Żołnierz Legionów 1920

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

smola_angelika

Sympatyk

Żołnierz Legionów 1920

Post autor: smola_angelika »

Szanowni Państwo,

na grobie mojego prapradziadka Jana Studnickiego (13 kwietnia 1897 - 26 stycznia 1943) jest napisane „żołnierz legionów 1920”. Co to znaczy?
Na stronie żołnierze-niepodleglosci.pl jest Jan Studnicki, ale to raczej nie ten, chyba że zaczął walczyć mając 17 lat w 1914. Ale... wydaje mi się, że gdyby tak było, to ktoś kto robił pomnik (chyba brat pradziadka), skoro już chciał zaznaczyć, że jego ojciec były Legionistą, umieściłby na nagrobku zakres dat, a nie tylko rok 1920. Co Państwo o tym sądzą? Mnie się wydaje, że walczył tylko w tym jednym roku, podczas którego de facto rozgrywała się jedna z większych bitew (pod Komarowem), a stamtąd niedaleko do wsi, w której się wychował mój prapradziadek (i ja z resztą też). To tereny dzisiejszej ziemi biłgorajskiej i zamojskiej.

Pozdrawiam, Angelika Smoła

Mój blog genealogiczny: www.storyforest.pl
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Żołnierz Legionów 1920

Post autor: Emerald »

Nagrobkiem tak naprawdę bym się nie sugerowała, bo to jednak tylko nagrobek, a nie dokument (a przecież nawet w dokumentach zdarzają się błędy) - ja na co najmniej kilku grobach rodzinach mam niewłaściwe daty, a co dopiero takie poboczne informacje... Ktoś stawiający pomnik mógł nawet nie znać dokładnego zakresu lat, przecież nie było Internetu żeby sobie coś wygooglować albo mailować z odpowiednimi archiwami/urzędami, a z zachowywaniem się dokumentów w rodzinie bywa bardzo różnie. Może po prostu akurat w czasie walk w tym roku czymś się wsławił albo poważniej ucierpiał? W żadnym razie walki w 1920 nie wykluczają walk w innych latach.
Izabela
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Żołnierz Legionów 1920

Post autor: Markowski_Maciej »

W 1920 nie było tych pierwszych Legionów, które istniały w latach 1914–1918.

Po odzyskaniu niepodległości niektóre regularne pułki Wojska Polskiego utrzymały tradycje i w nazwie miały pochodzenie od Legionów. Na przykład mój Dziadek walczył w 1920 roku w 6 pułku piechoty Legionów.

W 1920 roku była wielka mobilizacja ludzi, masy chłopaków wstępowały do wojska na ochotnika. Zostali zwolnieni do domu jesienią po zakończeniu działań.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
smola_angelika

Sympatyk

Żołnierz Legionów 1920

Bardzo Państwu dziękuję za odpowiedzi. A czy da się to jakoś sprawdzić/odtworzyć? W CAW nie ma nic na jego temat. Trochę utknęłam w martwym punkcie.

Pozdrawiam, Angelika
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Żołnierz Legionów 1920

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jest jeszcze opcja utożsamiania przez otoczenie każdego ochotnika z legionistą
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
myckekazimierz

Sympatyk

Żołnierz Legionów 1920

Post autor: myckekazimierz »

Studnicki Jan
Wykazany w 6. komp. II baonu 3. pp LP. Podczas walk na froncie karpackim zachorował i 19 XII 1914 leczył się w Rudolfsspital w Wiedniu.
A ta wiedza pochodzi z :
https://www.zolnierze-niepodleglosci.pl ... G82wlG_Wlc
km
smola_angelika

Sympatyk

Żołnierz Legionów 1920

Panie Włodzimierzu, syn owego Jana Studnickiego (de facto też Jan Studnicki ;)) był pułkownikiem w wojsku, nie sądzę, aby zrobił swojemu tacie pomnik i napisał, że był Legionistą, jeżeli nim nie był, takie moje przypuszczenia.
Zgadza się Panie Kazimierzu, też to widziałam. Natomiast to chyba nie ten. Musiałby mieć 17 lat, kiedy wstąpił do Legionów. No i na grobie ten rok 1920, to najbardziej nie daje mi spokoju. Moje największe wątpliwości są zawarte w pierwszym poście. Nie wiem za bardzo w którą stronę ruszyć z tym dalej.
Bardzo Panom dziękuję za podzielenie się opinią.

Nowy post: https://www.storyforest.pl/2020/02/nakr ... iadka.html
Ostatnio zmieniony czw 13 lut 2020, 21:46 przez smola_angelika, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Żołnierz Legionów 1920

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tzn? nie on (Jan-syn) pomnik stawiał?
a może to nie
"żołnierz legionów 1920" a np
"żołnierz
legionów
1920"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times

Re: Żołnierz Legionów 1920

Post autor: Krystyna.waw »

smola_angelika pisze: Na stronie żołnierze-niepodleglosci.pl jest Jan Studnicki, ale to raczej nie ten, chyba że zaczął walczyć mając 17 lat w 1914
To akurat jest bardzo możliwe, do Legionów uciekali z domu nawet 14-letni chłopcy
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”