Poszukuję spisu poborowych z Ks Warszawskiego

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Robert_Kostecki

Sympatyk

poszukuję spisu poborowych z Ks Warszawskiego

Post autor: Robert_Kostecki »

RAFael, nie wiem, czy to do mnie skierowane pytanie, ale podany przeze mnie link na stronę językorosyjską pod innym tematem nie dotyczy poborowych, tylko żołnierzy rosyjskich, którzy polegli podczas działań I WŚ.
http://www.svrt.ru/1914/podolsk/1914-podolsk-k.pdf

http://www.svrt.ru/1914/podolsk/1914-podolsk-p.pdf

http://www.svrt.ru/1914/podolsk/1914-podolsk-g.pdf
Ряд. Галер Зусь Берков Иуд. Жен. Ушицкий/Новоушицкий г. Ушицы Ранен 24.09.1914 949 15169

Przy okazji, to trochę męczy mnie już zwracanie się do nick-ów lub do osób, którzy nie stosują nawet podstawowych form grzecznościowych we wpisach. Abstrahuję od tego inicjującego moją odpowiedź.

Do Zdiska:
Lubgens ponad wszystko! Szukając indeksów pamiętaj, że indeksujący mógł zrobić błąd przy odczytywaniu danej metryki. Wobec tego, w tym przypadku, szukasz bliskobrzmiącego nazwiska do Wilk i w indeksie znajdujesz małżonków Adama i Zofię Wolak oraz ich syna Macieja, urodzonego w 1815 roku w Woli Sobieskiej, należącej do parafii Krzczonów. Wchodzisz w skan metryki chrztu i odkrywasz, że jest to faktycznie Zofia z Wilków, a więc masz kolejne z ich dzieci.

Pozdrawiam

Robert
Zdisek

Sympatyk

Post autor: Zdisek »

Witam Jak widzę stałem się ofiarą niewybrednych żartów przez kilka osób czytających ten post, chyba nie o to tutaj chodzi, na tym forum szukamy pomocy w odnalezieniu swoich przodków.
Robercie tak wiem szukam już dosyć długo i zwracałem uwagę nawet na odmiany nazwiska, co więcej w indeksach był błąd podano innych rodziców chociaż w akcie ślubu był wyraźnie napisano imiona rodziców. Jedyną moją nadzieją jest to że może wśród dokumentów urzędów znajdę Adama Banach i jakieś nowe informacje. W końcu może uda mi poznać historię mojej rodziny.
Pozdrawiam Zdzisław
Arku inni Banachowie o ile nie są bezpośrednio związani z moją rodziną nie są w kręgu mojego zainteresowania. proszę więc bez uszczypliwości i złośliwości. Badałem nie tylko indeksy ale również metryki kościelne. A dokumentów z lat 1784 a 1834 dotyczących miejscowości Mełgiew, Trzeszkowice jest niewiele.
Ostatnio zmieniony czw 05 mar 2020, 16:36 przez Zdisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Zdzisławie,
Z Twojego posta wnioskuję, że ani żarty ani podpowiedzi nie przyniosły żadnego skutku. Próbowałem Ci pomóc i nie widzę byś podjął trop. Jeśli jednak skorzystałeś z mojej podpowiedzi, to ciekaw jestem rezultatów.
Nie chcę Ci przedstawić gotowca, bo niczego się nie nauczysz.
Pamietaj, że najgorsza rzecz jaka może Cię spotkać to milczenie w odpowiedzi na Twojego posta.
Szkoda, że tak rzadko komunikujesz na forum ale przecież pośpiechu nie ma. :)
to co w zasięgu:
1. AU Kunegundy
2. AZ ojca Adama
3. AM Adama i Zofii

edit
Zdzisławie,
nie piszę o innych Banachach tylko konkretnie o dostępie do aktów związanych z Twoim Adamem Banachem. Chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem
Zdisek

Sympatyk

Wszystko fajnie tylko mi chodzi o tego AZ Adama Banacha https://szukajwarchiwach.pl/35/1877/0/2 ... NRNoH-Ckbw, AM Adam Banach i Zofia Wilk brak, AZ Kunegundy https://szukajwarchiwach.pl/35/1877/0/1 ... rbmqjf5now O te osoby mi właśnie chodzi, akty te znalazłem już wcześniej.
Robert_Kostecki

Sympatyk

To Zdisku sprawdź jeszcze na Lubgensie, czy aby niejaka Zofia Rekowna, to nie jest Zofią Vilkowną (Nielisz Gruszki)?!

