Nazwisko: Mariański
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=7507&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Mam rodzinę o tym nazwisku : Marjański - Zalesie parafia Cielądz pow.rawski
Rodzina Marjańskich zamieszkiwała Studzianki, gm. Czerniewice. Byli oni rodziną młynarską. Spokrewnieni byli m. in. z Mincbergami, którzy również zajmowali się młynarstwem. Na terenie gm. Czerniewice rodzina Marjańskich pojawia się w połowie XIX wieku poprzez małżeństwo Michała Marjańskiego z Izabelą Zborowską, później Mincbergową.
Jeżeli to ta linia mogę podać więcej informacji.
Dominik
Jeżeli to ta linia mogę podać więcej informacji.
Dominik
Ojoj nie mam pojęcia czy to bedzie sie łączyło z moją rodziną.
Wiem tylko, ze mój dziadek Eugeniusz Marjański urodził sie w Zalesiu pow. rawski parafia Cielądz jako dziecko Dominika Marjanskiego i Heleny Zielinskiej w 1900.
Dziadek miał rodzeństwo, którego jeszcze nie odnalazłam.
O rodzinie Dominika nic nie wiem, on ur. sie w 1865 - pochodził z rodziny młynarzy, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie sie urodził.
Czy na twoim drzewie wystepuje jakis Dominik Marjanski?
Pozdrawiam
Ola
Wiem tylko, ze mój dziadek Eugeniusz Marjański urodził sie w Zalesiu pow. rawski parafia Cielądz jako dziecko Dominika Marjanskiego i Heleny Zielinskiej w 1900.
Dziadek miał rodzeństwo, którego jeszcze nie odnalazłam.
O rodzinie Dominika nic nie wiem, on ur. sie w 1865 - pochodził z rodziny młynarzy, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie sie urodził.
Czy na twoim drzewie wystepuje jakis Dominik Marjanski?
Pozdrawiam
Ola
A moze ktos spośród twoich Marjanskich mieszkał też w studziankach pow. rawski ? to byłoby całkiem blisko od Zalesia ...
nie jestem spokrewniony z Marjańskim ze Studzianek, ale dość dobrze kojarzę tę rodzinę, poprzez ich pokrewieństwo z Mincbergami, którzy prowadzili młyn w miejscowości w której mieszkam. Wspomniany Michał Marjański zanim poślubił Izabele Zborowską miał żonę Zuzannę Jaroczyńską i miał z nią dzieci. Z Izabelą też miał dzieci. Nie pamiętam ich imion, ale napewno byli dwaj synowie: Jan z pierwszej żony i Kazimierz Aleksander z drugiej żony, ci rzucili mi się w oczy. Po śmierci Michała Marjańskiego Izabela poślubiła Ludwika Mincberga, z którym również miała dzieci. Jak dobrze pamiętam zmarła w 1892 r. i nawet wiem, gdzie znajduje się jej nagrobek, dość dobrze zachowany. Proponuję Ci odszukac akt zgonu lub małżeństwa Twojego pradziadka Dominika Marjańskiego i wszystko się wyjaśni. Dodam jeszcze, że Marjańscy byli w Studziankach od połowy XIX wieku, wcześniej mieszkali gdzieś w okolicy Białej Rawskiej.
