Wasilij Pawłow Jakowlew - pisarz

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witam
Poszukuję wszelkich informacji o osobie Wasilija Pawłowicza Jakowlewa, który był młodszym a potem starszym pisarzem przy szpitalu wojennym w Łowiczu. Urodził się około 1828 roku. Pisarzem był co najmniej od roku 1852. W 1854 roku w łowickiej cerkwi zawarł związek małżeński z katoliczką Teofilą Żebrowską córką łowickiego szewca. Dzieci tej pary były ochrzczone w cerkwi.
W notariuszach łowickich nic nie znalazłem. Metryki prawosławne też niewiele wniosły do sprawy.
Może doradzicie gdzie szukać informacji o Wasiliju. Jakieś spisy urzędników?
W rządzie gubernialnym chyba nic nie ma o szpitalnictwie wojskowym.
Pewnie coś jest w archiwach rosyjskich, ale gdzie?
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Te akta mogą być w RGWIA.
Mogą nie być w RGWIA.

Raczej radziłabym dowiedzieć jaka w Łowiczu w tym czasie stacjowala jednostka carska.
Bo chrzest mógł dokonać kapelan tej jednostki i wtedy dokumenty mogły trafić do archiwum wojskowego.
Albo do archiwum obwodowego miejscowości gdzie w Rosji była ta jednostka zameldowana.

Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Re: Wasilij Pawłow Jakowlew - pisarz

Post autor: Diabołek81 »

Irena_Powiśle pisze:Te akta mogą być w RGWIA.
Mogą nie być w RGWIA.

Raczej radziłabym dowiedzieć jaka w Łowiczu w tym czasie stacjowala jednostka carska.
Bo chrzest mógł dokonać kapelan tej jednostki i wtedy dokumenty mogły trafić do archiwum wojskowego.
Albo do archiwum obwodowego miejscowości gdzie w Rosji była ta jednostka zameldowana.

Pozdrawiam,
Irena
Witam
Metryki chrztów dzieci posiadam.Nie ma spisów ludności miasta Łowicza z tego okresu. Chodzi mi o dokumentację odnośnie szpitala wojskowego i ewentualnie tego z jakich terenów Rosji przybył do Polski Wasilij.
Pani Ireno proszę mi przypomnieć na pw te info odnośnie naszej poprzedniej sprawy odnośnie mojego pradziadka. Gdzieś mi to uciekło.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”