Słupia w woj. łódzkim

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Słupia w woj. łódzkim

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
W Metryki.GenBaza.pl są akty metrykalne ze Słupi z AP Łódź od roku 1865 do 1911 a mnie interesują lata trochę wcześniejsze.
Mam przypuszczenie, że być może w tej Słupi urodził się Leopold Lipowski syn Marcelego i Ludwiki ze Świerczyńskich około roku 1852 - tak wynika po odjęciu lat z jego aktu zgonu z 1919 roku. Tę rodzinę Lipowskich odszukuję w obrębie województwa łódzkiego (Łowicz, Wolbórz, Łódź, Pabianice, Zgierz).
Ojciec Leopolda Marceli Hipolit Lipowski urodził się w Rudzie parafii Pabianice w 1824 roku. W 1856 roku występuje jako dziedzic wsi Dąbrówka Sowice parafii Zgierz, bowiem 19.05.1856 roku urodził mu się syn Antoni - ochrzczony 12.03.1857 oraz 05.04.1858 roku syn Józef Walenty ochrzczony 7 miesięcy później z małżeństwa z Ludwiką ze Świerczyńskich.
Antoni syn Marcelego i Ludwiki poślubia w Warszawie 23.04.1884 roku Wandę Kamieńską. Wprawdzie wiek Antoniego- nowożeńca jest niezgodny z aktem chrztu, bowiem
Antoni z aktu ślubu ma lat 36 a powinien mieć 27 ew.28 lat, ale uważam to za błąd spisującego.
Rozpisałam się ale to tylko dlatego, że mam nadzieję, że być może ktoś z forumowiczów ma dostęp do ksiąg ze Słupii lub wie gdzie je można znależć w sieci.
Pozdrawiam Alicja
Krzyś98

Sympatyk

Słupia w woj. łódzkim

Post autor: Krzyś98 »

Witam, również poszukuję ksiąg sprzed 1865r parafii Słupia, więc podpinam się pod temat ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Rodziny: Ziółczyków, Biskupskich, Krysztofiaków, Walasików, Stranisławskich, Kleów, Szewczyków
bartosz_antczak

Sympatyk

Post autor: bartosz_antczak »

Są na familysearch z kluczykiem...

https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Krzyś98

Sympatyk

Post autor: Krzyś98 »

Dziękuję za link jednak jest to Słupia w powiecie Bełchatowskim, natomiast tutaj chodzi parafię Słupia w powiecie Skierniewickim.
Rodziny: Ziółczyków, Biskupskich, Krysztofiaków, Walasików, Stranisławskich, Kleów, Szewczyków
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Widzisz Krzysiu, teoretycznie tak :) a co jest w środku ?
w opisie pod linkiem Bartosza czytam, że Słupia w powiecie bełchatowskim ale dalej napisano included is surrounding area tith towns: Krosnowa and Winna Góra. A te dwie miejscowości leżą w powiecie skierniewickim
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

bo istotne aktotwórca i przechowawca nie tylko gdzie udostępnione
AP Łódź nie ma starszych? to gdzie z okolic Skierniewic wtóropisy być mogą...

....
.....
...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”