Dominik
Dominik
- Mariańska_Małgorzata

- Kontakt:
Witajcie! Widzę, że wywiązała się tutaj dyskusja o Marjańskich z okolic Rawy Mazowieckiej. Życzę, aby udało się Wam znaleźć wspólny mianownik 
Poszukiwania moich przodków dotyczą trochę odmiennych terenów. Moi Mariańscy w połowie XIX w. przenieśli się z okolic Ostrowi Mazowieckiej na Wołyń (Zasmyki, powiat Kowel). Jeszcze nie potrafię określić dokładniejszej daty przeprowadzki - być może po powstaniu styczniowym. Przodek, który urodził się w Broku w powiecie ostrowskim i jako pierwszy z Mariańskich znalazł się na Wołyniu nazywał się Ludwik. Jego żona to Katarzyna z domu Macioch (lub Masioch) - nie wiem, skąd pochodziła. Nie wiem również, gdzie wzięli ślub - czy jeszcze w Broku, czy już w Zasmykach, a co za tym idzie, gdzie rodziły się dzieci: Marianna (po mężu Rowińska lub Rowieńska), Antoni (mój prapradziadek), Aleksander, Franciszek, Józef i Ambroży (o nim brak informacji). Wydaje się, że dzieci rodziły się w latach 60 i może 70 XIX w., więc może w Zasmykach? Więcej informacji zdobędę, kiedy przejrzę mikrofilmy z Kowla właśnie z tych lat, bo na razie sprawdziłam je tylko od 1886 roku. Potomkowie Ludwika i Katarzyny osiedlili się w powiecie Kowel. Dopiero, gdy dostatecznie przebadam losy Mariańskich na Wołyniu, będę miała (mam nadzieję) więcej danych, aby przenieść poszukiwania w okolice Ostrowi Mazowieckiej.
Będę wdzięczna za każdą informację o Mariańskich z tych terenów.
Poszukiwania moich przodków dotyczą trochę odmiennych terenów. Moi Mariańscy w połowie XIX w. przenieśli się z okolic Ostrowi Mazowieckiej na Wołyń (Zasmyki, powiat Kowel). Jeszcze nie potrafię określić dokładniejszej daty przeprowadzki - być może po powstaniu styczniowym. Przodek, który urodził się w Broku w powiecie ostrowskim i jako pierwszy z Mariańskich znalazł się na Wołyniu nazywał się Ludwik. Jego żona to Katarzyna z domu Macioch (lub Masioch) - nie wiem, skąd pochodziła. Nie wiem również, gdzie wzięli ślub - czy jeszcze w Broku, czy już w Zasmykach, a co za tym idzie, gdzie rodziły się dzieci: Marianna (po mężu Rowińska lub Rowieńska), Antoni (mój prapradziadek), Aleksander, Franciszek, Józef i Ambroży (o nim brak informacji). Wydaje się, że dzieci rodziły się w latach 60 i może 70 XIX w., więc może w Zasmykach? Więcej informacji zdobędę, kiedy przejrzę mikrofilmy z Kowla właśnie z tych lat, bo na razie sprawdziłam je tylko od 1886 roku. Potomkowie Ludwika i Katarzyny osiedlili się w powiecie Kowel. Dopiero, gdy dostatecznie przebadam losy Mariańskich na Wołyniu, będę miała (mam nadzieję) więcej danych, aby przenieść poszukiwania w okolice Ostrowi Mazowieckiej.
Będę wdzięczna za każdą informację o Mariańskich z tych terenów.
Pozdrawiam
Małgorzata
Szukam - Piotr Albrecht i Elżbieta Golden - ślub przed 1884 r. - gdzie??
Małgorzata
Dominiku 
bardzo bym chciała odszukać ten akt zgonu pradziadka Dominika, tylko ja nie mam zielonego pojecia ani w którym roku, ani gdzie zmarł pradziadek. Dopytam tate, choc wątpie czy coś wie.
Najbardziej ucieszyłby mnie akt ślubu pradziadka, ale nawet nie wiem w jakiej miejscowości go szukać
Mam tylko akt urodzenia dziadka po rosyjsku i stad wiem kiedy pradziadkowie się urodzili.
Dominik Marjanski ur. sie w 1865 nie mam pojęcia gdzie, ale może był jakoś spokrewniony z tym Michałem?
A czy mógłbym podac mi jakiś numer telefonu, albo namiary na tę rodzine? moze przez kogoś kto mógłby coś wiedziec?
Małgorzato
A twoi Marjanscy to wszyscy przez "i" pisani ? moze moi Marjańscy łączą się gdzieś z twoimi.
Mam za mało informacji o tych moich ... Jak znajdziesz jakieś ciekawe informacje o Marjanskich to podziel sie nimi proszę.
Pozdrawiam serdecznie
Ola
bardzo bym chciała odszukać ten akt zgonu pradziadka Dominika, tylko ja nie mam zielonego pojecia ani w którym roku, ani gdzie zmarł pradziadek. Dopytam tate, choc wątpie czy coś wie.
