Z opowiadań rodziny dowiedziałem się że brał udział w wyprawie Piłsudskiego na Kijów i tam został ranny w kolano. Niestety zdjęcia są w dość opłakanym stanie.

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Oczywiście mógł brać udział, skoro w wyprawie kijowskiej w roku 1920 uczestniczyły m.in. 2 Pułki Piechoty wielkopolskiej, które (co oczywiste!) składały się w znacznym stopniu z byłych żołnierzy pruskiej armii. To wiedza łatwo dostępna w Sieci. Trudniej z potwierdzeniem tego konkretnego faktu, jeśli Pradziad niczym się wówczas nie wyróżnił (!?).Dobranc_Filip pisze:Są to najstarsze zdjęcia które udało mi się zdobyć w poszukiwaniach po rodzinie i to takiej której nie znałem zbyt dobrze. Nikt nigdy się nie interesował przodkami i w końcu postanowiłem to zmienić. Niestety wiem tylko tyle co napisałem wyżej dlatego zamieściłem zdjęcia aby mógł wypowiedzieć się ktoś znający na rzeczy i potwierdzić że pradziad brał udział w wyprawie. Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Filip D.

Filipie !Dobranc_Filip pisze:Faktycznie wstążka na mundurze.. Czyli wynika z tego, że jednak mógł się czymś wyróżnić. Czy jakiś dokument nadania takiego odznaczenia można gdzieś szukać ?