Białoruś i Litwa
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Jaroslaw_Karpowicz
Białoruś i Litwa
Witam.
W sieci znalazłem pod adresem:
http://www.pbc.biaman.pl/dlibra/publica ... s=23&tab=1
Dostępne na dzień 31pażdziernika 2007r. tomy:
Tom 1.Akta Grodzieńskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 2. Akta Brzeskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 3. Akta Brzeskiego Miejskiego Sądu +
Tom 4. Akta Brzeskiego Miejskiego Sądu +
Tom 5. Akta Brzeskiego i Grodzieńskiego Miejskich Sądów +
Tom 8. Akta Wileńskiego Miejskiego Sądu +
Tom 10. Akta Wileńskiego Magistrata i Magderburgii +
Tom 11. Akta Głównego Litewskiego Trybunału +
Tom 13. Akta Głównego Litewskiego Trybunału +
Tom 14. Inwentarz Imienny XVI wieku +
Tom 21. Akta Grodzieńskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 22. Akta Słonimskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 23. Akta Holmskiego Miejskiego Sądu +
Tom 24. Akta o Bojarach +
Tom 30. Akta Trockiego Podkomorzego Sądu za lata 1585 - 1613r.+
Tom 31. Akta o Litewskich Tatarach +
Tom 32. Akta Wołkowyskiego Miejskiego Sądu +
Tom 33. Akta odnoszące się do historii Zachodnio Rosyjskiej Cerkwi +
Tom 35. Inwentaryzacja Starostw , imiennie , folwarków , wsi i dworów w
XVIII wieku ( 1751-1789)r. +
Tom 36. Akta Mińskiego Miejskiego Sądu. Lata 1582-1590r. +
Tom 37. Dokumenty i materiały odnoszące się do historii Ojczyznianej Wojny
1812r. +
Tom 38. Inwentaryzacja Starostw , imienne , folwarków , wsi i dworów w XVIII
wieku (1720-1798)r. +
Moje pytanie : czy gdzieś w sieci dostępne sąpozostałe tomy i czego dotyczą brakujące tomy,gdzie mógłbym znależć tego typu dane dotyczące województwa Nowogródek ( Nieśwież , Kleck ).
Pozdrawiam.
W sieci znalazłem pod adresem:
http://www.pbc.biaman.pl/dlibra/publica ... s=23&tab=1
Dostępne na dzień 31pażdziernika 2007r. tomy:
Tom 1.Akta Grodzieńskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 2. Akta Brzeskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 3. Akta Brzeskiego Miejskiego Sądu +
Tom 4. Akta Brzeskiego Miejskiego Sądu +
Tom 5. Akta Brzeskiego i Grodzieńskiego Miejskich Sądów +
Tom 8. Akta Wileńskiego Miejskiego Sądu +
Tom 10. Akta Wileńskiego Magistrata i Magderburgii +
Tom 11. Akta Głównego Litewskiego Trybunału +
Tom 13. Akta Głównego Litewskiego Trybunału +
Tom 14. Inwentarz Imienny XVI wieku +
Tom 21. Akta Grodzieńskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 22. Akta Słonimskiego Ziemskiego Sądu +
Tom 23. Akta Holmskiego Miejskiego Sądu +
Tom 24. Akta o Bojarach +
Tom 30. Akta Trockiego Podkomorzego Sądu za lata 1585 - 1613r.+
Tom 31. Akta o Litewskich Tatarach +
Tom 32. Akta Wołkowyskiego Miejskiego Sądu +
Tom 33. Akta odnoszące się do historii Zachodnio Rosyjskiej Cerkwi +
Tom 35. Inwentaryzacja Starostw , imiennie , folwarków , wsi i dworów w
XVIII wieku ( 1751-1789)r. +
Tom 36. Akta Mińskiego Miejskiego Sądu. Lata 1582-1590r. +
Tom 37. Dokumenty i materiały odnoszące się do historii Ojczyznianej Wojny
1812r. +
Tom 38. Inwentaryzacja Starostw , imienne , folwarków , wsi i dworów w XVIII
wieku (1720-1798)r. +
Moje pytanie : czy gdzieś w sieci dostępne sąpozostałe tomy i czego dotyczą brakujące tomy,gdzie mógłbym znależć tego typu dane dotyczące województwa Nowogródek ( Nieśwież , Kleck ).
Pozdrawiam.
Wspaniała sprawa!
Odnośnie akt sądowych całego WKL to pracuje nad skanami inwentarza archiwów (jeszcze) sowieckich. Jest to informacja o rodzaju aktów i jakiego miejsca one dotyczyły. Wszystkie gubernie pokrywające się z byłym WKL.
