Szukam potomków rodziny Belka, Woroniecka,Dziwulska,Rolińsk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Natalyganich

Szukam potomków rodziny noszącej nazwiska: Woroniecka, Dziwulska, Mańkowski.
Szukam potomków rodziny Belka.
Mieszkałi w Warszawie przy ul Brudnowska, 9 i ul. Strzelecka 22
Szukam potomków rodziny Belka.
Mieszkałi w Warszawie przy ul Brudnowska, 9 i ul. Strzelecka 22
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
A propos Woronieckich. Pytanie: kiedy mieszkali w Warszawie?
Moja Babcia była z domu Woroniecka, urodziła się i mieszkała w Warszawie w różnych miejscach. Ostatnie zameldowanie przy ulicy Szarej. Wyprowadziła się po I wojnie światowej i już nie wróciła.
Pozdrawiam Jacek L
Moja Babcia była z domu Woroniecka, urodziła się i mieszkała w Warszawie w różnych miejscach. Ostatnie zameldowanie przy ulicy Szarej. Wyprowadziła się po I wojnie światowej i już nie wróciła.
Pozdrawiam Jacek L
-
Natalyganich

Witam!
Ślub: Helena Mańkowskа+ Stanislaw Woroniecki = Helena Woroniecka
1937 125 Stanisław Woroniecki - rodzice Franciszek, Aleksandra Koseska Helena Mańkowska- rodzice Bronisław, Antonina Rolińska
Helena Woroniecka to jest córka Antoniny Rolińskiej. Antonina Rolińska - to jest siostra naszej prababki.
One mieszkałi w Warszawie przy ul. Strzelecka 22 I ul Brudnowska, 9.
Znalazłаm wiele informacji o rodzinie Rolinskich, ale było to wszystko do 1937 roku.
A prawnuczka Władysławy Rolińskiej szuka teraz tych, którzy żyją, wszelkich potomków. On chce się spotkać.
Jacek pisz! może masz wspólnych krewnych?
1937 125 Stanisław Woroniecki - rodzice Franciszek, Aleksandra Koseska Helena Mańkowska- rodzice Bronisław, Antonina Rolińska
Helena Woroniecka to jest córka Antoniny Rolińskiej. Antonina Rolińska - to jest siostra naszej prababki.
One mieszkałi w Warszawie przy ul. Strzelecka 22 I ul Brudnowska, 9.
Znalazłаm wiele informacji o rodzinie Rolinskich, ale było to wszystko do 1937 roku.
A prawnuczka Władysławy Rolińskiej szuka teraz tych, którzy żyją, wszelkich potomków. On chce się spotkać.
Jacek pisz! może masz wspólnych krewnych?
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
Chyba nie wiele pomogę.
Wśród moich Woronieckich nie występuje poszukiwana przez ciebie koligacja.
Mam to szczęście, że moja babcia, urodzona w 1888 roku, pozostawiła dość dokładne zapiski genealogiczne. Dzięki temu mogłem wywód moich przodków doprowadzić aż do 1760 roku.
Jednak równocześnie z moimi Woronieckimi, mieszkającymi w Warszawie na Lesznie, byli również Woronieccy, którzy na Pradze skoligacili się z Gamalskimi.
Może w tej linii powinnaś szukać.
No chyba że z Korybut - Woronieckimi, do których ja się nie przyznaję, mimo ich herbowego pochodzenia.
Pozdrawiam Jecek L
Wśród moich Woronieckich nie występuje poszukiwana przez ciebie koligacja.
Mam to szczęście, że moja babcia, urodzona w 1888 roku, pozostawiła dość dokładne zapiski genealogiczne. Dzięki temu mogłem wywód moich przodków doprowadzić aż do 1760 roku.
Jednak równocześnie z moimi Woronieckimi, mieszkającymi w Warszawie na Lesznie, byli również Woronieccy, którzy na Pradze skoligacili się z Gamalskimi.
Może w tej linii powinnaś szukać.
No chyba że z Korybut - Woronieckimi, do których ja się nie przyznaję, mimo ich herbowego pochodzenia.
Pozdrawiam Jecek L
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Gdzieś mam w domu zeszyt, który kiedyś zostawił mi Michał Woroniecki z Gdańska prowadzący na przestrzeni lat badania nad wieloma rodzinami Woronieckich w Polsce. Jeśli coś tam będzie i znajdę zeszyt to oczywiście dam znać.
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
słyszałem o jego badaniach. Również z chęcią skorzystam.
Jacek L
Jacek L
-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:03 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
-
Janiszewska_Janka

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:03 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lebowska_Katarzyna

