Archiwum w Mińsku (Białoruś)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Burdziński_Krzysztof

-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
- Burdziński_Krzysztof

-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
- Burdziński_Krzysztof

-
Wladzislaw

- Kontakt:
Za 1870 jest, pozniejsze nie zachowali sie. "Czerwony" kosciol wybudowany w 1908.Burdziński_Krzysztof pisze:Pisałem wyraźnie, że chodzi o rzymskokatolickie Mińsk tzw ,,czerwony kościół'' i lata od 1870 do 1920
Metryki kosciola Bobrujskiego w archiwum w Minsku.Burdziński_Krzysztof pisze:Gdzie można odnaleźć księgi metrykalne od roku 1870 dotyczy miasta Mińsk, Bobrujsk i miejscowości Głusza? Głównie chodzi o księgi rzymskokatolickie.Także chodzi mi o jakieś informacje o hutnictwie szkła w tych miejscach.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Archiwum w Mińsku na Białorusi
Witam,
czy w najbliższym czasie wybiera się ktoś do Archiwum w Mińsku i mógłby dla mnie sprawdzić jedną informację?
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
czy w najbliższym czasie wybiera się ktoś do Archiwum w Mińsku i mógłby dla mnie sprawdzić jedną informację?
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Pomyślałem, że również podzielę się doświadczeniami z Archiwum w Mińsku.
Dzięki uprzejmości kolegi Władzisława, który podpowiedział, że NIAB ma w zasobach akta interesujących mnie parafii Udział i Konstantynów Dwór postanowiłem skontaktować się z archiwum.
Wypełniłem dostępny na stronie NIAB formularz po rosyjsku i po ok. 2 tygodniach otrzymałem odpowiedź, w której wyszczególniono dokładnie jaki przedział czasowy dla powyższych parafii jest dostępny.
Opłata za odnalezienie interesujących mnie osób i przygotowanie kopii wynosi 55 rubli białoruskich (od osoby). W przypadku, kiedy data aktu nie jest dokładnie znana - proszą o podanie w przybliżeniu przedziału 2-3 lat do przeszukania.
Odpisałem wczoraj, które akta chciałbym odszukać z prośbą o podanie danych do przelewu/opłaty kartą i czekam na odpowiedź.
Dzięki uprzejmości kolegi Władzisława, który podpowiedział, że NIAB ma w zasobach akta interesujących mnie parafii Udział i Konstantynów Dwór postanowiłem skontaktować się z archiwum.
Wypełniłem dostępny na stronie NIAB formularz po rosyjsku i po ok. 2 tygodniach otrzymałem odpowiedź, w której wyszczególniono dokładnie jaki przedział czasowy dla powyższych parafii jest dostępny.
Opłata za odnalezienie interesujących mnie osób i przygotowanie kopii wynosi 55 rubli białoruskich (od osoby). W przypadku, kiedy data aktu nie jest dokładnie znana - proszą o podanie w przybliżeniu przedziału 2-3 lat do przeszukania.
Odpisałem wczoraj, które akta chciałbym odszukać z prośbą o podanie danych do przelewu/opłaty kartą i czekam na odpowiedź.
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dysponuje ktoś linkiem do Archiwum w Mińsku do strony z zawartością opisów. Chyba na wakacjach archiwum coś takiego opublikowało.
-
andres.godek

Marcinie, czy może tego szukasz?
http://fk.archives.gov.by/catalogue/9/1/
Serdeczne pozdrowienia,
Andrzej
http://fk.archives.gov.by/catalogue/9/1/
Serdeczne pozdrowienia,
Andrzej
-
Marcin.Rybicki

-
Wladzislaw

- Kontakt:
-
Marcin.Rybicki

Wczoraj otrzymałem zamówione dokumenty - udało się zdobyć 3 z 4 odpisów.
Biorąc pod uwagę okoliczności (część zespołu archiwum na zwolnieniu) jestem pod wrażeniem dość szybkiego czasu realizacji. Po potwierdzeniu zamówienia 2 listopada - 10-go otrzymałem link do płatności kartą i 1-go grudnia na maila wpłynęły skany.
Bardzo istotne dokumenty, dzięki którym "wyprostowałem" dane pra-pradziadków znane z przekazów rodzinnych.
Zastanawiam się, jak w praktyce wygląda dostęp do czytelni - oczywiście po zniesieniu, miejmy nadzieję, ograniczeń covidowych.
Chętnie wybrałbym się do Mińska osobiście, przy okazji odwiedził miejsca skąd pochodzą przodkowie.
Biorąc pod uwagę okoliczności (część zespołu archiwum na zwolnieniu) jestem pod wrażeniem dość szybkiego czasu realizacji. Po potwierdzeniu zamówienia 2 listopada - 10-go otrzymałem link do płatności kartą i 1-go grudnia na maila wpłynęły skany.
Bardzo istotne dokumenty, dzięki którym "wyprostowałem" dane pra-pradziadków znane z przekazów rodzinnych.
Zastanawiam się, jak w praktyce wygląda dostęp do czytelni - oczywiście po zniesieniu, miejmy nadzieję, ograniczeń covidowych.
Chętnie wybrałbym się do Mińska osobiście, przy okazji odwiedził miejsca skąd pochodzą przodkowie.