Robert
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

No to mając AZ Kunegundy znajdź jej akt urodzenia, wiek znasz. Jest na lubgens. A potem sprawdź dostępne w tejże parafii akty zgonów Banachów.
Robercie,
I gdzie Twoje zasady, wędka itd. ? :)
Zdisek

Sympatyk

Rzeczywiście pod pozycją 25 trudno odczytać czy to jest Zofia Rekowna lub Vilkowna on 22 lata ona 18 lat. AZ wystawiony w Mełgwi w roku 1837 /link powyżej/ sugeruje, że Adam urodził się w 1784 ten z Nielisza zaś 1787 roku. Więc raczej to nie on, ale w ciągu kilku dni przyjrzę się temu bliżej.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Wiek z aktu zgonu ? Nie wierzyłbym :) to oni
Jak znajdziesz akt urodzenia Kunegundy zobaczysz jak to blisko jest
Robert_Kostecki

Sympatyk

Arku, to Ty dajesz wędkę, ja daję najczęściej surową rybkę do dalszej obróbki. Wyłóż tym razem kawę na ławę, bo i mnie już nie chce się dalej sherlockoholmesić.

Robert
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

ale tu nie ma żadnej filozofii, proste to jak drut :)
Wpisujesz Kunegunda Banach dla wszystkich parafii od 1809-1815, z AZ wynika, że w 1825 miała 14 lat
dostajesz jej AU w parafii X
dla tejże parafii X wpisujesz nazwisko Banach za lata 1809-1815 (bo potem Adam jest już w Krzczonowie)
jedyny indeks AZ, który ma linka jest AZ ojca
I patrz co za zbieżność Adam w 1809 w AM ma 22 lata a w 1814 w AZ ojca 26 :)
ze wsi Borów (Gorzków) do wsi Gruszka (Nielisz) 24 km
Zdisek

Sympatyk

Wielkie dzięki za pomoc.
Trochę pogrzebałem w historii Gorzkowa i jak się okazało był on jednym z majątków Jana Sobieskiego, który po swych przodkach odziedziczył tereny ziemskie w Gorzkowie, https://pl.wikipedia.org/wiki/Gorzk%C3%B3w-Osada. Prawdopodobnie ktoś z moich przodków przybył po bitwie pod Wiedniem. przywożąc np. jakieś łupy wojenne i został ulokowany w majątku Sobieskich.
Ale tego to będzie trudno się dowiedzieć.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

pozdrawiam
BasiaS
Robert_Kostecki

Sympatyk

To, że przedstawiciele drobnej szlachty pomorskiej przywozili łupy z owej bitwy, to słyszałem. Nawet wymyślili, że herby, te które zawierały w godle półksiężyce i gwiazdy, otrzymali za udział pod Wiedniem.

Robert
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Nie widzę (co nie znaczy, że nie ma) żadnych przesłanek, że Banachowie byli szlachtą.
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Re: poszukuję spisu poborowych z Ks Warszawskiego

Post autor: mszatilo »

Zdisek pisze:Wielkie dzięki za pomoc.
Trochę pogrzebałem w historii Gorzkowa i jak się okazało był on jednym z majątków Jana Sobieskiego, który po swych przodkach odziedziczył tereny ziemskie w Gorzkowie, https://pl.wikipedia.org/wiki/Gorzk%C3%B3w-Osada. Prawdopodobnie ktoś z moich przodków przybył po bitwie pod Wiedniem. przywożąc np. jakieś łupy wojenne i został ulokowany w majątku Sobieskich.
Ale tego to będzie trudno się dowiedzieć.
Teoria fajna, ale czy opierasz ją na jakichkolwiek przesłankach?

Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”