Wierzchowiska 1851

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wierzchowiska 1851

Post autor: Kostkowski »

Witam wszystkich serdecznie
W akcie małż. 10/1855 w Kunowie jest ślub wdowy po Teofilu Kostkowskim o którym zapisano, że zmarł 20.01.1851 w Wierzchowiskach.
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,93600,32

Na lubgensie Wierzchowiska są dopiero od 1920. Jak zdobyć ten akt zgonu, a przynajmniej informacje o Teofilu - rodzice, miejsce urodzenia, ślub?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Re: Wierzchowiska 1851

Post autor: Krzysiek_ »

Kostkowski pisze:Na lubgensie Wierzchowiska są dopiero od 1920. Jak zdobyć ten akt zgonu, a przynajmniej informacje o Teofilu - rodzice, miejsce urodzenia, ślub?
Nie, Wierzchowiska na lubgensie są od 1756 r. Parafia Wierzchowiska istnieje od 1922 r., więc siłą rzeczy wcześniejszych indeksów z tej parafii nie ma.

Do aktu zgonu przodka nie dotrzesz, księga zgonów z tego okresu nie zachowała się.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Krzysiek_ pisze:
Kostkowski pisze:Na lubgensie Wierzchowiska są dopiero od 1920. Jak zdobyć ten akt zgonu, a przynajmniej informacje o Teofilu - rodzice, miejsce urodzenia, ślub?
Nie, Wierzchowiska na lubgensie są od 1756 r. Parafia Wierzchowiska istnieje od 1922 r., więc siłą rzeczy wcześniejszych indeksów z tej parafii nie ma.

Do aktu zgonu przodka nie dotrzesz, księga zgonów z tego okresu nie zachowała się.
Dziękuję za wyjaśnienie. W takim razie w jakiej parafii szukać Wierzchowisk?
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Modliborzyce (te koło Janowa Lubelskiego), ale nie wiem czy to dobry trop. W bazie jest dziecko Teofila w par. Popkowice, która nie jest dostępna w sieci.
Kostkowska Zofia Katarzyna Popkowice 30 1850 O: Teofil, M: Honorata Zaborowska
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Krzysiek_ pisze:Modliborzyce (te koło Janowa Lubelskiego), ale nie wiem czy to dobry trop. W bazie jest dziecko Teofila w par. Popkowice, która nie jest dostępna w sieci.
Kostkowska Zofia Katarzyna Popkowice 30 1850 O: Teofil, M: Honorata Zaborowska
Mam zgon Zofii, zmarła w Rzepinie parafii Pawłów w 1859. Akt jej urodzenia przydałby się, ale ważniejszy dla mnie jest jej ojciec, bo nie wiem z jakich ten ojciec jest rodziców.
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

W Popkowicach są jeszcze dwa chrzty Kostkowskich
Kostkowska Ewa Popkowice 71 1852 O: Antoni, M: Róża Kwiatek?
Kostkowski Adam Popkowice 70 1852 O: Antoni, M: Róża Kwiatek?

Z dużym prawdopodobieństwem Teofil był krewnym (może bratem czy kuzynem) Antoniego.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Krzysiek_ pisze:W Popkowicach są jeszcze dwa chrzty Kostkowskich
Kostkowska Ewa Popkowice 71 1852 O: Antoni, M: Róża Kwiatek?
Kostkowski Adam Popkowice 70 1852 O: Antoni, M: Róża Kwiatek?

Z dużym prawdopodobieństwem Teofil był krewnym (może bratem czy kuzynem) Antoniego.
Dzieci Antoniego i Róży mam czworo.
Róży Kwiatek/Kwietek/Kwitek szukam urodzenia ok. 1823, a jeszcze bardziej jej ślubu między 1844 a 1849. Ten ślub jest dla mnie bardzo ważny, bo wcześniej, ale w tym samym przedziale lat 1844 -1849 zmarła poprzednia żona Antoniego (z Wolskich, moja praprababka).

Antoni był organistą, więc się przenosił. Z pierwszą żoną miał dzieci w Sobótce w 1840, w Ożarowie w 1843 i 1844, a z drugą w 1850 w Górach Wysokich, w 1852 bliźniaki w Popkowicach, w 1856 w Piotrawinie.
Między 1845 a 1849 mogło być jeszcze dziecko zarówno z pierwszej jak i drugiej żony.

Teofil nie był rodzonym bratem Antoniego ale pasuje na jego brata stryjecznego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”