Gdzie znajdują się akty metrykalne z parafii w Ostrołęka

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

konrad1977

Sympatyk

Gdzie znajdują się akty metrykalne z parafii w Ostrołęka

Post autor: konrad1977 »

Witam, szukam aktów z Parafii w mieście Ostrołęka z okresu (1810 - 1860) Czy ktoś wie coś na ten temat? Dokumentów tych nie ma zarówno w archiwach państwowych, jak i kościelnych.

Pozdr
K.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Może warto zapytać w Archiwum Diecezjalnym w Łomży ?
http://www.kuria.lomza.pl/index.php?wiad=349

http://www.kuria.lomza.pl/index.php?wiad=218

Pozdrawiam
AK
konrad1977

Sympatyk

Post autor: konrad1977 »

Pytałem, niestety nie ma. Prośba do Użytkowników, może ktoś już badał tę sprawę.

Pozdr
K.
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,
ma ten sam problem, podobno dokumenty z Ostrołęki niestety się nie zachowały.
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Gdzie znajduja się akty metrykalne z parafii w Ostrołęce

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Akta Parafialne z Ostrołęki zaginęły bądź zostały spalone.Prowadzę poszukiwania w tym samym regionie i od roku przeszukałem wszystkie archiwa z tego terenu.Taka sama sytuacja spotkała parafię w Kadzidle(istnieją tylko mikrofilmy z początku XIX w. w AP Łomża i w CHR).
Nawiązałem kontakt z Towarzystwem Przyjaciół Ostrołęki i otrzymam kilka ciekawych książek n.t miasta i jego mieszkańców.Na początek publikację p.Czesława Parzycha,,Cmentarz parafialny w Ostrołęce" z biogramami osób pochowanych na cmentarzu rzymskokatolickim.
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... pic&t=8107
Pozdrawiam.
Waldemar Chorążewicz
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Dodam ,że Kadzidło( na płn. od Ostrołęki) jest "osiągalne" w zakresie od 1808 do 1837. A tak dookoła pustka :shock:
Ale się narobiło.
Tadeusz
Ambi

Post autor: Ambi »

Witam,

To znaczy, że nie ma żadnych aktów przedwojennych? W Ostrołęce urodziła się moja prababcia w 1892 roku i prawdopodobnie brała tam ślub z moim pradziadkiem w roku 1910-1917. Nie ma żadnej dokumentacji tych zdarzeń np. w księdze parafialnej?

Paweł
Ambi

Np. w Pułtusku odnalazłem coś takiego: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... Aki&word2=

Są to akta miejskie miasta Ostrołęka, które zawierają "Wyciągi z akt stanu cywilnego, protokóły określenia wieku dla mieszkańców Ostrołęki; 1906-1915". Czy ktoś je już badał?
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Panie z AP Pułtusk sprawdziły akta miejskie miasta Ostrołęki i ,,wyciągi z akt stanu cywilnego...".Dotyczą ludności pochodzenia żydowskiego.
Ale....przy okazji znalazły akta ,,Zarządu powiatu ostrołęckiego d/s powinności wojskowej".Zamieszczono tam dokładne opisy i dane osób podlegających służbie wojskowej z terenu powiatu ostrołęckiego. .Być może w ciągu najbliższych 3 miesięcy wyjadę do Pułtuska i postaram się je sprawdzić.
Pozdrawiam.
Waldemar Chorążewicz
dawid83

Post autor: dawid83 »

przepraszam ale chcialbym zalozyc watek i nie wiem gdzie jest czy ktos moglby mi powiedziec jak mam to zrobic.z gory dziekuje
Ambi

No to w końcu jakaś dobra nowina. Trochę szkoda, że dokumenty te będą dotyczyły jedynie mężczyzn.

Zobaczyłem że w tych samych aktach miejskich Ostrołęki jest więcej sygnatur oznaczonych jako "wyciągi z akt stanu cywilnego..." ale podejrzewam, że to tez już zostało sprawdzone.

Pozdrawiam,
Paweł Stankowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”