Ostatnio zaczęłam odkrywać kolejną gałąź swojego drzewa genealogicznego. Natrafiłam na Józefa Mateusza Stefanowicza, mojego 4xpradziadka, który sprawia mi trochę "problemów". Może ktoś bardziej doświadczony zerknie na to fachowym okiem i pomoże mi znaleźć jakieś wskazówki lub wytknie nieścisłości? Mam już niezły mętlik w głowie i być może nie dostrzegam pewnych tropów.
Poniżej wypisałam znane mi wzmianki na temat Józefa Mateusza Stefanowicza i jego rodziny, chronologicznie od najnowszych:
1896 - Redzyńskie, parafia Kołbiel, umiera Paulina Szlązek (z domu Stefanowicz), córka Mateusza Stefanowicza i Franciszki Ćmoch, urodzona prawdopodobnie w 1860 roku w Taborze;
1883 - Gatka, parafia Kołbiel, ślub Pauliny Stefanowicz, córki Mateusza i Franciszki Dąbrowskiej, z Kazimierzem Szlązek; W następnych latach w parafii Kołbiel rodzą się dzieci pary: Marianna, Anna, Apolonia, Bronisław i Antoni;
1879 - Starogród, parafia Latowicz, rodzi się Małgorzata Stefanowicz, prawdopodobnie nieślubna córka 18-letniej Pauliny Stefanowicz; Małgorzata Dąbrowska, de domo Stefanowicz wychodzi za mąż w 1906 w parafii Kołbiel (po raz pierwszy prawdopodobnie zamężna w parafii Latowicz);
1862 - Rudno, parafia Kołbiel, ślub Marianny Stefanowicz, lat 21, córki Mateusza, służącego dworskiego, według aktu urodzonej w osadzie Wyrozęby? w powiecie Siedleckim w parafii Sokołów, aktualnie od 6 lat w służbie;
około 1860 - Tabor, rodzi się Paulina Stefanowicz (wg. aktu zgonu, aktu urodzenia nie odnalazłam);
1857 - Rudno, parafia Kołbiel, rodzi się Hipolit Stefanowicz (w Genetece błędnie Stefanowczak), syn Mateusza Stefanowicza, gajowego, lat 40 i jego małżonki Franciszki z Dąbrowskich, lat 35;
1855 - Starogród, parafia Latowicz, ślub Józefa Mateusza Stefanowicza i Franciszki Michalik; pan młody: urodzony we wsi Bolesty? parafii Adynowskiej (Hadynów?) w powiecie Bialskim, zamieszkały w Starogardzie, lat 42, syn Stefana i Wiktorii małżonków Stefanowiczów ze służby utrzymujących się, wdowiec po Katarzynie Adamskiej; panna młoda: lat 25, wdowa po służącym dworskim Piotrze Michaliku, córka włościan Andrzeja Ćmoch i jego żony Marianny Burek;
1854, wrzesień - Starogród, parafia Latowicz, umiera Franciszka Stefanowicz lat 7, córka Mateusza Stefanowicza i Katarzyny z Adamskich, galowych ze Starogardu;
1854, maj - Dłużew, parafia Kołbiel, umiera Katarzyna Stefanowicz z Adamskich, lat 42, żona Józefa Mateusza Stefanowicza, gajowego z Dłużewa, córka Łukasza i Felicjanny Adamskich;
1854, maj - Dłużew, parafia Kołbiel, umiera Józef Stefanowicz, czteromiesięczny, syn Józefa Mateusza Stefanowicza i Katarzyny z Adamskich gajowych z Dłużewa;
1854, styczeń - Dłużew, parafia Kołbiel, rodzi się Józef Stefanowicz, syn Józefa i Katarzyny z Adamskich;
1850 - Lipiny, parafia Jeruzal, umiera Teofila Stefanowicz, sześciomiesięczna, córka Mateusza i Katarzyny z Adamskich, gajowych;
Jak widać Józef Mateusz i jego rodzina byli bardzo mobilni, jednak co do powyższych wzmianek właściwie jestem przekonana, że dotyczą tych samych osób. Jednak pojawia się w tej historii parę problemów. Brak śladów Stefanowiczów w księgach parafii Hadynów oraz Wyrozęby. Brak w Jeruzalu oprócz aktu zgonu Teofili (brak również jej aktu urodzenia). Brak podobnych nazwisk (Stefanowski, Stefanowczak). We wspomnianych parafiach nie odznalazłam także Adamskich (rodziny pierwszej żony Józefa Mateusza).
Bardzo chciałabym odnaleźć więcej informacji o Józefie Mateuszu, ale nie wiem gdzie szukać. Jak to możliwe, że zarówno informacje o miejscu urodzenia Józefa Mateusza jak i jego córki Marianny, pochodzące z ich aktów ślubów, są błędne? Czy narzeczeni nie musieli dostarczać przed ślubem metryk? A może Stefanowiczowie nie należeli (przynajmniej przed przeprowadzką do Kołbieli) do parafii katolickich? Nie mam doświadczenia z podobnymi przypadkami więc to jedynie luźne przypuszczenie.
Wyczytałam gdzieś, że Stefanowicz to nazwisko ormiańskie i gdyby przyjąć hipotezę o takim pochodzeniu (oprócz nazwiska wskazówkami za jej przyjęciem może być tylko podwójne, biblijne imię Józefa Mateusza i nieco orientalna uroda jego potomków) jego ojciec Stefan, wspomniany w akcie z 1855, wcale nie musiał mieć na imię Stefanowicz. Jednak to tylko bardzo krucha teoria, w zasadzie niesprawdzalna i nie wiem nawet czy w tamtych rejonach żyli Ormianie.
Drugą nieścisłością, o której nie wiem co myśleć, jest nazwisko drugiej żony Józefa Mateusza. W akcie z 1855 roku jest określona jako Franciszka Michalik, de domo Ćmoch. Jako Franciszka Ćmoch, lat 19, urodzona w Starogrodzie, występuje w swoim pierwszym akcie ślubu z 1848 roku (parafia Latowicz). Jej aktu urodzenia nie znalazłam. Franciszka Ćmoch występuje także w akcie zgonu córki Pauliny (1896), natomiast w jej akcie ślubu (1883) nosi nazwisko panieńskie Dąbrowska.
Za wszelką pomoc, a zwłaszcza wskazówki prowadzące na trop moich Stefanowiczów, będę bardzo wdzięczna.
Angelika Januszewska-Wysocka
Nieuchwytni Stefanowiczowie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Januszewska_Angelika

