Inwentarze starostw i dzierżaw powiatu grodzieńskiego 1765
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
julia_jarmola

-
julia_jarmola

Uprzejmie informujemy, że pozycja w opracowaniu Grzegorza Krupińskiego pt. "Inwentarze starostw i dzierżaw powiatu grodzieńskiego 1765" została wznowiona. Wydanie 2 poprawione można nabyć tutaj: http://jzi.org.pl/produkt/inwentarze-st ... iego-1765/
-
Dominik_Rolek
-
GrzegorzKrupiński

Inwentarze zawierają głównie spisy włościan i mieszan. Inne grupy społeczne występują tam sporadycznie. W temacie dworów i ich mieszkańców doskonałym źródłem infrmacji jest książka Andrzeja Matusiewicza "Dwory na Suwalszczyźnie".Dominik_Rolek pisze:Witam. Prosiłbym o informacje na temat nazwiska Zieliński. Wiem tylko tyle, że dwór rodu znajdował się w Olszance. Pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
JustynaZS84
Panie Grzegorzu,
Nazwisko Sadownik i Krzywicki/a.
Rejon dla Sadownika okolice Smolenska, potem Minsk Litewski.
Krzywiccy nie wiem ale z pewnoscia Minsk Litewski lub jego okolice bo w M. Lit. urodzila sie moja prababka, a jej matka byla z domu Krzywicka. Ostatnim miejscem zamieszkania byl Slonim, ale wiem ze rodzice prababki z niego nie pochodzili, a napewno nie dziadek Sadownik, ojciec prababki.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Krzywiccy nie wiem ale z pewnoscia Minsk Litewski lub jego okolice bo w M. Lit. urodzila sie moja prababka, a jej matka byla z domu Krzywicka. Ostatnim miejscem zamieszkania byl Slonim, ale wiem ze rodzice prababki z niego nie pochodzili, a napewno nie dziadek Sadownik, ojciec prababki.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
-
GrzegorzKrupiński

Pani Justyno,JustynaZS84 pisze:Panie Grzegorzu,
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
niestety nie dysponuję materiałami dla miejscowości przez Panią wymienionych. Wszystkie znajdowały się w 1765 poza powiatem grodzieńskim.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
IwonaSzŁM85

-
GrzegorzKrupiński

Iwaniccy zamieszkiwali przedmieście Filipowa - Wólkę, Górnicki - starosta wasilkowski przed 1602 rokiem, Morozowie żyli w wiosce Pyra należącej do Koniustwa WKL, a Kuczyńscy w mieście Wiżajny.IwonaSzŁM85 pisze:Witam
Mam w rodzinie nazwisko Iwanicki, Górnicki, Moroz i Kuczyński (Kuczynski), którzy mieszkali na tych terenach. Czy można dowiedzieć się czegoś więcej o tych nazwiskach?
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam Iwona
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Mierzejewski

- Kontakt:
Dzień Dobry
Chciałem poinformować iż prowadzimy w ramach stowarzyszenia Jamiński Zespół Indeksacyjny (JZI) bardzo szczegółową indeksację tego obszaru.
Na naszej stronie JZI.ORG.PL odnajdziecie Państwo wiele dokładniejszych informacji na temat szukanych nazwisk.
W tym celu stworzyliśmy zaawansowaną wyszukiwarkę GENEO,a uproszczonymi indeksami dzielimy się w projekcie GENETEKA i Projektpodlasie.pl
Oprócz tego do kupienia jest wiele unikalnych pozycji książkowych jakie we własnym zakresie wydajemy, w tym wszystkie "Inwentarze ..." autorstwa Grzegorza Krupińskiego.
https://jzi.org.pl/sklep/
Zapraszamy także wszystkich chętnych do współpracy m.in. przy indeksacji, odkrywaniu przeszłości mieszkańców z tego obszaru, parafii.
Więcej szczegółów na naszym profilu FB oraz stronie JZI.ORG.PL
Chciałem poinformować iż prowadzimy w ramach stowarzyszenia Jamiński Zespół Indeksacyjny (JZI) bardzo szczegółową indeksację tego obszaru.
Na naszej stronie JZI.ORG.PL odnajdziecie Państwo wiele dokładniejszych informacji na temat szukanych nazwisk.
W tym celu stworzyliśmy zaawansowaną wyszukiwarkę GENEO,a uproszczonymi indeksami dzielimy się w projekcie GENETEKA i Projektpodlasie.pl
Oprócz tego do kupienia jest wiele unikalnych pozycji książkowych jakie we własnym zakresie wydajemy, w tym wszystkie "Inwentarze ..." autorstwa Grzegorza Krupińskiego.
https://jzi.org.pl/sklep/
Zapraszamy także wszystkich chętnych do współpracy m.in. przy indeksacji, odkrywaniu przeszłości mieszkańców z tego obszaru, parafii.
Więcej szczegółów na naszym profilu FB oraz stronie JZI.ORG.PL
-
wrosalie26
-
AleksandraG

- Mierzejewski

- Kontakt:
W GENEO ani w wykazie nazwisk dot książek nie odnajduje nazwiska Wilkanowicz. Jest dość często Wołkonowicz.wrosalie26 pisze:Witam,
czy moglby sie Pan podzielic inofrmajcami o nazwisku Wilkanowicz?
Z gory dziekuje.
Wiktoria
Wszystkie te informacje są dostępne na stronie JZI.ORG.PL w wyszukiwarce jak i w wykazach nazwisk zawartych w opisach książek (zakładka "więcej informacji) np.
https://jzi.org.pl/publikacje/inne-publ ... eberskiej/