Geneteka - chętni do współpracy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witam!

Niestety zdjęć metryk z wyżej wymienionych parafii na dzień dzisiejszy nie posiadamy. Jazgarzew jest w trakcie indeksacji (lata do 1824r. gdyż późniejsze jednak podobno są w parafii).
Oto link pod którym znajdziecie informacje o parafiach, których metryki bądź skorowidze roczne można uzyskać do indeksacji (dolna tabela).
http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php

Pozdrawiam serdecznie,
Marta Nalazek
Gawenda-Marecka_Maria

Członek PTG
Adept

Post autor: Gawenda-Marecka_Maria »

Witam!
Ja z mężem indeksuję swoją parafię. Niestety nie było jej w zasobach geneteki. Postanowiliśmy zakupić skany (na razie samych skorowidzów) i indeksujemy. W wolnej chwili jedziemy do AP (parę ładnych kilometrów, co również wiąże się z kosztami) i uzupełniamy wpisy, weryfikując dane ze skorowidzów.
Pozdrawiam
Maria
miki1996

Post autor: miki1996 »

Chętnie zindeksuję parafie Wyganów ,
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

przyłączam się do chętnych do indeksacji, nigdy tego nie robiłam, ale chętnie spróbuję z jakąś warszawską parafią, najlepiej w języku polskim, proszę o przydział i ewentualne instrukcje.

Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Skany metryk czy fotografie pozyskać jest ciężko. Dotychczas z trzema archiwami diecezjalnymi udało się nawiązać kontakt i uzyskać pozwolenie i pomoc przy fotografowaniu ksiąg metrykalnych i zamieszczaniu z nich indeksów na stronach genealogicznych.
Natomiast jeśli chodzi o fotografowanie ksiąg to amatorski aparat i umiejętności wystarczają by zrobić zdjęcia kilu kartek z metrykami w parafii czy archiwum diecezjalnym. Do fotografowania całych ksiąg potrzebna jest zaawansowana wiedza fotograficzna i dość profesjonalny sprzęt. Aparat cyfrowa lustrzanka dobrej klasy, specjalna lampa bezodblaskowa, statyw i przenośne stanowisko do fotografowania kosztują w granicach kilu tysięcy złotych. Zwykle zespół 1 aparat, 2 ludzi fotografuje dziennie 15-20 tysięcy stron.
Próbować zawsze można. Tylko jakie z tego będą efekty?
Pozdrawiam
Staszek
Gawenda-Marecka_Maria

Członek PTG
Adept

Post autor: Gawenda-Marecka_Maria »

Witam!
Pozwolę sobie znów zabrać głos. Uważam, że lepiej zrobić zdjęcia we własnym zakresie i to zindeksować, niż nie robić nic. Jeżeli nie zamieszczam skanów, a tylko zindeksowane księgi, to znaczy, że moja praca nie ma żadnej wartości?
Ostatnio zmieniony ndz 28 mar 2010, 16:14 przez Gawenda-Marecka_Maria, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marecki_Paweł

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Marecki_Paweł »

A ja tylko dodam (jako mąż tej Pani wyżej), że milo mi będzie, jeśli osoby chętne do indeksacji parafii Św.Jana w Warszawie zgłoszą się .
Proszę o informację dotyczącą w jakim języku spisane akty, chcecie Państwo indeksować (polski czy rosyjski).
Praca w miłej spokojnej atmosferze :-)
Pozdrawiam
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Oferuję pomoc w indeksacji , może niedużą ilość na początek
i tu też mam pytanie , dotyczące języka rosyjskiego : w metrykach pisanych po rosyjsku widziałam, że nazwiska są podawane również po polsku , w nawiasie. Jeśli tak jest we wszystkich metrykach mogę podjąć się indeksacji także takich dokumentów , najchętniej z parafii Jazgarzew , Postoliska , Żelechów , Mińsk Mazowiecki .
pozdrawiam serdecznie
Irena
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Indeksuje w tej chwili Radzymin(pow.wołomiński) .....jeszcze trochę potrwa :) . Ale później chętnie podejmie się indeksacji takich parafii jak Gabin (mazowieckie), Wojcieszków,Stanin, Jeleniec (lubelskie).
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

MonikaS7 pisze:Witam,

przyłączam się do chętnych do indeksacji, nigdy tego nie robiłam, ale chętnie spróbuję z jakąś warszawską parafią, najlepiej w języku polskim, proszę o przydział i ewentualne instrukcje.

Pozdrawiam
Monika
Moniko,
serdecznie Cię zapraszamy i prosimy o kontakt: indexwawaww - @ - gmail.com
Pozdrawiam
Aneta
perfi

Sympatyk

Post autor: perfi »

również chętnie pomogę, najchętniej w języku polskim, choć i bukwy od biedy odczytam :) interesują mnie parafie z zamojszczyzny, okolic Leszna i okolic Krakowa (na południe)
Awatar użytkownika
Miazek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Miazek »

Witaj,
indeksuję wspólnie z Dorotą parafię Markuszów, lubelskie od 1811 roku urodzenia, małżeństwa i zgony na podstawie skanów skorowidzów
Pozdrawiam Czarek
perfi

Sympatyk

Post autor: perfi »

gdyby była potrzebna pomoc proszę o przesłanie skanów
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Łęczyca,Rdutów

Post autor: Diabołek81 »

Witam
Czy jest w planach digitalizacja/wyjazd na robienie zdjęć w parafii św.Andrzeja w Łęczycy i parafii w Rdutowie.Akta z Łęczycy w archiwach są bardzo ubogie:w AD Łodź i AP Łodź tylko do lat 30 dziewiętnastego wieku(także braki),AD Łowicz coś tam jest,ale każdy zainteresowany wie jak ciężko tam się dostać.Problemem w Łowiczu są także dość spore opłaty za korzystanie z zasobu.Księża w Łęczycy nie udostępniają ksiąg metrykalnych genealogom.Tłumaczą to fatalnym stanem ksiąg.Może więc warto w ramach PTG lub np.TGCP zająć się digitalizacją tych obiektów,zanim całkowicie się zniszczą.Z tego co wiem parafia w Rdutowie miała być zdigitalizowana,ale podobno ksiądz proboszcz wycofał zgodę.Może ktoś z was wie coś więcej w tych dwóch sprawach.Mogę pomóc w robieniu zdjęć w tych dwóch parafiach.
Pozdrawiam
Piotr Kowalski
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Indeksacja, chętnie spróbuję

Post autor: jakozak »

Chętnie spróbowałabym zindeksować parafię w Mominie powiat Waśniów woj. świętokrzyskie.
Jak mam to zrobić? Czy to jest w ogóle możliwe?
Moje możliwości finansowe są zerowe.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”