-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Nieuchwytni Stefanowiczowie
To może jeszcze dorzucimy pierwsze małżeństwo Mateusza
https://szukajwarchiwach.pl/62/207/0/1/ ... eljGrlRrOQ
On jest z parafii Wyrozęby. Jego rodziców nazywa się Tomczakami.
Urodził się w parafii Hadynów ale przed 1810.
I są tam Stefaniukowie
Wyrozęby bym sprawdził
https://szukajwarchiwach.pl/62/408/0/-#tabJednostki
https://szukajwarchiwach.pl/62/207/0/1/ ... eljGrlRrOQ
On jest z parafii Wyrozęby. Jego rodziców nazywa się Tomczakami.
Urodził się w parafii Hadynów ale przed 1810.
I są tam Stefaniukowie
Wyrozęby bym sprawdził
https://szukajwarchiwach.pl/62/408/0/-#tabJednostki
Ostatnio zmieniony pt 06 mar 2020, 19:16 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Januszewska_Angelika

Bardzo dziękuję! Nie wpadłam wcześniej na ten akt, a to bardzo ciekawe. Rodzice się zgadzają, ale wygląda na to, że Stefanowicze byli wcześniej Stefanczukami, Adamscy Adamczukami, a rodzice Stefana nosili nazwisko Tomczak (a może raczej to nie nazwiska a przydomki odojcowskie).
Faktycznie Szawły leżą w parafii Hadynów. Wygląda na to, że to "mój" Mateusz, ale nieźle się przede mną ukrywał.
Faktycznie Szawły leżą w parafii Hadynów. Wygląda na to, że to "mój" Mateusz, ale nieźle się przede mną ukrywał.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
Januszewska_Angelika

Nad księgami z Wyrozębów spędziłam już parę godzin, bo zanim zorientowałam się że są zindeksowane w Projekcie Podlasie "ręcznie" szukałam aktu urodzenia Marianny. Zwróciłam uwagę na Stefaniuków, ale na ślad rodziny Mateusza tam nie wpadłam. Ale ten akt z Paprotni to bardzo ciekawa rzecz, którą wcześniej zupełnie przeoczyłam (nawet nie pomyślałam, by szukać tak). Bardzo dziękuję raz jeszcze!