Najbardziej ucieszyłby mnie akt ślubu pradziadka, ale nawet nie wiem w jakiej miejscowości go szukać
Mam tylko akt urodzenia dziadka po rosyjsku i stad wiem kiedy pradziadkowie się urodzili.
Dominik Marjanski ur. sie w 1865 nie mam pojęcia gdzie, ale może był jakoś spokrewniony z tym Michałem?
A czy mógłbym podac mi jakiś numer telefonu, albo namiary na tę rodzine? moze przez kogoś kto mógłby coś wiedziec?
Małgorzato
A twoi Marjanscy to wszyscy przez "i" pisani ? moze moi Marjańscy łączą się gdzieś z twoimi.
Mam za mało informacji o tych moich ... Jak znajdziesz jakieś ciekawe informacje o Marjanskich to podziel sie nimi proszę.
Pozdrawiam serdecznie
Ola
rzeczywiście nie wiele posiadasz informacji o rodzinie Marjańskich. Jeżeli nie wiesz kiedy brał ślub i kiedy zmarł Twój pradziadek Dominik Marjański trudno będzie coś ustalić. Możesz sprawdzić akt małżeństwa Twojego dziadka Eugeniusza Marjańskiego i z aktu wyczytać czy w chwili ślubu jego ojciec żył i gdzie mieszkał. Tak dane często podawano w aktach opisowych. Jeżeli jeszcze żył będziesz wiedziała po którym roku szukac jego zgonu, zawsze te kilka lat świadomość, że jeszcze żył to coś. Podejrzewam, że zmarł w parafii Cielądz. Jeżeli chodzi o nr telefonu do kogoś z rodziny Marjańskich to z ksiązki telefonicznej mam do Marjańskich ze Studzianek, ale tam zyje tylko wdowa po Marjańskich, może będzie coś wiedziała tj. nr 447104546. Możesz też zadzwonić do kogoś z Mincbergów, którzy mieszkają w Brwinowie, ale nie mam nr tel. W iternetowej książce tel. możesz szukać Mariana lub Krystyny Mincberg. Życzę powodzenia, bo wiem, że ludzie nie zawsze chcą udzielać potrzebnych nam informacji.
Dominik
Dominik
- Mariańska_Małgorzata

- Kontakt:
Wiem już trochę więcej o moich przodkach
W aktach z parafii Brok (powiat ostrowski) nazwisko było zapisywane "Maryański", z tego mogło później powstać nazwisko zarówno Mariański, jak i Marjański, albo pozostać w pierwotnej formie.
Mój przodek (występujący w Genetece w parafii Brok
) Franciszek Mariański urodził się w 1799 r. w miejscowości Morzyczyn (parafia Sadowne), na południe od Broku, już po drugiej stronie Bugu i w tamtym czasie już w innym województwie. W 1820 r. ożenił się w Broku i mieszkał tam do śmierci w 1844 r. (z krótkotrwałymi pobytami w innych miejscowościach, np. Tomasze (par. Czerwin), Nagoszewo (par. Brok)). Pierwszą żoną była Rozalia Budkowska, a drugą (ślub w 1835 r.) Franciszka z Szydłów Przybyłowska.
Rodzicami Franciszka byli Antoni i Marianna zd. Wysocka Mariańscy.
Nie jestem pewna co do wszystkich dzieci Franciszka, ale sądzę, że byli to:
- Piotr ur. 1821
- Marcjanna Eleonora ur. 1826
- Wawrzyniec Roch ur. 1828
- Ludwik ur. ok. 1831 - mój przodek, ożenił się w 1852 r. w Broku z Katarzyną Macioch (to oni później przenieśli się na Wołyń, do powiatu Kowel - prawdopodobnie w latach 70. XIX w.)
- Franciszek ur. 1836
- Wiktoria ur. 1839 - podobnie jak Ludwik przeniosła się na Wołyń, a w 1884 r. poślubiła w Kowlu Szymona Dąbrowskiego
Oprócz nich mógł być ktoś jeszcze, albo któreś z nich wcale nie było dzieckiem Franciszka, muszę to sprawdzić.
