Żyrardów- woj. mazowieckie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Klimza_Halina

Żyrardów przed 1890 r.
Do jakiej parafii należał Żyrardów w latach 1890-1898 ? W zapisach mam datę urodzin: Leonard Belter ur.10.10.1890 Żyrardów oraz Maria Belter ur.9.07.1896 w Żyrardowie.Obecne parafie były erygowane wiele lat później.Proszę o pomoc w lokalizacji parafii w latach 90-tych XIX w.
Halina
Halina
-
tadeuszmurzyn

Żyrardów przed 1890 r.
Witam,
zarówno parafia ewangielicka jak i rzymsko-katolicka były w owym czasie w Wiskitkach. Zbiory dot. tego okresu znajdują się w AP w Grodzisku Mazowieckim.
Pozdrawiam
Tadeusz
zarówno parafia ewangielicka jak i rzymsko-katolicka były w owym czasie w Wiskitkach. Zbiory dot. tego okresu znajdują się w AP w Grodzisku Mazowieckim.
Pozdrawiam
Tadeusz
-
Klimza_Halina

Żyrardów przed 1890 r.
Tadeuszu,
serdecznie dziękuję za podpowiedź.Jak zwykle można liczyć na odzew genealogicznej Społeczności.
Serdecznie pozdrawiam - Halina
serdecznie dziękuję za podpowiedź.Jak zwykle można liczyć na odzew genealogicznej Społeczności.
Serdecznie pozdrawiam - Halina
Warto też zwrócić uwagę na akta gminy Żyrardów- Wiskitki za lata 1864-1954.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... F3w&word2=
Powodzenia
Gospel
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... F3w&word2=
Powodzenia
Gospel
-
Klimza_Halina

-
tadeuszmurzyn

-
Klimza_Halina

Dzięki, Tadeuszu,
moi Belterowie byli niezmiernie mobilni.Wspomniany Leonard (przed 1939 zamieszkały w Lublinie) zginął w Dachau; Maria (po mężu Lindmajer) -szlakiem Andersa przewędrowała przez Bliski Wschód,Afrykę i zmarła w Anglii,ich ojciec- Otton (a mój dziadek)-pochowany w 1927 w Kielcach;ich matka Emilia z Libeltów -zmarła w 1915 w Lublinie,ich następny syn - Tadeusz -żołnierz legionów-1919 cmentarz we Lwowie.Żyrardów był tylko pierwszym przystankiem w życiu mojego dziadka (urodzonego w Kruszwicy) i stąd wiele moich problemów z poszukiwaniami tej części rodziny.
Serdecznie dziękuję za sympatyczne zainteresowanie
Pozdrawiam-Halina
moi Belterowie byli niezmiernie mobilni.Wspomniany Leonard (przed 1939 zamieszkały w Lublinie) zginął w Dachau; Maria (po mężu Lindmajer) -szlakiem Andersa przewędrowała przez Bliski Wschód,Afrykę i zmarła w Anglii,ich ojciec- Otton (a mój dziadek)-pochowany w 1927 w Kielcach;ich matka Emilia z Libeltów -zmarła w 1915 w Lublinie,ich następny syn - Tadeusz -żołnierz legionów-1919 cmentarz we Lwowie.Żyrardów był tylko pierwszym przystankiem w życiu mojego dziadka (urodzonego w Kruszwicy) i stąd wiele moich problemów z poszukiwaniami tej części rodziny.
Serdecznie dziękuję za sympatyczne zainteresowanie
Pozdrawiam-Halina
Żyrardów przed rokiem 1890
Witaj Halino,
pierwsza parafia w Żyrardowie została utworzona w 1898 roku.
Księgi metrykalne: chrzty od 1893 r.; małżeństwa od 1893 r.; zgony od 1893 r.
Wcześniej katolicy z osady fabrycznej (których przed wybudowaniem kościoła rzymskokatolickiego w Żyrardowie było już około 6 000 osób - od czasu jej powstania w 1829 roku) kościół parafialny i cmentarz mieli w Wiskitkach.
Parafia p.w. Wszystkich Świętych i św. Stanisława, biskupa i męczennika w Wiskitkach.
Adres: 96–315 Wiskitki, pl. Wolności 33
Telefon: 046 856 72 15
Księgi metrykalne: chrzty od 1754 r.; małżeństwa od 1754 r.; zgony: od 1754 r.
Polecam też lekturę tematu na forum „Genealodzy.PL".
Zajrzyj również do rozwijającej się „GenBazy” na stronach Wortalu „Genealogia Polska” („GENPOL.com”).
Znajdziesz tam więcej szczegółowych informacji o parafiach i cmentarzu w Żyrardowie.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
pierwsza parafia w Żyrardowie została utworzona w 1898 roku.
Księgi metrykalne: chrzty od 1893 r.; małżeństwa od 1893 r.; zgony od 1893 r.
Wcześniej katolicy z osady fabrycznej (których przed wybudowaniem kościoła rzymskokatolickiego w Żyrardowie było już około 6 000 osób - od czasu jej powstania w 1829 roku) kościół parafialny i cmentarz mieli w Wiskitkach.
Parafia p.w. Wszystkich Świętych i św. Stanisława, biskupa i męczennika w Wiskitkach.
Adres: 96–315 Wiskitki, pl. Wolności 33
Telefon: 046 856 72 15
Księgi metrykalne: chrzty od 1754 r.; małżeństwa od 1754 r.; zgony: od 1754 r.
Polecam też lekturę tematu na forum „Genealodzy.PL".
Zajrzyj również do rozwijającej się „GenBazy” na stronach Wortalu „Genealogia Polska” („GENPOL.com”).
Znajdziesz tam więcej szczegółowych informacji o parafiach i cmentarzu w Żyrardowie.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
-
Klimza_Halina

