znak -symbol "MONARIS"?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

znak -symbol "MONARIS"?

Post autor: Darek1965 »

Witam,
proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki. Jeden z moich krewnych posługuje się logo „MONARIS” twierdząc, iż otrzymał ten znak – symbol od ojca, a ten od dziadka. Rzekomo ma mieć coś wspólnego z ich pochodzeniem.
Nikt w jego rodzinie nie wie, co oznacza zarówno tytułowy napis oraz co lub kogo przedstawia symbol graficzny.
A może jest to exlibris?
Będę ogromnie wdzięczny za podpowiedzi, a nawet jakiekolwiek skojarzenia.
Pozdrawiam, Darek

http://img386.imageshack.us/img386/6566/monaris.jpg
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

MONARIS

Post autor: Aftanas_Jerzy »

A może to ta dama jest zagadką? http://www.homestayonline.com/members/profile/116
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Przeszukałem troszkę sieć pod kontem tego hasła i wygląda na to, że to jest hiszpańskie nazwisko, powtarzające się na byłych koloniach hiszpańskich takich jak Filipiny, Meksyk oraz w samej Hiszpanii, ale to tylko moje wnioski.

Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki.
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 12:04 przez Sokolnicki_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Nie wykluczyłabym, iż Przodek zabawił się z potomkami i przekazał im swoją wizję Mony (może własnej wybranki naśladując Mistrza).
Mona to w języku hiszpańskim ‘naśladować’.

Trzeba by, Darku, bliżej poznać cechy osobowe Dziadka (czy był utalentowany artystycznie, twórczy, miał poczucie humoru itp.) oraz czy w Jego życiu (lub w rodzinnej historii) nie odegrała znaczącej roli dama o imieniu Ris (Iris, Róża?).

Ale, zaznaczam, to tylko taka moja pierwsza myśl, przy poniedziałku :D.
MONARIS < Mona Lisa < Lisa Gherardini < 15 letnia Lisa zaszła w ciążę z Giulianem de'Medici, co z kolei było przyczyną wydania jej za mąż za Francesco del Giocondo (w owym czasie Medyceusze byli prześladowani i skazani na banicję, co uniemożliwiło związek Lisy i Giuliana).

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Pięknie Lidia kojarzy! Można z tego wysnuć całą sagę!
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witajcie,
cztery lub pięć lat temu inny mój krewny zadał podobne pytanie na konkurencyjnym portalu.
Nie otrzymał żadnej podpowiedzi lub nawet jakiekolwiek skojarzenia.
A tu proszę, interesujące podpowiedzi.
Dziękuję wymienionym wyżej osobom za zainteresowanie tematem i chęć rozwikłania zagadki.
Ps. dziadek krewnego pochodził z Ziemi Dobrzyńskiej i po 1945r. zamieszkiwał na terenie Dolnego Śląska.
Według mojej wiedzy, zarówno talenty artystyczne jak i imiona Iris lub Róża nie występowały.
Może jeszcze ktoś dołączy się do naszej "zabawy" w skojarzenia? Wszelkie podpowiedzi mile widziane, nawet te z pozoru bezpodstawne.
Pozdrawiam, Darek
Wiciu

Sympatyk

Post autor: Wiciu »

Witam,

jedna rzecz może nie do końca związana z genealogią.
Mona to po hiszpańsku małpa a nie "naśladować".

pzdr

Paweł
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Wiciu pisze: Mona to po hiszpańsku małpa a nie "naśladować".
Pawle,

różne słowniki są.
Na przykład dostępny w Internecie:
Otwarty słownik hiszpańsko-polski
V.9.2007, Copyright (c) Jerzy Kazojć - 2007 r.
<Mona ‘naśladowca’>.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia

P.S.
Należy wpisać w okienko wyszukiwarki "podlinkowanego" słownika "Mona" i wybrać ikonkę języka hiszpańskiego.
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Malpa malpuje i stad - nasladuje.

Zbyszek Maderski
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Nikt do tej pory nie zwrócił uwagi na cyfry 9 i 3 - stanowiące zakończenie warkoczyków. Ostatnie trzy litery można odczytać też jako PUS. Mnie osobiście kojarzy się z Monarem ( pierwsze skojarzenie - ale wtedy jeszcze nie istniał). Może to być anagram, skrót. Dziwi mnie też że w internecie znalazłem informację, że tak nazwano hurtownię kwiatów w Polsce i restaurację w USA. Osobiście szukałbym raczej wyjaśnienia na forach dotyczących różnego typu podkultur lub symboliki w sztuce.
Czy znak ten jest tatuażem, jeżeli nie to w jakiej formie występuje.?
Jarek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
1) Rzeczywiście - różne są słowniki. Ja korzystam z poważnych słowników "pełnych" na rosyjskim portalu Akademik (słowniki i encyklopedie). Sprawdziłem tam >>>> http://translate.academic.ru/?lang=span ... []=esp_rus
Wg tego słownika: mona = małpa (samica), monada= małpować, naśladować
2) Monaris to żeńskie imię, także nazwisko oraz znana w Europie od 1946 roku wytwórnia wyrobów gumowych i plastikowych uszczelek do silników.

Więcej pomysłów nie mam (i chyba nie chcę mieć).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Nie wiadomo, czy Monaris, czy Namoris. Mnie się to osobiście kojarzy ze skrótem pochodzącym od trzech słów zaczynających się na te sylaby. Myślę tak, ponieważ w innym przypadku dach wsparty na kolumnach miałby klasyczny, trójkątny kształt. Tu jednak zdecydowano się na 3 "cegły" - każda z jedną sylabą. Słowa zapewne nie polskie, bo trudno znaleźć coś zaczynające się na Ris - może coś z włoskiego lub łaciny?
Dopóki nie przeczytałem, ze ma to być związane z pochodzenim rodziny, kojarzyłem ten znak raczej z symboliką ezoteryczną czy wolnomularską, ale w jakimś amatorskim wydaniu. Może jakieś "tajne bractwo" kolegów ze studiów? Ciekawi mnie również, czy - jak zostało zauważone wcześniej - bazę kolumn stanowią cyfry 3 i 9 czy jest to raczej niestaranność wykonania pieczęci?
Nie wykluczałbym również, że jest to pamiątka - może z któregoś krajów śródziemnomorskich - gdzie owa pieczęć była używana jak znak towarowy jakiegoś lokalnego wytwórcy.

pozdrawiam -tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Re: MONARIS

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Darek1965 pisze: A może jest to exlibris?
http://img386.imageshack.us/img386/6566/monaris.jpg
To całkiem prawdopodobne:
http://books.google.pl/books?id=emcnAQA ... s&lr=&cd=4

Pozdrawiam,
AK
Wiciu

Sympatyk

Re: znak &#8211; symbol "MONARIS"?

Post autor: Wiciu »

Witam

tak, słowniki są różne fakt, ale ani clave ani real academia nie podają tłumaczenia słowa mona jako naśladować. Podają jedynie, że monada znaczy małpowanie, ale jako przedrzeźnianie a nie zwykłe naśladowanie. Zresztą, jakkolwiek i gdziekolwiek by nie patrzeć, to czasowniki po hiszpańsku kończą się na -ir-, -ar albo -er (tak przynajmniej uczono mnie na studiach na iberystyce).
pzdr

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”