Powstaniec styczniowy z Węgrowa, Stanisław Jacentowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ewa_Telazek

Sympatyk

Post autor: Ewa_Telazek »

Bardzo dużo akt metrykalnych z miasta Węgrowa nie jest jeszcze zaindeksowanych na Genetece. Czy one istnieja? Gdzie można je znaleźć?

Ogromnie mi zależy na znalezieniu zapisu ślubu Stanisława Jacentowskiego (ur. w 1835 roku w Węgrowie), powstańca styczniowego, który zginał w Bitwie pod Węgrowem 3 lutego 1863 roku. Osierocił córkę, i znalezienie zapisu jej urodzin też jest dla mnie ważne.

Tu jest potwierdzenie że Stanisław Jacentowski istniał:
https://genealogia.okiem.pl/powstanies/ ... acentowski

Jego wdowa, której imienia i nazwiska panieńskiego szukam, miała drugiego męża o nazwisku Świętochowski - i ta para była moimi przodkami (mieli córkę Zofię Świętochowska, ur. w 1886 albo 1887 roku).

Więc znalezienie czegokolwiek o małżeństwie i o córce Stanisława Jacentowskiego pomogłoby mi znaleźć moich przodków.

Bardzo proszę o pomoc albo o rady jak mogę sobie z tym poradzić. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Istnieją w większości w Archiwum Państwowym w Siedlcach. Skany nie są dostępne w internecie. Ale można je zamówić. Można też indeksować.
Brakujące lata zapewne są w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie.

Jednak w latach 1886-1887 ani w latach sąsiednich taka osoba moim zdaniem nie urodziła się w Węgrowie. Świętochowscy to nazwisko szlacheckie. I takiej osoby szukałbym raczej w okolicach a nie w samym Węgrowie. Ale to hipoteza.
pozdrawiam
Piotr
tomsaw

Sympatyk

Post autor: tomsaw »

Witam.
Mam skorowidze z tych lat - par.Węgrów

M-12/1861 Jacentowski Stanisław Michał i Wiktoria Dzierżewiczowa [?]
U-3/1863 Jacentowska Agnieszka
Z-53/1863 Jacentowski Stanisław
M-14/1884 Ojdana[?] Ludwik i Jacentowska Agnieszka
U-15/1883 Świętochowska Zofia

Skany akt można zamówić w AP Siedlce
Jerzy.
Ewa_Telazek

Sympatyk

Piotrze, dziękuję za odpowiedź

Na pewno masz rację że szlacheckie rodziny mieszkały głównie na swoich włościach poza miastami. Ale o ile się nie mylę, czasem te rodziny miały tak dużo dzieci że gdy one zakładały swoje własne wielodzietne rodziny to robiło się trochę ciasno w ich "gniazdach". Czasem również majatki się roztrwoniły z różnych przyczyn. Jeden z moich szlacheckich przodków, według rodzinnego przekazu, stracił duża część majatku w okolicach Liwu podobno na skutek słabości do hazardu i kobiet :-)

Niektóre dzieci rodzin szlacheckich które zubożały, po osiagnięciu dorosłości przeprowadzały się do miast gdzie pracowali jako urzędnicy albo rzemieślnicy. O tym się dowiedziałam z tego video:

Dr Mirosław Z. Roguski - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=rHmgfKTdJb8

Ja jestem nowicjuszka w tym temacie, ale bardzo mnie to interesuje. Jak wyszukiwałam informacji o moich przodkach którzy pochodzili z Ziemi Liwskiej, natykałam się na dużo szlacheckich nazwisk. Te rodziny były ze soba skoligacone. Szansa jest ze Ty i ja też mamy jakieś powiaznie genealogiczne. Jak znajdę kogoś z nazwiskiem Nojszewski w moim drzewie to się odezwę.

Jeszcze raz dziękuję.

Ewa
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

" Jeden z moich szlacheckich przodków, według rodzinnego przekazu, stracił duża część majatku w okolicach Liwu podobno na skutek słabości do hazardu i kobiet Smile"
"najczęstsza" przyczyna utraty majątku :-)
Ewa, nie zauważyłaś postu Jerzego?
pozdrawiam
BasiaS
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Dzień dobry.

Czy to jest Parafia Węgrów gdzie była wieś Szaruty?

Pozdrawiam Bożena
Bożena
Ewa_Telazek

Sympatyk

Basiu - ja zauważyłam odpowiedź Jerzego (i bardzo się z niej ucieszyłam). Ale jak chciałam mu podziękować (oddzielnie od mojej odpowiedzi do Piotra), to system tego Forum powiedział mi że nie wolno mi odpowiedzieć po raz drugi do tego watku w tak krótkim okresie czasu. Więc musiałam wysłać odpowiedź do Jerzego jako wiadomość prywatna.

Ja jestem bardzo wdzięczna za możliwość rozmów i dyskusji na tym Forum - ale nie rozumiem dlaczego system jest tak ustawiony że nie można wysłać dwóch oddzielnych odpowiedzi, jedna po drugiej, jeśli chcemy odpowiedzieć oddzielnie do dwóch osób.

Pozdrawiam.