Są też nazwiska.
Postaramy się to udostępnić wszystkim.
Przemek Kisielewski
Odnośnie akt sądowych całego WKL to pracuje nad skanami inwentarza archiwów (jeszcze) sowieckich. Jest to informacja o rodzaju aktów i jakiego miejsca one dotyczyły. Wszystkie gubernie pokrywające się z byłym WKL.
Są też nazwiska.
Postaramy się to udostępnić wszystkim.
Przemek Kisielewski
-
Pawel_Jurewicz

Przypadkiem wpadlem na Wasza strone,
Z okazji 50 lecia slubu moich rodzicow i zjazdu rodzinnego powstal projekt odszukania korzeni rodzinnych, niestety rodzina moja pochodzi z Minska Litewskiego i powiatu minskiego. W ramach wyprawy rekonensansowej na cmentarz Kalwaryjski w Minsku zdobylismy ksiazke Sakaluskiej z lista pochówkow XIX w zarejestrowanych w ksiegach parafialnych i odnalezlismy kolejne 2 pokolenia przodkow. W dalszych poszukiwaniach od tego czasu usiluje przeczesac zasoby internetowe , ale niestety jest to bardzo utrudnione.
Teraz pytania:
1.Ktos wie co zawiera i jak sie dobrac do baz danych Archiwum Historycznego Bialorusi w Minsku, pod tytulami RODOWODY , BIELORUSSKAJA SZLACHTA i trzecia ciekawa IMIENNOJ UKAZATIEL LIC WYJEZZAJUSZCZYCH ZA GRANICU PO DANNYM PASPORTOM?
2.Gdzie szukac metryk osob nalezacych do zboru kalwinskiego na Litwie? Jaki byl podzial terytorialny zborow?
3.Interesuja mnie nazwiska Jurewicz herbu Lubicz z zascianka Niedziezyno lub Niedzwiedzin, Pawlikowski prawdopodobnie z okolic Lohojska, Wojciechowski herbu Jelita, Okulicz, Osiecimski, Rudzinski
Z okazji 50 lecia slubu moich rodzicow i zjazdu rodzinnego powstal projekt odszukania korzeni rodzinnych, niestety rodzina moja pochodzi z Minska Litewskiego i powiatu minskiego. W ramach wyprawy rekonensansowej na cmentarz Kalwaryjski w Minsku zdobylismy ksiazke Sakaluskiej z lista pochówkow XIX w zarejestrowanych w ksiegach parafialnych i odnalezlismy kolejne 2 pokolenia przodkow. W dalszych poszukiwaniach od tego czasu usiluje przeczesac zasoby internetowe , ale niestety jest to bardzo utrudnione.
Teraz pytania:
1.Ktos wie co zawiera i jak sie dobrac do baz danych Archiwum Historycznego Bialorusi w Minsku, pod tytulami RODOWODY , BIELORUSSKAJA SZLACHTA i trzecia ciekawa IMIENNOJ UKAZATIEL LIC WYJEZZAJUSZCZYCH ZA GRANICU PO DANNYM PASPORTOM?
2.Gdzie szukac metryk osob nalezacych do zboru kalwinskiego na Litwie? Jaki byl podzial terytorialny zborow?
3.Interesuja mnie nazwiska Jurewicz herbu Lubicz z zascianka Niedziezyno lub Niedzwiedzin, Pawlikowski prawdopodobnie z okolic Lohojska, Wojciechowski herbu Jelita, Okulicz, Osiecimski, Rudzinski
Sprawdz jeszcze inne wątki z nazwą "Białoruś" w wyszukiwarce tego portalu. Znajdziesz w nich więcej informacji o poszukiwaniach na Białorusi i adres strony Archiwum w Mińsku.
Jeżeli mieszkasz blisko Warszawy to możesz zamówić mikrofilmy, które mają Mormoni. Z gubernii mińskiej są listy podatników z różnych lat na 133 mikrofilmach. Są też mikrofilmy ksiąg parafialnych.
Musisz oczywiście przejrzeć ich zasoby aby ustalić czy i co jest na mikrofilmach z parafii, którą się interesujesz.
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
Jeżeli mieszkasz blisko Warszawy to możesz zamówić mikrofilmy, które mają Mormoni. Z gubernii mińskiej są listy podatników z różnych lat na 133 mikrofilmach. Są też mikrofilmy ksiąg parafialnych.
