szkoła podoficerska dla legionistów-w jakiej miejscowości ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

szkoła podoficerska dla legionistów-w jakiej miejscowości ?

Post autor: mądzik_władysław »

Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu nazwy miejscowości, w której znajdowała się w 1916r. legionowa szkoła podoficerska oraz nazwę wyszkolenia kursu w Zegrzu.
https://zapodaj.net/f5aba1b0b1950.jpg.html

Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Ja odczytuję:
w Karasinie [?]
rekrutów
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Była to szkoła polowa. Obiekty w Karasinie na Wołyniu przez rok stanowiły bazę najpierw I Brygady do końca kwietnia 1916 r., a potem po wymarszu jej na pozycje, jej miejsce zajęły oddziały II Brygady. Mam akurat plan tych zabudowań, bo opracowywałem plan Karasina sporządzony ołówkiem przez oficera. Karasin to dawny majątek ziemski na Wołyniu na pograniczu z Polesiem należący do Slezkinów. Od końca 1915 do jesieni 1916 stacjonowały tam oddziały Legionów Polskich walczące w okolicach nad Stochodem, wsławione bitwą pod Kostiuchnówką. Zegrze to czas późniejszy po wycofaniu oddziałów z frontu i dymisji Piłsudskiego.
Ostatnio zmieniony ndz 22 mar 2020, 11:05 przez Tomasz_Lenczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Andrzeju, dziękuje bardzo za szybką pomoc. Szczególne podziękowania dla Tomasza za potwierdzenie pierwszej informacji i poszerzenie wiedzy.
Dodam też,że ten przebieg służby w Legionach pisał Julian Wieczorkiewicz, późniejszy kapitan WP , młodszy brat gen.Wacława Wieczorkiewicza Scaevoli. Obaj urodzili się w Brzozowej k.Zagłoby, ówczesny pow.puławski-dziś gmina Wilków k.Kazimierza Dolnego ( a nie w Polanówce w pow.lubelskim,jak twierdzi internetowa Wikipedia). A tu potwierdzenie:
https://rtpwilkow.wordpress.com/aktualnosci/
Pozdrawiam
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”