Medale, poszukuję informacji

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Damianw3214

Sympatyk

Medale, poszukuję informacji

Post autor: Damianw3214 »

Witam serdecznie, piszę z pytaniem gdzie mogę zwrócić się o medale, odznaki pradziadka za czasów wojny, mój dziadek się tym kiedyś interesował i udało mu się zdobyć 3 medale, odznakę grunwaldzką, za Obrę Nysę i Bałtyk, Zwycięstwo i wolność. Moje pytanie brzmi gdzie mogę zwrócić się o resztę medali, wiem że było ich więcej bo dziadek dostał taką informacje w liście, że te medale (które wyżej wymieniłem) to nie wszystko Dziękuje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Chyba nie te czasy. Aby dziś ktoś ci dał medale z czasów PRL.
Jedynie co mogę polecić to poszperać na aukcjach internetowych u kolekcjonerów.
A dlaczego Twój dziadek tych odznaczeń z legitymacjami nie ma?
Odznaczeni dostawali to wraz z legitymacja i ewentualnym np. rozkazem dziennym dowódcy jednostki.
…………….
Wyższe odznaczenia nadawała np. Rada Państwa PRL i ewentualnie w jej dokumentach poszukaj odznaczonych .
Jan
Damianw3214

Sympatyk

Gdzie się zgłosić?

Post autor: Damianw3214 »

Witam serdecznie, piszę z pytaniem, bo nie wiem gdzie się zwrócić o medale z wojska mojego pradziadka. Był sierżantem w pierwszym samodzielnym batalionie saperów im. Tadeusza Kościuszki. Nazywał się Wiktor Wesołowski ur.13.02.1918r. w Aleksandrowie g. Łuków w. Lublin (kiedyś) Kiedyś mój dziadek starał się o te medale i wysłano mu 3:

-odznakę grunwaldzką

-zwycięstwo i wolność

-za Odrę, Nysę i Bałtyk

Dla mojego dziadka powiedziano że to nie wszystkie medale. Z góry dzięki
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Gdzie się zgłosić?

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
ODPOWIEDZ