https://tsdial.archives.gov.ua/index10.html
Archiwum Państwowe we Lwowie - Ukraina
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witaj. Klepnij na ten link, wyskoczy Ci mapka. Klepnij na czerwoną łezkę
i bedziesz miał zdjęcia wejścia do archiwum.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
-
chołoniewski

Archiwum w Lwowie
Witam
Czy ktoś ,mógłby mi ktoś podać e-mail i nr telefonu do Archiwum w Lwowie ,gdyż chciałbym ustalić , ewentualne posiadanie w ich zbiorach ksiąg metrykalnych będących w moim zainteresowaniu.
Jurek
Czy ktoś ,mógłby mi ktoś podać e-mail i nr telefonu do Archiwum w Lwowie ,gdyż chciałbym ustalić , ewentualne posiadanie w ich zbiorach ksiąg metrykalnych będących w moim zainteresowaniu.
Jurek
-
mmaziarski

Archiwum w Lwowie
MMaziarski
-
chołoniewski

Archiwum w Lwowie
I który to jest e-mail /sprawdzony / przez który można by napisać w języku polskim .
Dobry Wieczór,
wiadomo może, czy w zasobie Archiwum lwowskiego są księgi zgonów par. rzk w Drohobyczu z lat 1849-1855? Wyszukiwarka FamilySearch pokazuje, co następuje: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library . Jednakże do ukraińskich inwentarzy wkradł się pewien błąd - wolumin 201-4A/1730 (zgony 1836-1849) przypisany do drohobyckiej par. gk w rzeczywistości powinien być zakwalifikowany jako księga rzk. Może poszukiwana przeze mnie księga "ukryta" jest w jakimś innym zespole?
wiadomo może, czy w zasobie Archiwum lwowskiego są księgi zgonów par. rzk w Drohobyczu z lat 1849-1855? Wyszukiwarka FamilySearch pokazuje, co następuje: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library . Jednakże do ukraińskich inwentarzy wkradł się pewien błąd - wolumin 201-4A/1730 (zgony 1836-1849) przypisany do drohobyckiej par. gk w rzeczywistości powinien być zakwalifikowany jako księga rzk. Może poszukiwana przeze mnie księga "ukryta" jest w jakimś innym zespole?
Pozdrawiam, Michał P.
Re: Archiwum w Lwowie
Witaj. Osobiście pisałem pod ten e-mailchołoniewski pisze:Witam
Jurek
Tsdial@arch.gov.ua
Moimi sprawami zajmowała się Pani Maksimowicz Bogdana. Pisałem po polsku. Bardzo szybko odpowiadali tzn.w ciągu tygodnia
To jest na Soborną we Lwowie.
Witaj. Jeśli chodzi o archiwum na Sobornej,to zależy od sprawy. Za skanami z fondu Józefińskiego odnośnie konkretnej miejscowości,czekałem ok.2-3 tygodni. Jeśli Ci nie odpowiedzą w przeciągu tego czasu, napisz do nich e-mail z pytaniem, "kiedy możesz się spodziewać odpowiedzi". Często było tak,że niby do mnie już odpowiedź wysłali,ale nie doszła
I wysyłają "powtorno".
-
LuckyLuke007
Sporo dokumentów o mojej rodzinie może być w archiwum CDIA we Lwowie. Mam namierzonych około 20 spraw (teczek) z różnych fondów do sprawdzenia.
Czy znają Państwo osobę, która mogłaby w moim imieniu pójść do tego archiwum, przejrzeć te dokumenty i zrobić zdjęcia/kopie tych, które dotyczą mojej rodziny? Potrzebna podstawowa znajomość łaciny i niemieckiego (księgi z czasów Austro-Węgier, metryki józefińska i franciszkańska oraz grekokatolickie z tego czasu).
Z góry dziękuję za kontakt do takich osób,
Łukasz Czerwiński
Czy znają Państwo osobę, która mogłaby w moim imieniu pójść do tego archiwum, przejrzeć te dokumenty i zrobić zdjęcia/kopie tych, które dotyczą mojej rodziny? Potrzebna podstawowa znajomość łaciny i niemieckiego (księgi z czasów Austro-Węgier, metryki józefińska i franciszkańska oraz grekokatolickie z tego czasu).
Z góry dziękuję za kontakt do takich osób,
Łukasz Czerwiński
-
LuckyLuke007
A ile płaciłeś?benyzet pisze:Witaj. Jeśli chodzi o archiwum na Sobornej,to zależy od sprawy. Za skanami z fondu Józefińskiego odnośnie konkretnej miejscowości,czekałem ok.2-3 tygodni. Jeśli Ci nie odpowiedzą w przeciągu tego czasu, napisz do nich e-mail z pytaniem, "kiedy możesz się spodziewać odpowiedzi". Często było tak,że niby do mnie już odpowiedź wysłali,ale nie doszłaI wysyłają "powtorno".
Ja mam, jak napisałem powyżej, około 20 różnych teczek do sprawdzenia, więc obawiam się, że koszty będą szalone.
-
jakub.witkowski