Ewa
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

to ok. bo pomyślałam, że nie widziałaś tej super ciekawej informacji od Jerzego, mnie system też tak robi, nie znam przyczyny
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

Dodam jeszcze, że ja oglądałem akta Węgrowa (co dla sokołowiaka jest wyzwaniem :) ) a obsługa w Archiwum Państwowym jest bardzo pomocna. Do Archiwum ze stacji PKP jest niedaleko (około 1km) do Siedlec z Warszawy jedzie się godzinę. Ale istnieje możliwość zamówienia skanu przez internet (chyba kosztowało mnie to 6zł).

--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Re: Powstaniec styczniowy z Węgrowa, Stanisław Jacentowski

Post autor: Dorota_Mazurek »

puszek pisze:Dzień dobry.

Czy to jest Parafia Węgrów gdzie była wieś Szaruty?

Pozdrawiam Bożena
Szaruty są około 6 kilometrow od Węgrowa. Ta wies istnieje.
Pozdrawiam
Dorota
Ewa_Telazek

Sympatyk

Szaruty widać na mapie ilustrujacej Bitwę pod Węgrowem która jest na stronie 10 w tym linku:

Bitwa_pod_Wegrowem.pdf
http://bitwapodwegrowem.pl/download/Bit ... growem.pdf
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Dziękuję za odpowiedź.
Miłego dnia Bożena
Bożena
Ewa_Telazek

Sympatyk

Cześć Jerzy - chciałam wysłać do Ciebie prywatna wiadomość, ale system mi nie pozwala - nie wiem dlaczego. (Wiadomość wyskakuje że przekraczam 60 znaków, ale skracanie tekstu tego nie zmienia.)

8 marca przesłałeś mi poprzez Forum informację, która mi dała cenne wiadomości - między innymi, imię i nazwisko mojej pra-pra-babki Wiktorii Dzierżewicz (to była zupełna nowość dla mnie, nigdy przedtem nie słyszałam tego nazwiska).

Jako przypomnienie, poniżej jest tekst Twojej wiadomości.

" Mam skorowidze z tych lat - par.Węgrów

M-12/1861 Jacentowski Stanisław Michał i Wiktoria Dzierżewiczowa [?]
U-3/1863 Jacentowska Agnieszka
Z-53/1863 Jacentowski Stanisław
M-14/1884 Ojdana[?] Ludwik i Jacentowska Agnieszka
U-15/1883 Świętochowska Zofia "

Myślałam że używajac tych danych będę mogła znaleźć dodatkowe wiadomości na Genetece, ale prawie nic więcej nie udało mi się znaleźć.

Wiem tylko że Wiktoria Dzierżewicz, jako wdowa po Stanisławie Jacentowskim, wyszła z maż za Świętochowskiego (i oni byli rodzicami Zofii Świętochowskiej). Genetyka ma zapis urodzin ich syna Aleksandra w 1869 roku w parafii Pniewnik - co mi dało imię pra-pra-dziadka Świętochowskigeo (Franciszek).

Znalazłam też w Genetece zapis urodzin Ludwika Ojdany z 1866 roku. Z Twojego skorowidza wiemy że on się ożenił w 1884 r. z Agnieszka Jacentowska, siostra przyrodnia mojej prababki Zofii.

W moim albumie rodzinnym jest zdjęcie Agnieszki Jacentowskiej (Ojdana po mężu) - i znajac jej twarz jestem ciekawa czy miała dzieci, i kiedy zmarła. Może Twój skorowidz ma daty urodzin dzieci z nazwiskiem Ojdana wkrótce po ich ślubie w 1884 roku, i może datę śmierci Agnieszki Ojdana.

Ale najbardziej mi zależy wiedzieć czy Twój skorowidz ma zapis urodzin mojej pra-pra-babki Wiktorii Dzierżewicz, i może rok jej śmierci jako Wiktoria Świętochowska.

Może też sa zapisy urodzin jeszcze innych dzieci z nazwiskiem Jacentowski/Jacentowska albo Świętochowski/Świętochowska, które mogły być dziećmi Wiktorii z jej pierwszego i drugiego małżeństwa?

Nie wiem jak duży jest ten skorowidz, więc nie wiem czy szukanie tych dodatkowych informacji byłoby czasochłonne. Jeśli Twój skorowidz jest w formacie którym mógłbyś się ze mna podzielić elektronicznie, to bym sama poszukała.

Mój bezpośredni adres mailowy jest evawebster@comcast.net

Proszę o odpowiedź i bardzo serdecznie dziękuję.

Ewa
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Ewa, dostęp do skorowidzów osobowych dot. parafii w Węgrowie za lata: 1811-1865 masz podlinkowany w pierwszym poście tematu: "Skorowidz Węgrów 1810-1865".
Warto na forum czytać więcej, niż tylko założony przez siebie temat.
:D Życzę udanych poszukiwań.
tomsaw

Sympatyk

Post autor: tomsaw »

@Ewa_Telazek
Witam.
Na tym forum ktoś niedawno wstawił do pobrania zdjęcia skorowidzów z par. Węgrów z lat 1810-1856 i 1861-1865.
Te które mam powyżej 1865r. wyślę na podany adres i już sama sobie sprawdzisz.
Jerzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”