Specyfika imienia Adam
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Szostak_Marcin

Specyfika imienia Adam
Spotkałem się ostatnio z ciekawą informacją jakoby imię Adam było często używane jako imię dla nieznanych osób. Na przykład jeśli nie był znany ojciec dziecka to wpisywano Adam i nazwisko matki albo jakieś inne. Adam, dlatego że było to imię pierwszego człowieka no i to, że znaczy po prostu człowiek.
Czy ktokolwiek z Państwa spotkał się już z czymś takim, czy raczej można to włożyć między bajki?
Czy ktokolwiek z Państwa spotkał się już z czymś takim, czy raczej można to włożyć między bajki?
Specyfika imienia Adam
Skasowane
Ostatnio zmieniony czw 09 kwie 2020, 09:52 przez henryk22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Specyfika imienia Adam
w latach pięćdziesiątych XX wieku, weszła w życie ustawa, która pozwalała na życzenie osób zainteresowanych (dzieci ojców NN) wpisywać każde popularne imię męskie w rubryce "imię ojca"
Chodziło o to, żeby osoby te nie były "napiętnowane"
na forum temat był wielokrotnie wałkowany
Chodziło o to, żeby osoby te nie były "napiętnowane"
na forum temat był wielokrotnie wałkowany
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Specyfika imienia Adam
myślę, że co najwyżej jakaś specyfika mikroregionalna 
gdyby tak było to sądzę, że dla pozostałych to imię byłoby napiętnowane i nie dawano by go na chrzcie
dziś przecież są takie imiona, których się zdecydowanie unika
A co do tego, co pisze Basia to racja z tym, że nie pamiętam, żeby tam akurat sam Adam się pojawiał a nawet powiem szczerze widziałem kilkanaście takich wpisów i chyba żadnego Adama
gdyby tak było to sądzę, że dla pozostałych to imię byłoby napiętnowane i nie dawano by go na chrzcie
dziś przecież są takie imiona, których się zdecydowanie unika
A co do tego, co pisze Basia to racja z tym, że nie pamiętam, żeby tam akurat sam Adam się pojawiał a nawet powiem szczerze widziałem kilkanaście takich wpisów i chyba żadnego Adama
- Bartek_M

- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Specyfika imienia Adam
@Szostak_Marcin
Pierwsze słyszę...
Był natomiast zwyczaj (czy nawet zalecenie), by na chrzcie "in periculo mortis" nadawać chłopcu imię Adam, a dziewczynce Ewa.
Pierwsze słyszę...
Był natomiast zwyczaj (czy nawet zalecenie), by na chrzcie "in periculo mortis" nadawać chłopcu imię Adam, a dziewczynce Ewa.
Bartek
-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Specyfika imienia Adam
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 16:33 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bartek_M

- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Re: Specyfika imienia Adam
To zalecenie, które przywołałem, dotyczyło XIX-wiecznych akuszerek. Więcej nie pamiętam.