Metryki parafii Niekrasów z XVIII wieku .

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jozek

Sympatyk
Adept

Post autor: jozek »

Szukam informacji gdzie można znależć metryki parafii Niekrasów z XVIII wieku . Józef Piecek
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

Witam.
Metryki parafii Niekrasów, jak również połanieckiej znajdują się zindeksowane w Genetece.
Pozdrawiam,
Łukasz.
Łukasz.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

W parafii mój Józefie. W parafii.
Staszek
jozek

Sympatyk
Adept

Wielkie dzięki za odpowiedzi dotyczące metryk niekrasowskich - tylko tyle to i ja wiem , że są zindeksowane w genetyce genealodzy pl. i również to , że są w parafii - raczej chodziło mi czy mogą znajdować się te metryki w AD . Czytając wypowiedzi osób , które miały problemy z załatwieniem metryk w parafii ( brak tolerancji lub zrozumienia ze strony księdza) , nie próbowałem jeszcze tego żródła osobiście . Jeśli ktoś zna droge do skruszenia serca księdza to proszę o radę . Chcę spróbować , możę się uda . Pozdrawiam Józef Piecek .
Awatar użytkownika
lubczyńska-iwona

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lubczyńska-iwona »

Witam serdecznie:)
Może mnie uda się panu pomóc. Znam tą parafię od podszewki:)
W kościele niekrasowskim również byłam. Ksiądz nie wygląda na "groźnego" a kościółek przepiękny-warto wybrać się tam:)
jozek

Sympatyk
Adept

Witam Pani Iwono . Indeksowała Pani metryki niekrasowskie . Wprowadziła Pani dużo nowych informacji na nazwisko Cupicha , które pozwoliły wypełnić mi niektóre luki powstałe podczas moich poszukiwań .Udało mi się uzyskać sporo kserokopii metryk niekrasowskich z Archiwum Państwowego w Sandomierzu , ale tam są metryki tylko od 1810 roku . Pani "otworzyła okienko "na dalsze pokolenia . To było miłe . Jeszcze raz serdeczne dzięki . Kując żelazo puki gorące pragne zadać pytanie : czy ma Pani jakąś wiedze dotyczącą nazwiska Cupicha ? Ostatni mój antenat , którego udało mi się odnależć (serdeczne dzięki dla wszystkich z genealogii , którzy robią tą wielką i bardzo pożyteczną prace dla mas ) , nazywa się Jacob Cupicha i ożenił się z Marianną Marcową (wdowa ) . Czy zna Pani imiona ich rodziców i jakie było rodowe nazwisko Marianny ? Zadaje te pytanie Pani biorąc pod uwagę to , że indeksowała Pani te nazwiska - może pozostał u Pani jakiś ślad o nich . Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za kontakt - Józef Piecek . :lol:
Awatar użytkownika
lubczyńska-iwona

Sympatyk
Ekspert

Ależ oczywiście, znam wszystkie nazwiska z owej parafii poniżej 1810 r i powyżej również (tak do 1876) :)
O Cupichach również słyszałam, z prostej przyczyny- mam jedną w moim drzewie:)"Znam" też trochę to małżeństwo:)
Proszę o kontakt na pw:)
jozek

Sympatyk
Adept

Pani Iwono , próbuję kontaktować się na pw , ale Pani pw nie otwiera się . Spróbuję e mailem . Pozdrawiam Józef Piecek .
jozek

Sympatyk
Adept

No tak , Pani Iwono . Przecież ja kontaktowałem się z Pania tylko poprzez forum . Nie mogę wejść na Pani prywatne wiadomości (nie otwiera się ) , a adresu e-mail nie ma . Niech Pani coś wymiśli - Jozef Piecek . :(
Awatar użytkownika
lubczyńska-iwona

Sympatyk
Ekspert

nie rozumiem dlaczego, inni nigdy nie mieli z tym problemu:)
ok, spróbuję ja napisać do Pana:)
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz. Pani Iwono
W Genetece jest zapis Jan Dzwonkowski, s. Jana Dzwonkowskiego i Teresy, ur. się w 1729 r. w Niekrasowie.
Mieszkam przy zachodniej granicy Polski, w związku z czym do Niekrasowa to dwa dni drogi.
Jeżeli zechciałaby Pani sprawdzić jak ten zapis faktycznie w księdze wygląda i przesłać mi na pirv, będę zobowiązany.
Z poważaniem
Tadeusz Dzwonkowski
Awatar użytkownika
lubczyńska-iwona

Sympatyk
Ekspert

jeżeli to rok 1729- to niestety wszystkie informacje jakie zawiera akt:) księga napisana jest po łacinie- można jedynie rozczytać (czasami) -datę(która często odbiega od prawdy) i ew stan pochodzenia-ale w bardzo nielicznych jest zapisany.
Metryki poniżej 1810 roku posiadają jedynie krótki zapis- forma notatki ,ze takowa osoba urodziła się, zmarła lub wzięła ślub:)
Jeżeli mam cokolwiek sprawdzać, proszę pisań na mój mail -podając datę,rodzaj aktu, nr aktu i nr strony aktu- inaczej to bardzo dużo czasu, który chyba dla każdego jest cenny:)
Awatar użytkownika
krol1959

Sympatyk

Parafia Niekrasow

Post autor: krol1959 »

Witam Pania -Iwono.Mam tez do Pani prosbe o sprawdzenie czy sa tam wiadomosci o Wyrzykowskich .Moj babcia Marianna Wyrzykowska ur.okolo 1911 wyszla za maz za Wladyslawa Mazur urodzonego okolo 1907 slub brali w Niekrasowie okolo 1932 czy ma Pani tam wiadomosci na temat ich rodzicow.Tak kosciolek jest przesliczny spedzilam w nim piekne chwile odnny polecenia .Zapraszam
graffik
Nowicjusz

Parafia Niekrasow

Post autor: graffik »

Może i mnie udałoby się skorzystać z pomocy pani Iwony :)
Rozumiem, że przynajmniej na razie akty z parafii Niekrasów nie wiszą w necie...
Jeżeli byłaby Pani tak dobra i mogła przesłać mi 1 skan, będę bardzo zobowiązany :)
Michał Grzymski, Zgony, 1831, akt 51, poz. 3061. Kompletnie nie wiem, skąd nasze nazwisko znalazło się w świętokrzyskiem, ale geneteka tak mówi...

Serdecznie pozdrawia, Rafał Grzymski
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Parafia Niekrasow

Post autor: jerkre »

Witam
Jeżeli może poszukuję aktu ur. Wawrzyniec Buczkiewicz.
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”