Kaczmarek_Aneta pisze:Agnieszko,agnesoli21 pisze:Dzień dobry,
Wysłałam zapytanie do Urzędu Miasta Jelenia Góra o możliwość udostępnienia mi kopert dowodowych moich przodków zmarłych w latach 80-tych i 90-tych i urząd mi odpisał:
"Zgodnie art. 75 ust. 2 ustawy o dowodach osobistych(t.j Dz. U. z 2019r., poz. 653 z późn. zm.) dokumentację związaną z dowodem osobistym udostępnia się na uzasadniony wniosek złożony przez uprawniony podmiot. Do uzyskania dostępu do dokumentacji związanej z dowodami osobistymi są uprawnione stosownie do art.75 ust.3 wyżej wymienionej ustawy:
1) podmioty,o których mowa w art. 66 ust.3 pkt1-11,
2) sądy,
3)inne podmioty - jeżeli wykażą interes prawny.
Wyjaśniam, że w przypadku powoływania się na interes prawny wnioskodawca jest zobowiązany wskazać przepis prawa materialnego, na podstawie którego jest uprawniony do żądania udostępnienia danych osobowych innej osoby. lub załączyć dokumenty potwierdzające ten interes, np. wezwanie sądowe, postępowanie egzekucyjne."
Moje pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób aby takie koperty jednak uzyskać (oczywiście mówię tu o skanach lub ksero)?
Pozdrawiam. Agnieszka
spróbuj od razu wyłożyć "kawę na ławę". Nie ma potrzeby pisać i pytać ogólnie, bowiem im więc ogólników w naszych pytaniach, tym bardziej urząd "okopie się" procedurami, ponieważ nie zna Twoich intencji.
Od wielu lat stosuję tę samą zasadę - piszę wprost.
Sporządzony wniosek w wordzie, który następnie załączam do maila, wygląda mniej więcej tak:
nagłówek:
Wniosek o wydanie kopii dokumentów i fotografii nie mających mocy dokumentu urzędowego z koperty dowodowej mieszkańca w celach genealogicznych
a w treści:
Szanowni Państwo,
zwracam się z uprzejmą prośbą do Państwa o przesłanie kserokopii/fotokopii dokumentów i zdjęć, jakie zachowały się w kopercie dowodowej mojego dziadka .....
Jeżeli to możliwe, uprzejmie proszę o wykonanie fotokopii dokumentów, na których widnieją fotografie dziadka, o ile nie jest możliwe wydanie oryginalnych zdjęć.
Dokumenty te mają dla mnie charakter pamiątkowy i będą wykorzystane wyłącznie w celach genealogicznych, do użytku domowego.
W przypadku braku powyższych dokumentów, będę wdzięczna za podanie nieznanych mi danych o dziadku: (tu wymieniam znaki zapytania...) które pomogłyby mi odtworzyć drzewo genealogiczne.
Poniżej podaję jedyne znane mi dane o dziadku:
imię i nazwisko
ur......
zm..... w.............
ostatnie miejsce zamieszkania: ...............
żona: ............
dzieci: ......................
Do wniosku dołączam dokumenty, które wykazują zachodzące pokrewieństwo z moim dziadkiem:
(tu wymieniam dokumenty)
Mając nadzieję na pozytywne ustosunkowanie się do mojej prośby oraz licząc na Państwa szybką odpowiedź,
Łączę wyrazy szacunku
Aneta Kaczmarek
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Aneta
Aneto!
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie tak zrobię jak napisałaś a nuż się uda.Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka