Rewolucja 1905 Łódź

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Alineczka

Sympatyk

Rewolucja 1905 Łódź

Post autor: Alineczka »

Szukam jakiegoś wykazu aresztowanych, skazanych (ale nie na śmierć) uczestników demonstracji i strajków w Łodzi 1905. Widzę, że sporo materiałów znajduje się w łódzkim archiwum, ale zero skanów, więc tam trzeba się udać. Czy oprócz tego mogę gdzieś jeszcze szukać? Chodzi mi o Ignacego Orłowskiego (ur. 1872 w Błaszkach) i jego żonę Józefę. Mieszkali w Łodzi, na ul. Ogrodowej.
A może jest wirtualna lista członków PPS w Łodzi? Proszę o wskazówki/sugestie.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Rewolucja 1905 Łódź

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Proszę spróbować skontaktować się z Muzeum Niepodległości w Łodzi oraz z Archiwum Państwowym w Łodzi niezależnie od istniejącej literatury datujące się od działalności Aleksago Rżewskiego (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Aleksy_R%C5%BCewski)
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Rewolucja 1905 Łódź

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Sugeruję napisanie do łódzkiego oddziału IPN, ja otrzymałem stamtąd bardzo dużo materiałów o krewnym, który należał do PPS-u. Kolejnym punktem gdzie można się zgłosić to Muzeum Tradycji Niepodległościowych, tam z kolei jest trochę zasobów związanych z tzw. powstaniem łódzkim 1905 r.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Rewolucja 1905 Łódź

Nie wiem, jakie były dalsze losy Ignacego Orłowskiego po 1918 r., ale spraw dotyczących rewolucji 1905 r. W łódzkim IPN raczej nie zauważyłem. Nic nie zaszkodzi sprawdzić to nazwisko w zasobie. Okres międzywojenny w zasobie IPN dotyczy głównie spraw prowadzonych przez służby powojenne w zakresie zwalczania ruchu robotniczego spod znaku KPP i podobnych przez defensywę oraz inwigilacji b. działaczy PPS. Gros materiałów powinien być w AP. Muzeum Tradycji Niepodległościowych dawne Muzeum Historii Ruchu Rewolucyjnego w dawnym więzieniu przy ul. Gdańskiej zajmowało się od początków istnienia zagadnieniami rewolucji 1905 r.
Alineczka

Sympatyk

Rewolucja 1905 Łódź

Post autor: Alineczka »

Dziękuję. Ignacy w 1908 r. popłynął za ocean...
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Rewolucja 1905 Łódź

Post autor: Irena_Powiśle »

Mogę powiedzieć tylko taka informacje.
Kiedy jesienią byłam w RGWIA to prawie w dniu ostatnim zapytałam w wydziale informacyjnym czy są w jakiś sposób wyróżnione dokumenty polskie.
Chociaż było to pytanie Oczewiscie nie najmądrzejsze)) ale na wszelki wypadek zapytałam.
Okazało się ze w kartotece jest wyróżniona Polska.
Całe pudło z kartkami dotyczącymi działań polskich. Z tego co oglądałam miała wrażenie ze dotyczą one właśnie działań rewolucyjnych.
Może są to dokumenty No żandarmerii albo jakiejś instytucji karnej ect.

Nie dotykało to służby wojskowej carskiej. To były dokumenty po za wojskiem.
Nie było to celem i okresem moich poszukiwań, dla tego więcej szczegółów powiedzieć nie mogę.

Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Rewolucja 1905 Łódź

Jest jeszcze GARF Gossudarstwiennyj Archiw Rossijskoj Federacji i tam jest dużo dokumentów dotyczących spraw polskich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”