było tak,że niby do mnie już odpowiedź wysłali,ale nie doszła :) I wysyłają "powtorno".
LuckyLuke007

Post autor: LuckyLuke007 »

Sporo dokumentów o mojej rodzinie może być w archiwum CDIA we Lwowie. Mam namierzonych około 20 spraw (teczek) z różnych fondów do sprawdzenia.
Czy znają Państwo osobę, która mogłaby w moim imieniu pójść do tego archiwum, przejrzeć te dokumenty i zrobić zdjęcia/kopie tych, które dotyczą mojej rodziny? Potrzebna podstawowa znajomość łaciny i niemieckiego (księgi z czasów Austro-Węgier, metryki józefińska i franciszkańska oraz grekokatolickie z tego czasu).

Z góry dziękuję za kontakt do takich osób,
Łukasz Czerwiński
LuckyLuke007

benyzet pisze:Witaj. Jeśli chodzi o archiwum na Sobornej,to zależy od sprawy. Za skanami z fondu Józefińskiego odnośnie konkretnej miejscowości,czekałem ok.2-3 tygodni. Jeśli Ci nie odpowiedzą w przeciągu tego czasu, napisz do nich e-mail z pytaniem, "kiedy możesz się spodziewać odpowiedzi". Często było tak,że niby do mnie już odpowiedź wysłali,ale nie doszła :) I wysyłają "powtorno".
A ile płaciłeś?
Ja mam, jak napisałem powyżej, około 20 różnych teczek do sprawdzenia, więc obawiam się, że koszty będą szalone.
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

Na mail wysłany 18 stycznia odpowiedź dostałem wczoraj. Pisałem po polsku, odpowiedź wprawdzie była odmowna, ale sprawa została rozpatrzona - w moim odczuciu - błyskawicznie.

Powodzenia!
JW
ArtKrol pisze:Dzień dobry,

Ile czasu oczekiwaliście na odpowiedź z Archiwum we Lwowie (TSDIAL)? Wysłałem do nich zapytanie i następnego dnia otrzymałem informację zwrotną " Twoje zgłoszenie zostało otrzymane. Spodziewaj się odpowiedzi." Umieram z niecierpliwości - to już dwa tygodnie :wink:
LuckyLuke007

Aha... A jakie pytania zadałeś, o co poprosiłeś?
O co można ich prosić, a o co nie bardzo, czy można pertraktować, np. zmniejszać zakres pytań czy coś w tym stylu?

Pozdrowienia,
Łukasz

jakub.witkowski pisze:Na mail wysłany 18 stycznia odpowiedź dostałem wczoraj. Pisałem po polsku, odpowiedź wprawdzie była odmowna, ale sprawa została rozpatrzona - w moim odczuciu - błyskawicznie.

Powodzenia!
JW

jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

LuckyLuke007 pisze:Aha... A jakie pytania zadałeś, o co poprosiłeś?
O co można ich prosić, a o co nie bardzo, czy można pertraktować, np. zmniejszać zakres pytań czy coś w tym stylu?

Pozdrowienia,
Łukasz
Witaj Łukasz,

prosiłem o sprawdzenie czy w ukraińskich archiwach jest osiągalny akt ślubu z rzymskokatolickiej parafii Wojutycze, lata 1868-1870. Okazało się, że taka księga w archiwach nie figuruje.

To moje jedyne doświadczenie z ukraińskimi archiwami do tej pory, więc niestety nie potrafię odpowiedzieć na pozostałą część Twojego pytania.

Kuba
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

LuckyLuke007 pisze:Aha... A jakie pytania zadałeś, o co poprosiłeś?

Pozdrowienia,
Łukasz

jakub.witkowski pisze:Na mail wysłany 18 stycznia odpowiedź dostałem wczoraj. Pisałem po polsku, odpowiedź wprawdzie była odmowna, ale sprawa została rozpatrzona - w moim odczuciu - błyskawicznie.

Powodzenia!
JW

Nie ma takiego czegoś jak zbyt duża ilość pytań, jednak przy takowej należy wziąć pod uwagę dłuższy czas oczekiwania - jeszcze wszystko zależy od poziomu ich skomplikowania. Miałem i wciąż mam kontakt z różnymi archiwami na Ukrainie i moje rozmowy zazwyczaj przebiegały pomyślnie - a były to kwerendy, zwykłe zapytania o zasób, czy nawet zamówienie jednostek do przejrzenia via mail. W przyszłym miesiącu znowu będę we Lwowie i Łucku, więc mam nadzieję, że nic się w tej kwestii nie zmieniło :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”