Jak udowodnić szlachectwo?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Jak udowodnić szlachectwo?

Post autor: Arek_Bereza »

Zadałem sobie trud przebrnięcia przez przodków Bolesławy Szczepańskiej dd.Pawlikowskiej. Z całą pewnością bez takich wyników, którymi dysponujesz. Ale dotarłem do Tomasza Pluteckiego (ur.ok.1775) - szlachcicem nie był, choć to nie syn Augustyna jak podejrzewałem oraz do Wincentego Pawlikowskiego (ojca Michała), który żył na przełomie XVIII i XIX w. i był szewcem. Wnioskuję, że co do pozostałych odnalezionych (patrzę po nazwiskach i się zgadzają - tzn. Góralczyk, Wiśko, Matuszczyk, Debski, Bryl, Karkoszka) to są to żyjący na początku XIX w. (względnie na przełomie XVIII i XIX w.) i adnotacji o pochodzeniu szlacheckim brak więc skłaniam się jednak ku wersji, że szlacheckie pochodzenie to chyba legenda
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

"Co do tych XVIII wiecznych "urodzonych" to mam jedną prababkę, która jest jak najbardziej urodzona w aktach a nazwiska nie ma NIGDZIE, w żadnym herbarzu, wykazie, spisie, który mi wpadł w ręce. Wiecie może co z tym fantem zrobić?"

Dołączam się do pytania, gdyż mam ten sam problem. Proszę o pomoc w tym temacie. MateuszS.
Awatar użytkownika
Sianoszek_Michal

Członek PTG

Post autor: Sianoszek_Michal »

Mateusz, podaj nazwisko
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

I region, gdzie żyła.
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Jeśli chodzi o nazwisko to Nowicki z imienia Józef rodzi się około 1755 roku (nie wiem gdzie), przyjęty do prawa miejskiego 8-11-1792, a 26.3.1794 roku wybrany na burmistrza w mieście Grabowiec województwo bełskie. Umiera w 1819 roku w Grabowcu. W aktach miejskich występuje jako "urodzony" tak samo jak jego syn Wojciech. Skąd się wziął w Grabowcu tak jak jego rodzice pozostaje dla mnie zagadką. Znam jeszcze jego rodziców ale ze strony "myheritage" u innej osoby która ma ich w swoim drzewie (zapewne z aktu zgonu), niestety nie mogę nawiązać kontaktu mimo, że ktoś z forum wysłał do niej w moim imieniu wiadomość. Muszę więc przyjąć to za pewnik. Imiona rodziców Józefa to Stanisław i Marianna zd. Stocka. Występują także w księgach miejskich grabowieckich lecz przy ich nazwisku nie ma słowa "urodzony", a temat znajduje się tutaj:

https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... cki#362704

Przeszukałem niczym Chuck Norris "cały internet" i nic nie znalazłem, choćby małej wzmianki.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. MateuszS.
Ostatnio zmieniony ndz 06 lis 2022, 17:35 przez MateuszS, łącznie zmieniany 2 razy.
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

To i ja podrzucę moją prababkę choć temat rozwija się w dość nieoczekiwaną stronę bo szlachectwa nie zamierzam udowadniać. :)
Świętokrzyskie, nie wiem czy mieszka na stałe ale tam bierze ślub,
15.02.1787 ślub bierze urodzona panna Elmerówna.
Inaczej mówiąc interesuje mnie rzadkie nazwisko Elmer. :)
Będę wdzięczna za jakiekolwiek sensowne sugestie skąd ksiądz wytrzasnął tą "urodzoną" u prababki bo że pradziadkowi się należał ten dopisek to wierzę.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Mateusz, ależ co ty opowiadasz, że nie ma, Nowiccy są w herbarzach, chociaż nie wiadomo czy to akurat Twoi oczywiście, ale bym sprawdziła te tropy z herbarzy, np. tutaj:
https://books.google.pl/books?id=DqRAAA ... aj&f=false

Niesiecki podaje o nich informacje. Wspomina tam np. Rozłucz jako nadanie dla Nowickiego za Zygmunta III, i chociaż Słownik geograficzny mówi, że "po wygasłym jego potomstwie wróciła do skarbu" (wieś), to byli i inni Nowiccy.
Niesiecki pisze też o innych Nowickich, herbu Poraj, z ziemi sanockiej, o których we wcześniejszych herbarzach nie było, co wyraźnie pisze, ale oni byli, tak, że kto wie jak to było z tą Twoją "urodzoną".

Tutaj ciekawy tekst, wklejam i podkreślam:
"
Sprawa Nowickiego przeciwko Żydom łukowskim

Data: 1693-05-02
Ur. [urodzony - red.] Jan Nowicki, syn Franciszka, dziedzica wsi Łukowa w ziemi sanockiej, w swoim i ojca imieniu protestuje przeciwko Żydom: Herszkowi, arendarzowi we wsi Terechnia należącej do chorążego nadwornego koronnego [Jana Franciszka Stadnickiego], oraz jego synowi Majorowi Ickowiczowi, arendarzowi w Łukowej, i innym ok. 10 osobom, że dopuścili się oni zabójstwa w karczmie w Łukowej chłopa Fedora Gnypa.

