Nazwisko: Ejsmont
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Re: Nazwisko: Ejsmont
Szukam informacji o losach Eysymontów z okolicy Jaskołdy w par. Świsłocz.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
- mrozowski_robert

witam, mógłby Pan przybliżyć sprawę? (chodzi o Mikołaja Flotfelda Kamienskiego ozenionego z Anna Heleną Zaborską)
Pozdrawiam, Robert
-
marekzaborski

Niewiele mam o nich informacji. W Silva Heraldica zapisano datę ich ślubu w roku 1666, ale nie udało mi się tego zweryfikować, jako że metryki parafii Lisów spłonęły, a w grodzkich niczego o nich nie znalazłem.mrozowski_robert pisze:witam, mógłby Pan przybliżyć sprawę? (chodzi o Mikołaja Flotfelda Kamienskiego ozenionego z Anna Heleną Zaborską)
Z innych dokumentów wiem, że w 1681 toczyło się postępowanie dotyczące młyna w Mąchocicach, parafia Leszczyny, którego to młyna byli wieczystymi dzierżawcami, po zmarłej ciotce Anny Heleny, Barbarze Pęczelskiej. Być może Mikołaj był synem Andrzeja Flotfelda Kamieńskiego, dziedzica części wsi Krzelczyce w parafii Lisów, rodzice Anny Heleny Zaborskiej mieszkali obok Krzelczyc, w Zaborzu. Nie wiem skąd Kamieńscy przyszli do Lisowa, ani kiedy. O potomstwie Mikołaja i Anny nie wiem nic.
- mrozowski_robert

serdecznie dziękuję za informacje,
mam jeszcze dwie prośby:
1. w którym tomie Silva znajdę tą informację
2. czy mógłby Pan podać źródła do przedstawionych danych?
mam jeszcze dwie prośby:
Pozdrawiam, Robert
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Ten Mieczysław (1888-1941) pochodził z linii z Kozłowa. Poślubił w 1912 w Warszawie Teodorę z Orłowskich. Był studentem Politechniki.Irena_Powiśle pisze:Witam,
w książce pod tytułem "Listy, pisma ulotne, broszury i inne materiały z akt żandarmerii rosyjskiej gubernii Warszawskiej (1872-1915)" Katalog, rok wydania 1996,
jest wzmianka o Mieczysławie Ejsmoncie, b.więźniu X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej. Rok 1911, sprawa dotycząca studentów Instytutu Politechnicznego.
Zdjęcie strony - drogą mailwą.
- - - -
Irena
Pozdrawiam serdecznie.
-
marekzaborski

Informacja o Flotfeldzie Kamieńskim jest w SV w dwóch miejscach.mrozowski_robert pisze:serdecznie dziękuję za informacje,
mam jeszcze dwie prośby:
https://polona.pl/item/silva-heraldica- ... A/20/#item
Tom IV, Kamieńscy z przydomkiem Flotfed/ Hotfeld, strona 28
https://polona.pl/item/silva-heraldica- ... o:metadata
Tom IX, drzewo Zaborskich, strona 13.
Dokumenty, w których występują Anna Helena Zaborska i Mikołaj Flotfeld Kamieński, to:
https://sdm.upjp2.edu.pl/obiekty-archiw ... -volumen-i
strony 5v-6; 103-104; 128v-129
Andrzej Kamieński z Krzelczyc:
https://sdm.upjp2.edu.pl/obiekty-archiw ... olumen-vii
strony 612a-613; 623v-624v
Ponadto, widoczny jest np. w pogłównym powiatu chęcińskiego z roku 1662, jako częściowy właściciel Krzelczyc:
https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0/3/67/ ... dPogFQvpDA
Pozdrawiam
Marek
- mrozowski_robert

Serdeczne dzięki, o Andrzeju wiedziałem, ale w spisach występuje bez przydomku Flotfeld, więc nie sposób było go tak identyfikować. Kluczowa jest Pańska informacja z Silva. Raz jeszcze dziękuję.
Pozdrawiam, Robert
-
marekzaborski

To prawda, przydomku brak, i oczywiscie to nie musi byc Flotfeld, jednak to chyba bylby zbyt duzy zbieg okoliczności.
Jesli trafie cos nowego, odezwe się. Na Mikolaju mi zalezy dosc mocno, bo tez czas dla Lisowa jest ubogi w źródła.
Pozdrawiam
Marek
Jesli trafie cos nowego, odezwe się. Na Mikolaju mi zalezy dosc mocno, bo tez czas dla Lisowa jest ubogi w źródła.
Pozdrawiam
Marek
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Może trochę namieszam, ale jak się pisze o Ejsmontach, to nie sposób milczeniem ominąć fakt, że i moim rodzie pojawił się Kazimierz Ejsmont ur. 1871r. w guberni augustowskiej, zawarł ślub z Józefą Goś 24.02.1891 w Kowlu na Wołyniu. Mieli wtedy oboje po dziewiętnaście lat.Zmarł 4.09.1936 w Zasmykach (Wołyń). Mieli siedmioro dzieci.
Edmund
Edmund
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Panie Edmundzie.
Jest gdzieś dostępny ten akt ślubu? Jestem ciekaw z których Ejsmontów on pochodzi.
Pozdrawiam Pana serdecznie.
Jest gdzieś dostępny ten akt ślubu? Jestem ciekaw z których Ejsmontów on pochodzi.
- Goś_Edmund