Re: Szukam potomków rodziny Belka, Woroniecka,Dziwulska,Roli
Moja prababcia Józefa z domu Woroniecka mieszkała na podlasiu w okolicy Białegostoku
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
Przez lata słuchałem jak to w czasie słynnej Rzezi Pragi w 1794 roku, z całej rodziny Woronieckich ocalał tylko mały chłopiec, którego rodzice ukryli w kominku.
Tak to już z legendami rodzinnymi jest, że są piękne, ale rzadko wytrzymują weryfikację.
Tym małym chłopcem był Andrzej. Niestety, ponieważ urodził się około 1771 roku, w dniu Pogromu miał już 23 lat. Trudno byłoby zmieścić go w kominku.
Wiele wskazuje jeszcze na to, że miał prawdopodobnie rodzeństwo:
Mateusza Woronieckiego ożenionego w 1801 z Anną Palewską
Marianną Woroniecką poślubioną w 1813 Józefowi Kiwałowiczowi
i Franciszka Karola Woronieckiego ur w 1971 roku. Jego dalszego losu nie znam.
Około 1801 roku Andrzej Woroniecki (dworsko służący) poślubił Eleonorę Volschleger (pisaną w aktach również Wolszleger a nawet Filip).
Z tego związku w 1802 roku, kiedy miał 31 lat, a Eleonora 22 lata, urodziła się w 1802 roku Karolina Eleonora (zmarła w 1811).
Kolejne dzieci to:
Dorota ur. w 1804, zm. w 1854 - Przełożona Sióstr Miłosierdzia w Instytucie Warszawskiego Towarzystwa Dobroczynności przy ulicy Krakowskie Przedmieście 370
Anna ur. w 1808 zm. w 1809
Jan Franciszek ur. w 1810 zm. 1811
Joanna Wiktoria ur. 1812 zm. 1813
Katarzyna Józefa ur. 1813 zm. 1813
Andrzej Paweł Tymoteusz (mój pra) ur. 1815 zm. 1862 (fryzjer z zawodu) poślubił Zofię Helenę Gąsiorską (różnie pisaną w aktach: Gonsiorska a nawet Gąsiorowska) ur. 1826 zm. 1878
Agela (Aniela) ur. 1816 brak o niej dalszych informacji poza tym, że żyła w 1824 roku w chwili śmierci matki
Stanisław Leon Ezechiel ur. 1818 zm. 1818
Eleonora Domicella ur. 1819 zm. 1819
Marianna Józefa ur. 24 marca 1821 zm. 1821.
Eleonora, żona Andrzeja zmarła 1 lutego 1824 roku jako wdowa. Stąd wniosek, że Andrzej zmarł najwcześniej w połowie 1820 a przed lutym 1924.
Łącznie mieli 11 dzieci.
Ciąg dalszy nastąpi, ale może już tu jest jakiś ślad do Woronieckich
Pozdrawiam Jacek L
Tak to już z legendami rodzinnymi jest, że są piękne, ale rzadko wytrzymują weryfikację.
Tym małym chłopcem był Andrzej. Niestety, ponieważ urodził się około 1771 roku, w dniu Pogromu miał już 23 lat. Trudno byłoby zmieścić go w kominku.
Około 1801 roku Andrzej Woroniecki (dworsko służący) poślubił Eleonorę Volschleger (pisaną w aktach również Wolszleger a nawet Filip).
Z tego związku w 1802 roku, kiedy miał 31 lat, a Eleonora 22 lata, urodziła się w 1802 roku Karolina Eleonora (zmarła w 1811).
Kolejne dzieci to:
Dorota ur. w 1804, zm. w 1854 - Przełożona Sióstr Miłosierdzia w Instytucie Warszawskiego Towarzystwa Dobroczynności przy ulicy Krakowskie Przedmieście 370
Andrzej Paweł Tymoteusz (mój pra) ur. 1815 zm. 1862 (fryzjer z zawodu) poślubił Zofię Helenę Gąsiorską (różnie pisaną w aktach: Gonsiorska a nawet Gąsiorowska) ur. 1826 zm. 1878
Agela (Aniela) ur. 1816 brak o niej dalszych informacji poza tym, że żyła w 1824 roku w chwili śmierci matki
Eleonora, żona Andrzeja zmarła 1 lutego 1824 roku jako wdowa. Stąd wniosek, że Andrzej zmarł najwcześniej w połowie 1820 a przed lutym 1924.
Łącznie mieli 11 dzieci.
Pozdrawiam Jacek L
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ze Strzeleckiej 22 są księgi meldunkowe od 1931 roku, podobnie z Brudnowskiej / Bródnowskiej 9
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Janiszewska_Janka

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:00 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Natalyganich

Dziękuję bardzo! To byłoby bardzo interesujące! Będę czekaćTomasz_Lenczewski pisze:Gdzieś mam w domu zeszyt, który kiedyś zostawił mi Michał Woroniecki z Gdańska prowadzący na przestrzeni lat badania nad wieloma rodzinami Woronieckich w Polsce. Jeśli coś tam będzie i znajdę zeszyt to oczywiście dam znać.
-
Natalyganich

Janiszewska_Janka pisze:Dziękuję Jacku,Lombarski_Jacek pisze:Przez lata słuchałem jak to w czasie słynnej Rzezi Pragi w 1794 roku, z całej rodziny Woronieckich ocalał tylko mały chłopiec, którego rodzice ukryli w kominku.
Kolejne dzieci to:
Łącznie mieli 11 dzieci.
Pozdrawiam Jacek L
Z aktu urodzenia Elżbiety Józefy Woronieckiej z 1865 w Pradze wiem, że jej ojciec Wincenty Woroniecki miał wówczas 55 lat, a matka Katarzyna z Piaseckich 45 lat. Wynika z tego, że jej ojciec Wincenty urodził się ok 1810 roku i nie był potomkiem Andrzeja Woronieckiego z Twojej rodziny.
Nie odnalazłam danych o rodzicach Elżbiety z Woronieckich Galskiej i być może zamieszkał na Pradze z powodu związków rodzinnych, ale nie mam konkretnych danych.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Janka
Szanowni Państwo! Chcę Cię poprosić w moim temacie, aby nie omawiał problemów niezwiązanych z tym tematem. Dzięki za wyrozumiałość
Tylko po 1937 roku.