Mitteldeutsche Braunkohlenwerke AG

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

AgaDama

Sympatyk

Post autor: AgaDama »

Dzień dobry,

mam serdeczną prośbę o przetłumaczenie dokumentu z języka niemieckiego. Dotyczy Mariana Wesołowskiego, przede wszystkim interesuje mnie miejsce zamieszkania jego rodziny (Iwanowo albo nie wiem gdzie to umiejscowić). Dokument nie jest zbyt wyraźny ale może komuś uda się coś odczytać. Będę ogromnie wdzięczna.

https://collections.arolsen-archives.or ... d=75804787

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka Damasiewicz
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: beatabistram »

Witaj Agnieszka, odczytac to mi sie udalo, ze znalezieniem juz gorzej :/
Ur.2.2 1913 w Rzgow (pow.lodzki)
Zamieszkaly Lancellenstätt (Rzgow) chyba ulica jest Halleschestraße 25
Kawaler, rodzina mieszka Iwanowo (powiat Dokrschz) –hmm czegos takiego nie znajduje :/

Dopisano powiat Serafianowo dawna Polska –
tez duzo nie znajduje, jest :
1.Serafinów, Serafinow - Folwerk Koschmin, Posen, Posen, Preußen, Deutsches Reich

2.Serafińce -Gmina Horodenka, Galizien und Lodomerien, Österreichische Länder, K.K. Österreich-Ungarn (Monarchie)
Tu jest tez jakis- Ivano-Zolot, ale to Galicja!

3.Serafin wies Łyse, Powiat ostrołęcki, Województwo mazowieckie, Polen - Dritte Republik

Podane jest na tej karcie tez, ze mial powazna wade serca (zastawek) i nadaje sie tylko do lekkich prac
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
AgaDama

Sympatyk

OK Mitteldeutsche Braunkohlenwerke AG

Post autor: AgaDama »

Super, bardzo dziękuję za te informacje. Jestem zaskoczona zwłaszcza informacją o wadzie serca.
Co do Iwanowa będę dalej szukać ponieważ jest to dla mnie kluczowa wiadomość (Marian to mój dziadek, szukam jego rodziców).

Znalazłąm Serafinowo na Białorusi i to może być to, ponieważ liceum kończył w Wilnie, a żona (moją babcia) pochodziła z okolic Mołodeczna, a gdzieś przecież musieli się poznać ;)

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”