Dziękuję serdecznie Lidio za wyczerpującą informację
pozdrawiam -Halina
pozdrawiam -Halina
Chciała bym się dowiedzieć do jakiej parafii należały miejscowości t.j.RADZIWIŁŁÓW MAZ,GRABINA,BARTNIKI,ZABUDZISKA, w latach od 1830do 1900r,bo Kościół powstał w1921 w RADZIWIŁŁOWIE MAZ.wieś Bartniki. Gdzie szukać akt ,ur.zg.śl. Jadwiga
-
tadeuszmurzyn

Witam,
Bartniki, Grabina i Radziwiłłów należały do parafii Bolimów a Budy Grabskie do parafii Skierniewice. Księgi metrykalne z lat 1737-1876 znajdują się w AP w Łodzi.
Życzę powodzenia
Tadeusz
Bartniki, Grabina i Radziwiłłów należały do parafii Bolimów a Budy Grabskie do parafii Skierniewice. Księgi metrykalne z lat 1737-1876 znajdują się w AP w Łodzi.
Życzę powodzenia
Tadeusz
Żyrardów- woj. mazowieckie - gdzie sa metryki ?
Witam serdecznie,
Gdzie mozna znalesc akty (metryki) z parafii Zyrardow z lat 1850-1860 ?
Nie widze tych lat w zadnych dostepnych dla mnie zrodlach.
Prosba pochodzi od francuskiego, mlodego kolegi, ktory szuka swoich polskich korzeni. bardzo chcialabym mu pomoc.
Z gory dziekuje za informacje.
Bozenna
Gdzie mozna znalesc akty (metryki) z parafii Zyrardow z lat 1850-1860 ?
Nie widze tych lat w zadnych dostepnych dla mnie zrodlach.
Prosba pochodzi od francuskiego, mlodego kolegi, ktory szuka swoich polskich korzeni. bardzo chcialabym mu pomoc.
Z gory dziekuje za informacje.
Bozenna
-
Sroczyński_Włodzimierz

Zyrardow - woj. mazowieckie - gdzie sa metryki ?
a kiedy powstała parafia Żyrardów?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zyrardow - woj. mazowieckie - gdzie sa metryki ?
Wlodek, moj mily kolego,
Nawet nie zadalam sobie tego pytanie (?)
.
Mozliwe, ze Zyrardow w 1852 roku, gdyz tego roku szukam, nalezal do innej parafii ?
Mily, mlody kolega genealog amator poprosil mnie wczoraj o pomoc i obiecalam, ze zrobie co tylko bede mogla, zeby mu zdobyc akt chrztu z 1852 roku, jego przodka urodzonego w Zyrardowie.
Jesli mozesz, pomoz mi
, a ja zaraz sprawdze jak to bylo z Zyrardowem w 1852 roku.
Serdecznosci,
Bozenna
Nawet nie zadalam sobie tego pytanie (?)
Mozliwe, ze Zyrardow w 1852 roku, gdyz tego roku szukam, nalezal do innej parafii ?
Mily, mlody kolega genealog amator poprosil mnie wczoraj o pomoc i obiecalam, ze zrobie co tylko bede mogla, zeby mu zdobyc akt chrztu z 1852 roku, jego przodka urodzonego w Zyrardowie.
Jesli mozesz, pomoz mi
Serdecznosci,
Bozenna
Ostatnio zmieniony pt 04 lut 2011, 16:10 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.