Niestety metryki (jak do tej chwili) nie odkryłem, zresztą jak i moich dziadków (tylko że Oni w Hołobach). To wszystko co mam to z II tomu "Wykazów osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej do 1945r." Mogę dopowiedzieć że rodzicami Kazimierza byli: Adam i Magdalena z Gorszewskich. Są tu też inni Ejsmontowie:Adam (ojciec jak wyżej),Aleksander,Dionizy, Kacper, Mikołaj i Stanisław.
Edmund
Edmund
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Możliwe, że jest synem Adama i Magdaleny z Gąsiewskich, z par. Szczebra, bratem Jakuba. Tam bardzo wiele metryk ucierpiało i nie wiem co się ostało. Coś jest na pewno w parafii, lecz tu trzeba prosić o wsparcie ludzi z Podlasia. Może gdzieś są spisy parafialne. Zdaje się też, że z Pana rodziną był jeszcze inny związek, ale nie pamiętam gdzie to było zapisane.
A może Pan wie co się stało z portalem Strony o Wołyniu? Zupełnie zanikł a był niezwykle użyteczny.
A może Pan wie co się stało z portalem Strony o Wołyniu? Zupełnie zanikł a był niezwykle użyteczny.
- Goś_Edmund

Żeby się stało w pełni jasne to:Ejsmont (w akcie Ejsmund) Adam, r.: Adam i Magdalena z Gorszewskich i Antonina Pawlak, zw. mał. 1887/2; dz: Franciszek
Ejsmond Adam, wdowiec ,r.: Antoni i Józefata z Cieśluków i Marcjanna z Lubaków Gosiowa; zw. mał. 1895/12
Ta powyżej to moja prababcia, która wyszła drugi raz po śmiercie pradziadka w 1888r. Zapoznanie nastąpiło na ślubie Kazimierza z Józefą - córką prababci.
Co do wspomnianej strony to (podobno) admin strony nie żyje.
Edmund
Ejsmond Adam, wdowiec ,r.: Antoni i Józefata z Cieśluków i Marcjanna z Lubaków Gosiowa; zw. mał. 1895/12
Ta powyżej to moja prababcia, która wyszła drugi raz po śmiercie pradziadka w 1888r. Zapoznanie nastąpiło na ślubie Kazimierza z Józefą - córką prababci.
Co do wspomnianej strony to (podobno) admin strony nie żyje.
Edmund
- mrozowski_robert

Zapewne już Pan przeglądał ale warto przy tej okazji zwrócić uwagę na sąsiednią parafię w Pierzchnicy. Z nieznanych mi powodów tam właśnie dokonywali różnych czynności mieszkańcy Krzelczyc (Skrzelczyc), gdzie notowani w spisach podatkowych byli Kamieńscy. Wstępują tam licznie w różnych aktach począwszy od 1651 r. Znalazłem Hieronima Zaborskiego, który świadkował tamże w akcie chrztu z listopada 1649 r. (http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,56619,177) oraz na następnej stronie, gdzie z kolei pojawia się Grzegorz Zaborski (styczeń 1650). Zapewne jest ich tam więcej, bowiem ja przeglądałem te metryki pod kątem Kamieńskich. Niestety na Mikołaja Flotfelt Kamieńskiego nie natrafiłem. Nie jest też dla mnie jasne jakim Flotfelt Kamieńscy pieczętowali się herbem. Współcześni, wywodzący się od Kamieńskich z przydomkiem Flotfelt, używają Ślepowrona.
Pozdrawiam, Robert
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Panie Edmundzie.
Tylko metryka ślubna lub allegata może nas przekonać skąd był. Na Wołyniu pisownia Ejsmund była popularna. W Grodzieńskiej i Mińskiej guberniach epizodyczna.
A na Wołyniu Eysymonttów od schyłku XVIII stulecia było mnóstwo.
Tylko metryka ślubna lub allegata może nas przekonać skąd był. Na Wołyniu pisownia Ejsmund była popularna. W Grodzieńskiej i Mińskiej guberniach epizodyczna.
A na Wołyniu Eysymonttów od schyłku XVIII stulecia było mnóstwo.