Ułani Litewscy z XIX wieku.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

const33

Post autor: const33 »

Witam Państwa! Mam na imię Konstanty. Znalazłem w starych dokumentach, że mój dziadek Józef Krzywakowski z początku XIX, który mieszkał w Żytomierzu (Ukraina) był unteroficerem Pułku Litewsko-Ułańskiego. Mam pytanie, czy zachowały się spisy żołnierzy Ułańskich z tamtych czasów? I gdzie je można znaleźć? Dziękuję bardzo za każdą informacje!
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Rossijskij gosudarstwiennyj wojennyj archiw (Rosyjskie Państwowe Archiwum Wojskowe w Moskwie). Nie wiem jednak, jak wygląda to jeśli chodzi o oficerów. Kiedyś otrzymałem spis oficerów jednego z pułków z pocz. XIX w.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
const33

Re: Ułani Litewscy z XIX wieku.

Post autor: const33 »

Sczerze nie wiem czy chodzi akurat o ten pułk. Według moich obliczeń mój dziadek mógł służyć w takim pułku w latach 1818-1826, ponieważ w Examinach ślubnych z 1827 roku pisze, że jest unteroficerem odstawnego pułku Litewsko-Ułańskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”