Miejsca:
Lublin
Uczestnicy:
Herszek
Major Ickowicz
Fedor Gnyp
Franciszek Nowicki
Jan Nowicki
Jan Franciszek Stadnicki
Słowa kluczowe: karczmy, Łukowa, materiały źródłowe do dziejów Żydów w Lublinie, Terechnia, zabójstwo
Źrodla:

Materiały źródłowe do dziejów Żydów w księgach grodzkich lubelskich z doby panowania Michała Korybuta Wiśniowieckiego i Jana III Sobieskiego 1669-1697"

http://teatrnn.pl/leksykon/kalendarium/wydarzenie/3762

Łucja
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź.

Miałem na myśli moich Nowickich, że nie ma, ale dziękuję za informację Sprawy Nowickiego przeciwko Żydom łukowskim.

Zasadniczo Jan Nowicki pojawia się w KMG w 1785 roku jako pryncypał Antoniego Łosia z Narola, ale nie wiem kto zacz. Pozostaje cierpliwość i poszukiwania.

MateuszS.
KatarzynaTeska

Sympatyk

udowodnienie szlachectwa

Post autor: KatarzynaTeska »

Witam
Mam pytanie jak mogę odnaleźć informację czy mój przodek był faktycznie
szlachcicem. Mam akt ślubu tego przodka. Nazywał się Walenty Frydrychowicz, ślub wziął z Marianną Łukowską z Podgórskich 08.05.1825 /2/ par. Bożewo, wieś Bendorzyno.
https://szukajwarchiwach.pl/50/377/0/-/ ... RoC0YyPhSQ
https://szukajwarchiwach.pl/50/377/0/-/29#tabSkany
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam, Katarzyna.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

udowodnienie szlachectwa

Post autor: Bozenna »

Dobry wieczor,

Trzeba odnalesc jego akt chrztu i sprawdzic stan spoleczny rodziny.
Jesli akt chrztu sie nie zachowal (pan mlody mial 55 lat w 1825 roku i byl wdowcem), to moze jest jego pierwszy slub.
Jakis jego akt,albo jego rodzenstwa, spisany przed 1808 rokiem moglby pomoc.

Nalezy tez sprawdzic akt zgonu nr 16 / 1831 rok - Bozewo - AP Plock.
Moze w tym akcie bedzie informacja o jego miejscu urodzenia.

Pozdrawiam,
Bozenna
Ostatnio zmieniony sob 22 lut 2020, 23:40 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

udowodnienie szlachectwa

Post autor: Andrzej75 »

W akcie małżeństwa panna młoda jest określona jako „urodzona” (czyli szlachcianka), a pan młody jako „uczciwy” (czyli nie szlachcic; „uczciwy” to rolnik z małego miasteczka albo rzemieślnik wiejski). Nazwisko też raczej nie przemawia za szlachectwem.
Ale tak jak napisała Bożenna: najwięcej może pomóc akt chrztu i w ogóle wcześniejsze akty dotyczące tej rodziny z XVIII albo początku XIX w.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

udowodnienie szlachectwa

Przed 1808 ? A to cezura jaka ? Cóż się w 1808 stało?
Pierwsze małżeństwo przed 1790. Z Magdaleną zapewne. Dzieci w Mokowie się rodzą. Metryki na fs przejrzeć można. Pobieżnie to szlachta ale się nie wylegitymowali raczej - sugestia ze ślubu syna Pawła w 1851
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

udowodnienie szlachectwa

Post autor: Bozenna »

Arku,
W 1808 roku powstaly ksiegi stanu cywilnego wedlug kodeksu napoleonskiego.
W tych ksiegach stan spoleczny rodziny nie byl wpisywany tak rygorystycznie jak w ksiegach lacinskich przed 1808 rokiem, a jeszcze pewniejsze sa ksiegi spisane przed 1795 rokiem.
Kazdy wpis z XIX wieku o pochodzeniu rodziny moze byc poddany dyskusji.Wpisy w metrykach wczesniejszych, czyli XVIII-wiecznych sa pewniejsze.
Ewentualnie tym spisanym miedzy 1795 a 1808 rokiem mozna zaufac.
Serdecznosci,
Bozenna
Ostatnio zmieniony sob 22 lut 2020, 23:52 przez Bozenna, łącznie zmieniany 2 razy.
henryk22

Sympatyk

udowodnienie szlachectwa

Post autor: henryk22 »

Słowo "uczciwy" przed nazwiskiem wskazuje na mieszczanina. Osób stanu szlacheckiego nigdy tak nie określano.

Henryk
KatarzynaTeska

Sympatyk

udowodnienie szlachectwa

Post autor: KatarzynaTeska »

Dziękuję za podpowiedzi.
W akcie ślubu Walentego jest napisane, że był urodzony w parafii w Gójsku, ale tam go nie znalazłam.
Są inne osoby z rodziców Wojciecha i Marianny, ale to pewnie będzie jego rodzeństwo.
Może żona Walentego była szlacheckiego pochodzenia? Zaciekawił mnie wpis, że zamieszkały na części szlacheckiej dzierżawnej.
Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”