Qba79 pisze:Pytanie do korzystających dotychczas ze zbiorów RGVIA.
Czy mogą dysponować w archiwum teczką oficera (do 1918 r)?
Dane, które znam to imię i nazwisko oraz jednostka i odznaczenia na podstawie gwar.mil.ru
Czy mają w tym archiwum jakiś spis, który ograniczy koszt zleconej kwerendy?
Pozdrawiam
Jakub
RGWIA ma kartotekę:
- oficerów wojska carskiego okres 1813 (?)-1917/18, zespół 400 i 409. Ta kartoteka jest w komputerze w dziale informacyjnym.
- kartoteka strat IWŚ - to co jest
www.gwar.mil.ru
- kartoteka wojny roku 1812
- kartoteka siostr miłoserdzia (niepełna, może w jej składzie tylko siostry CK, bo szukałam osoby po ukończeniu kursów prywatnych i nie znalazłam);
- jest kartoteka geograficzna, ale na jakich to zasadach nie zrozumiałam.
Bo na hasło "Polska" całe pudło kartek, z tego co pamiętam były dane na włościan w działach rewolucyjnych ect. jaki to mają stosunek do wojska nie wiem. Tych kartek tysiące.
Może są inne ale o tym nie wiem.
To wszystko kartoteki kartkowe.
Kiedy oglądałam tą kartotekę oficerów parę razy spotkałam kartki podoficerów. Ale to bardzo rzadki wyjątek.
Kartoteka oficerów (zespoły 400 i 409) zrobiona jeszcze w latach 1950-ch.
Byłam w tym archiwum we wrześniu 2019 i trwała modernizacja tej kartoteki.
Dodam jeszcze że w mojej randze pracownicy tego archiwum mają pierwsze miejsce wśród archiwów rosyjskich. Z powodu profesjonalizmu, podejściu do poszukiwaczy i wiedzy.
Teczki na wojskowych i różne dane mogą być jeszcze w archiwum państwowe GA RF, w archiwum państwowe historyczne RGIA oraz w archiwach państwowych obwodowych, gdzie stacjonowały jednostki.
Robić zdjęcia gratis w archiwach rosyjskich federalnych nie wolno (w żadnych rosyjskich też), tylko za opłatę i po poprzedniej umowie, opłacie i zaznaczonym terminie. to może potrwać. wyjątek to zdjęcia z ekranu monitora.
Jedyna możliwość otrzymania dokumentów to skany. w archiwach federalnych ceny dość wysokie i w tym roku juz nowy cennik, jeśli nie mylę się (chodzi o RGWIA).
Irena