Dembe Małe k. Okuniewa

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Roztocka_Mariola

Dembe Małe k. Okuniewa

Post autor: Roztocka_Mariola »

Witam. Piszę historię mojej rodziny - Kacprzaków. Mój pradziadek Józef Kacprzak ur. w 1835 r w Dembem Małym k. Okuniewa, żonaty z Marianną Kostrzewa. Ślub brali w Kobyłce. Przenieśli się do Nowej Wsi k. Wołomina po tym jak car rozkazał zbudować poligon na terenach wokół Okuniewa i Rembertowa. Gdzie mogę znaleźć księgi hipoteczne wsi Dembe Małe? Wieś nie istnieje, ale dopóki istniała były chyba jakieś dokumenty jej dotyczące. W archiwum w Otwocku, gdzie znalazłam wszystkie akty metrykalne - ksiąg hipotecznych nie ma.
Pozdrawiam
Roztocka_Mariola

Dembe Małe k. Okuniewa

Post autor: Roztocka_Mariola »

Dembe z Otwocka i Siedlec to inna miejscowość. ja poszukuję Dembe Małe parafia Okuniew. Wieś nie istnieje od ok. 1888 r, kiedy to wraz z innymi miejscowościami została wysiedlona z uwagi na powstający w tym miejscu poligon wojskowy.Konkretnie poszukuję dokumentu wydanego /podpisanego/ przez cara, w którym jest mowa o wysiedleniu ze wsi Dembe Małe i odszkodowaniu z tytułu wysiedlenia.
Pozdrawiam wszystkich
Mariola Roztocka
MarBor

Dembe Małe k. Okuniewa

Post autor: MarBor »

Dzień dobry. Ja również mam przodków ze wsi Dembe Małe w par. Okuniew, dlatego podbijam temat i jestem ciekaw, czy coś udało się ustalić od ostatniego posta.
Pozdrawiam
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Dembe Małe k. Okuniewa

Post autor: Ewa_Migdalska »

Roztocka_Mariola pisze:Konkretnie poszukuję dokumentu wydanego /podpisanego/ przez cara, w którym jest mowa o wysiedleniu ze wsi Dembe Małe i odszkodowaniu z tytułu wysiedlenia.
Pozdrawiam wszystkich
Mariola Roztocka
Ja mam przodków ze wsi Kaleń, która także została wysiedlona, co prawda "moi" prawdopodobnie już wówczas w Kaleniu nie mieszkali, ale poszukuję informacji nt. tej wsi.
P. Moniko udało się dotrzeć do jakiś danych/dokumentów o wysiedleniu?

W Kaleniu był folwark, czy może ktoś gdzieś natrafił na księgę hipoteczną lub inne dokumenty związane z tym miejscem?
Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”