Na mail wysłany 18 stycznia odpowiedź dostałem wczoraj. Pisałem po polsku, odpowiedź wprawdzie była odmowna, ale sprawa została rozpatrzona - w moim odczuciu - błyskawicznie.
Powodzenia!
JW
Powodzenia!
JW
ArtKrol pisze:Dzień dobry,
Ile czasu oczekiwaliście na odpowiedź z Archiwum we Lwowie (TSDIAL)? Wysłałem do nich zapytanie i następnego dnia otrzymałem informację zwrotną " Twoje zgłoszenie zostało otrzymane. Spodziewaj się odpowiedzi." Umieram z niecierpliwości - to już dwa tygodnie
-
LuckyLuke007
Aha... A jakie pytania zadałeś, o co poprosiłeś?
O co można ich prosić, a o co nie bardzo, czy można pertraktować, np. zmniejszać zakres pytań czy coś w tym stylu?
Pozdrowienia,
Łukasz
O co można ich prosić, a o co nie bardzo, czy można pertraktować, np. zmniejszać zakres pytań czy coś w tym stylu?
Pozdrowienia,
Łukasz
jakub.witkowski pisze:Na mail wysłany 18 stycznia odpowiedź dostałem wczoraj. Pisałem po polsku, odpowiedź wprawdzie była odmowna, ale sprawa została rozpatrzona - w moim odczuciu - błyskawicznie.
Powodzenia!
JW
Ile czasu oczekiwaliście na odpowiedź z Archiwum we Lwowie (TSDIAL)? Wysłałem do nich zapytanie i następnego dnia otrzymałem informację zwrotną " Twoje zgłoszenie zostało otrzymane. Spodziewaj się odpowiedzi." Umieram z niecierpliwości - to już dwa tygodnie
-
jakub.witkowski

Witaj Łukasz,LuckyLuke007 pisze:Aha... A jakie pytania zadałeś, o co poprosiłeś?
Pozdrowienia,
Łukasz
prosiłem o sprawdzenie czy w ukraińskich archiwach jest osiągalny akt ślubu z rzymskokatolickiej parafii Wojutycze, lata 1868-1870. Okazało się, że taka księga w archiwach nie figuruje.
To moje jedyne doświadczenie z ukraińskimi archiwami do tej pory, więc niestety nie potrafię odpowiedzieć na pozostałą część Twojego pytania.
Kuba
-
Marynicz_Marcin

Nie ma takiego czegoś jak zbyt duża ilość pytań, jednak przy takowej należy wziąć pod uwagę dłuższy czas oczekiwania - jeszcze wszystko zależy od poziomu ich skomplikowania. Miałem i wciąż mam kontakt z różnymi archiwami na Ukrainie i moje rozmowy zazwyczaj przebiegały pomyślnie - a były to kwerendy, zwykłe zapytania o zasób, czy nawet zamówienie jednostek do przejrzenia via mail. W przyszłym miesiącu znowu będę we Lwowie i Łucku, więc mam nadzieję, że nic się w tej kwestii nie zmieniłoLuckyLuke007 pisze:Aha... A jakie pytania zadałeś, o co poprosiłeś?
Pozdrowienia,
Łukasz
jakub.witkowski pisze:Na mail wysłany 18 stycznia odpowiedź dostałem wczoraj. Pisałem po polsku, odpowiedź wprawdzie była odmowna, ale sprawa została rozpatrzona - w moim odczuciu - błyskawicznie.
Powodzenia!
JW
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/