Witam. Mam bardzo ważne pytanie.
Historia przedstawia się następująco. Nie mogę znaleźć matki mojego pradziadka. W aktach metrykalnych z roku 1889 jest napisane, że jest synem Marianny stanu wolnego (syn ma nazwisko matki). Również w tej samej parafii urodziła się Marianna w roku 1845, w roku 1863 wyszła za mąż natomiast jej mąż zmarł w roku 1885. W tej miejscowości była tylko jedna rodzina (nie było kilku gałęzi o tym samym nazwisku). Czy jest możliwe, że po śmierci męża gdy zaszła w ciążę z "nieznanym" mężczyzną, nadała synowi swoje panieńskie nazwisko? I czy jako matka nie powinno zapisać się jej jako wdowa?
Czy ktoś może już spotkał się z takim przypadkiem?
Posiadam również metrykę urodzenia mojego pradziadka jednak z powodu języka rosyjskiego nie potrafię jej rozczytać. Jest dostępna pod tym adresem: https://zapodaj.net/f57c44b3d7b80.png.html
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Problem z metryką urodzenia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
lukasz.okla

-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Problem z metryką urodzenia
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:05 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lukasz.okla

Witam.
Właściwie potwierdziłaś moje podejrzenia a takie od tyłu wzięło się stąd że po prostu szukałem informacji o osobach, które są wypisane na pomniku znajdującym się na moim miejscowym cmentarzu parafialnym. Na szczęscie ich akty urodzenia były po polsku (lata 1838 - 1860) następnie wiedziałem że mojego dziadka urodziła Marianna z tej samej wsi z której byli wcześniej wspomniane osoby. Niestety moja teza została obalona ze względu na różnice wieku obu porównywanych osób.
Właściwie potwierdziłaś moje podejrzenia a takie od tyłu wzięło się stąd że po prostu szukałem informacji o osobach, które są wypisane na pomniku znajdującym się na moim miejscowym cmentarzu parafialnym. Na szczęscie ich akty urodzenia były po polsku (lata 1838 - 1860) następnie wiedziałem że mojego dziadka urodziła Marianna z tej samej wsi z której byli wcześniej wspomniane osoby. Niestety moja teza została obalona ze względu na różnice wieku obu porównywanych osób.
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 7 times
Tutaj są 2 adnotacje: https://szukajwarchiwach.pl/58/130/0/1/ ... PZzbt2T6FQ
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Elża
-
lukasz.okla

A czy jest mi Pani w stanie powiedzieć co tam jest napisane. Widzę że po polsku ale nie potrafię rozczytać. W sensie pojedynczych słów, bo mogą być kluczowe. Oczywiście bardzo dziękuję.