W opinii wielu genealogów-historyków ród magnacki Opalińskich herbu Łodzia wymarł w drugiej połowie XVIII wieku, liczne opracowania historyczne podają, iż ostatni z rodu Wojciech Opaliński wojewoda mazowiecki zmarł bezpotomnie w 1775 roku.
To teraz do rzeczy -wczoraj odnalazłem następujący index - akt małżeństwa z 1783 roku, par. św. Zygmunta w Częstochowie:

Zainteresowany otworzyłem skan:

"...matrimonium inter Generosum Magnifici Michaelem Opalinski juvenem annor. 45 filium Jospehi Opalinski Capitanii Sremensis Teresiae que de Mycielski L.L.C.C. et Gener. Mariannam Gawronska annor. 29..."
Wg tego aktu- ojciec to Józef Opaliński, starosta śremski a matka to Teresa Mycielska. Ojca odnajduję w zbiorze opracowanym przez W. Dworzaczka, udostępnionym online przez Bibliotekę Kórnicką:
http://teki.bkpan.poznan.pl/search.phps ... 1&page=740
A także w książkowej wersji Genealogii Dworzaczka, PWN, Warszawa 1959r.II) Józef [Opaliński], syn Jana Franciszka i Konarzewskiej, starosta śremski w r. 1718, t. r. plenipotent braci (Kośc. 311 s. 797). Umarł 13 III 1735 r. (LM Opalenica).
Co do Mycielskiej - nazwisko to ma liczne powiązania z członkami rodu Opalińskich w Wielkopolsce - patrz powyższy link.
Z rzeczy, które na pierwszy rzut oka nie pasują to tylko wiek Michała Opalińskiego - 45lat - musiałby się zatem urodzić w 1738 - a to 3 lata po śmierci ojca wg zapisów W. Dworzaczka
--------------------------------------------------------------------------------
Postanowiłem pójść za ciosem i drążyć temat dalej ( w końcu 9. doba kwarantanny koronawirusowej temu sprzyja). Ku mojemu zdziwieniu ok. 30 km od Częstochowy znalazłem akt małżeństwa z 1796 roku:

I tu ponownie Michał Opaliński , młodzian z dworu w miejscowości Garnek par. Kłomnice, lat (tym razem) 30 wychodzi za pannę Mariannę Gawrońską lat 24 z miejscowości Gidle.
Czy ktoś z Państwa jest w stanie wytłumaczyć taki przypadek?
W toku dalszych poszukiwań odnalazłem także:
1. W 1867 roku akt zgonu syna wymienionych wyżej- Antoniego Michała Opalińskiego, akt 55/1867 par. Tuszyn, woj. łódzkie, "w mieście Pławnie urodzony" (miejscowość sąsiednia do wspomnianych wyżej Gidli):

2. Następnie akt zgonu Michała Opalińskiego komisarza dóbr w Pławnie z 1816 roku (akt 45/1816 Pławno) - w nim podany wiek zgonu 75 lat - stąd rok urodzenia ok. 1741, żona Marianna Gawrońska, niestety nie podano imion rodziców:

3. Akt urodzenia Michała Antoniego Opalińskiego z 1803r. - par. Pławno:

Co Państwo myślicie o podwójnym akcie małżeństwa i tych niezgodnościach? Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim przypadkiem?
Gdzie znaleźć informacje mogące potwierdzić to, że Józef Opaliński starosta śremski był żonaty z ww. Teresą Mycielską?
Piotr Opaliński