Edit:
Dowiedziałam się dzisiaj, że na terenie parafii Brok, w miejscowości Małkinia Górna mieszkał w 1853 r. Antoni Maryański, którego nie umiem powiązać z moją rodziną. Urodził się on około 1830 r. w miejscowości Gremzdel, parafia Krasnopol, powiat sejneński, jako syn Mikołaja i Tekli zd. Bielska Maryańskich. We wspomnianym 1853 r. wziął ślub z Marianną Radzicką.
Mój przodek (występujący w Genetece w parafii Brok
Rodzicami Franciszka byli Antoni i Marianna zd. Wysocka Mariańscy.
Nie jestem pewna co do wszystkich dzieci Franciszka, ale sądzę, że byli to:
- Piotr ur. 1821
- Marcjanna Eleonora ur. 1826
- Wawrzyniec Roch ur. 1828
- Ludwik ur. ok. 1831 - mój przodek, ożenił się w 1852 r. w Broku z Katarzyną Macioch (to oni później przenieśli się na Wołyń, do powiatu Kowel - prawdopodobnie w latach 70. XIX w.)
- Franciszek ur. 1836
- Wiktoria ur. 1839 - podobnie jak Ludwik przeniosła się na Wołyń, a w 1884 r. poślubiła w Kowlu Szymona Dąbrowskiego
Oprócz nich mógł być ktoś jeszcze, albo któreś z nich wcale nie było dzieckiem Franciszka, muszę to sprawdzić.
Edit:
Dowiedziałam się dzisiaj, że na terenie parafii Brok, w miejscowości Małkinia Górna mieszkał w 1853 r. Antoni Maryański, którego nie umiem powiązać z moją rodziną. Urodził się on około 1830 r. w miejscowości Gremzdel, parafia Krasnopol, powiat sejneński, jako syn Mikołaja i Tekli zd. Bielska Maryańskich. We wspomnianym 1853 r. wziął ślub z Marianną Radzicką.
Ostatnio zmieniony pt 19 mar 2010, 15:50 przez Mariańska_Małgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Małgorzata
Małgorzata
-
Stankiewicz_Agnieszka

- Kontakt:
Witam,
Przyłączę się do dyskusji o Mariańskich. Jest to akurat ta linia rodziny, której bliżej nie zgłębiłam. Praprababcia Katarzyna Mariańska żona Kazimierza pochodziła z okolic Lidy (Białoruś) ale prapradziadka przodkowie prawdopodobnie przybyli z Warszawy. Prapradziadek Mariański pracował u Pana Żórawskiego (Okolice Lidy) i dopiero od tego momentu znam historię rodziny dość dobrze. Niestety nie potrafię wcześniejszych faktów w żaden sposób usystematyzować.
Przyłączę się do dyskusji o Mariańskich. Jest to akurat ta linia rodziny, której bliżej nie zgłębiłam. Praprababcia Katarzyna Mariańska żona Kazimierza pochodziła z okolic Lidy (Białoruś) ale prapradziadka przodkowie prawdopodobnie przybyli z Warszawy. Prapradziadek Mariański pracował u Pana Żórawskiego (Okolice Lidy) i dopiero od tego momentu znam historię rodziny dość dobrze. Niestety nie potrafię wcześniejszych faktów w żaden sposób usystematyzować.
Ostatnio zmieniony wt 06 kwie 2010, 08:49 przez Stankiewicz_Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magda_Rybak

Witajcie,
może informacja o mojej praprababci komuś pomoże:
Maria (lub Marianna w zależności od dokumentu) Jastrzębska zd. Mariańska ur. 1863 zm. 1931, pochowana na cm. wolskim w Warszawie. Jej syn urodził się w Mszczonowie, więc zapewne zanim przybyli do W-wy zamieszkiwali tamte okolice.
może informacja o mojej praprababci komuś pomoże:
Maria (lub Marianna w zależności od dokumentu) Jastrzębska zd. Mariańska ur. 1863 zm. 1931, pochowana na cm. wolskim w Warszawie. Jej syn urodził się w Mszczonowie, więc zapewne zanim przybyli do W-wy zamieszkiwali tamte okolice.