Nazwisko: Banach
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=19637&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Banach_Marcin
witam... Banach -Warszawa Falenica??? Pomorze?
-
Jurek_Plieth

- Kontakt:
Re: Nazwisko: Banach
Moja babcia ze strony mamy to Franciszka Banach. Urodzona w Czersku, skąd i pochodzą jej przodkowie.Banach_Marcin pisze:witam... Banach -Warszawa Falenica??? Pomorze?
Inna pisownia tego nazwiska to Bannach.
Witam,
na Slowacji jest podobne nazwisko Banáš
wywodzo go prawdopodobno z wegierskiego bányász czo jest po Slowacku baník po Polsku górnik
na Slowacji jest podobne nazwisko Banáš
wywodzo go prawdopodobno z wegierskiego bányász czo jest po Slowacku baník po Polsku górnik
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Polskie nazwisko Banach (Banaszak, Banasiak itp... ) pochodzi od imienia Benedykt.
Pozdrawiam
Chrystian
Pozdrawiam
Chrystian
Witam.
Nazwisko Banach występuje w parafii LUTOCIN (MZ).
Pozdrawiam.
Barbara Ulanowska
Nazwisko Banach występuje w parafii LUTOCIN (MZ).
Pozdrawiam.
Barbara Ulanowska
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Wielkie dzięki juz wiem dlaczego moja pra.....babka zmieniła nazwisko z Kasprowicz na BanachChristian_Orpel pisze:Polskie nazwisko Banach (Banaszak, Banasiak itp... ) pochodzi od imienia Benedykt.
Pozdrawiam
Chrystian
Pozdrawiam Beata
Niekoniecznie w Austrii występuje nazwisko Banach
-
mmaziarski

RE: Re: Nazwisko: Banach
Wygląda na to, że Geneteka „przebija” Bazę PESEL.mmaziarski pisze:W genetece jest 15614 Banachów.
Występowanie nazwiska Banach w bazie PESEL (dane z 2002 roku): ogółem 13711 osób (kobiet: 6911, mężczyzn: 6800).
Pod względem liczebności zajmuje w Polsce pozycję: 270.
Szukając swego czasu materiałów do artykułu, interesowałam się Stefanem Banachem (ur. 30 marca 1892 w Krakowie, zm. we Lwowie 31 sierpnia 1945), genialnym polskim matematykiem, jednym z największych matematyków XX wieku.
W książce wybitnego polskiego psychologa i eseisty, profesora Józefa Kozieleckiego, Banach geniusz ze Lwowa, znalazłam informację, iż Stefan Banach był nieślubnym dzieckiem góralki Katarzyny Banach i Stefana Greczka z Ostrowska pod Nowym Targiem.
Geniusz matematyczny Stefan Banach, imię miał, zapewne, po ojcu a nazwisko po matce. Ciekawe jak wygląda jego metryka urodzenia, do której, niestety, nigdy nie dotarłam.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
RE: Re: Nazwisko: Banach
Podczas indeksacji znalazłem nazwisko Banach w Siostrzytowie par. Biskupice woj. lubelskie. Rodzina chłopska XVIII/XIX w. Typowe nazwisko wielokrotnego użytku, jak większość naszych nazwisk.
Henryk
Henryk
Re: RE: Re: Nazwisko: Banach
Witam.Virg@ pisze:Wygląda na to, że Geneteka „przebija” Bazę PESEL.mmaziarski pisze:W genetece jest 15614 Banachów.
Występowanie nazwiska Banach w bazie PESEL (dane z 2002 roku): ogółem 13711 osób (kobiet: 6911, mężczyzn: 6800).
Pod względem liczebności zajmuje w Polsce pozycję: 270.
Szukając swego czasu materiałów do artykułu, interesowałam się Stefanem Banachem (ur. 30 marca 1892 w Krakowie, zm. we Lwowie 31 sierpnia 1945), genialnym polskim matematykiem, jednym z największych matematyków XX wieku.
W książce wybitnego polskiego psychologa i eseisty, profesora Józefa Kozieleckiego, Banach geniusz ze Lwowa, znalazłam informację, iż Stefan Banach był nieślubnym dzieckiem góralki Katarzyny Banach i Stefana Greczka z Ostrowska pod Nowym Targiem.
Geniusz matematyczny Stefan Banach, imię miał, zapewne, po ojcu a nazwisko po matce. Ciekawe jak wygląda jego metryka urodzenia, do której, niestety, nigdy nie dotarłam.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Metryka Stefana Banacha.
http://www.moremaiorum.pl/tajemnicze-po ... a-banacha/
Pozdrawiam Bożena
Bożeno,
dziękuję za namiary na artykuł z zamieszczoną kopią aktu chrztu Stefana Banacha.
Nawiązując do faktu wyjawienia przez ojca, dopiero w liście z dnia 30 października 1943 r. - już wówczas 51. letniemu snowi - kim była jego matka.
Przypuszczalnie Katarzyna, urodzona 20 listopada 1864 roku już nie żyła, a niepewność jutra w czasach wojny spowodowała, iż uznał, że jest zwolniony ze złożonej matce Stefana Banacha obietnicy?
A może dowiedział się o chorobie syna, który rok i 10 miesięcy później umiera na raka płuc?
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
dziękuję za namiary na artykuł z zamieszczoną kopią aktu chrztu Stefana Banacha.
Nawiązując do faktu wyjawienia przez ojca, dopiero w liście z dnia 30 października 1943 r. - już wówczas 51. letniemu snowi - kim była jego matka.
Przypuszczalnie Katarzyna, urodzona 20 listopada 1864 roku już nie żyła, a niepewność jutra w czasach wojny spowodowała, iż uznał, że jest zwolniony ze złożonej matce Stefana Banacha obietnicy?
A może dowiedział się o chorobie syna, który rok i 10 miesięcy później umiera na raka płuc?
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
-
Bogusław_Woyciech

W nowych indeksach w parafii Czerniowce obwód winnicki, Ukraina występuje nazwisko Banach.
Łączę pozdrowienia Bogusław
Łączę pozdrowienia Bogusław