Musisz oczywiście przejrzeć ich zasoby aby ustalić czy i co jest na mikrofilmach z parafii, którą się interesujesz.
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
-
Pawel_Jurewicz

dziekuje za podpowiedzi, Niestety choc urodzilem sie w Wwie obecnie od lat mieszkam w Hiszpanii, co znacznie utrudnia dostep do bezposrednich zrodel. Co do Archiwum w Minsku, to na jego stronie tylko sie pojawia informacja o ISTNIENIU baz danych, a empirycznie sprawdzilismy , ze choc pracownicy sa bardzo mili to jesli sie nie wie z gory czego szukac i w jakich ksiegach to czas biegnie niezwykle szybko. I jak zwykle bywa jest go za malo by dojsc do wlasciwego zrodla, na to sie naklada wprost horrendalny harach za kazdy odpis - dla cudzozieca 113 dolarow USA. A prezentacja jest godna pozalowania , dostaje sie odpis po bialorusku, owszem ze stemplem Archiwum , ale kserokopie wyblagalem ze tak powiem na piekne oczy.
Ksiegi parafialne parafii minskiej tworza jeden zbior, ktory przynajmniej w internecie nie jest skatalogowany, poprosilismy o szereg wyciagow z ksiag ktore istnieja bo pojawiaja sie wzmianki w innych publikacjach a powiedziano ze ich nie ma.
Ale mimo to dzieki za wskazowki
Ksiegi parafialne parafii minskiej tworza jeden zbior, ktory przynajmniej w internecie nie jest skatalogowany, poprosilismy o szereg wyciagow z ksiag ktore istnieja bo pojawiaja sie wzmianki w innych publikacjach a powiedziano ze ich nie ma.
Ale mimo to dzieki za wskazowki
Tak już, dla własnej ciekawości, przejrzałem raz jeszcze zasoby Mormonów dla Białorusi.
Masz rację, parafii Mińsk tam nie uświadczysz.
Wg mnie powinieneś jednak zamówić mikrofilmy które opisują grupy archiwalne tzw fondy.
Jest mała szansa, że jest tam parafia Mińsk.
Te fondy są też obecne w ukraińskich zasobach.
Pomagając naszej Ewie Kamińskiej, zamówiłem opisy tych grup archiwalnych.
Dla kościoła rzymsko-katolickiego zawierają one ponad 320 mikrofilmów ksiąg parafialnych, których bez tego opisu nie można znaleźć na wyszukiwarce Mormonów. Opis dla kościoła rzymsko-katolickiego zawiera ponad 900 mikrofilmów. Warto więc wydać trochę pieniędzy.
Przemek Kisielewski
Masz rację, parafii Mińsk tam nie uświadczysz.
Wg mnie powinieneś jednak zamówić mikrofilmy które opisują grupy archiwalne tzw fondy.
Jest mała szansa, że jest tam parafia Mińsk.
Te fondy są też obecne w ukraińskich zasobach.
Pomagając naszej Ewie Kamińskiej, zamówiłem opisy tych grup archiwalnych.
Dla kościoła rzymsko-katolickiego zawierają one ponad 320 mikrofilmów ksiąg parafialnych, których bez tego opisu nie można znaleźć na wyszukiwarce Mormonów. Opis dla kościoła rzymsko-katolickiego zawiera ponad 900 mikrofilmów. Warto więc wydać trochę pieniędzy.
Przemek Kisielewski
-
Pawel_Jurewicz

Dzieki, jeszcze jedno sprecyzowanie, wg samego Archiwum wiemy jaki sa to fondy , niestety nie udalo mi sie wyciagnac ich zawartosci, po prostu wrzucaja do jednego worka " rozne parafie katolickie dekanatu minskiego z lat..." i badz tu madry.
Dlatego tez bylo moje zapytanie czy ktos juz przeszedl juz te droge i moze cos wyjawic na ten temat.
Natomiast mikrofilmy opisowe maja tez mormoni?, moze sie nie dopatrzylem , ale o ile pamietam jedynie co ewentualnie byloby ciekawe to spisy podatkowe, o kosciele katolckim nie ma nic, nie wiem czy to zaniedbanie czy jakis temat polityczny, lepiej w tym nie grzebac.
Podobnie jest z opisami zasobow Archiwum w internecie, w wersji angielskiej i bialoruskiej sa istotne roznice.
No nic, jak na zdrapce z Coca-Coli "szukaj dalej..."
Jeszcze raz dzieki
W ramach rewanzu moge przeslac zawartosc ksiazki Sakalouskiej o Kalwarii minskiej, choc to chwile potrwa , zwlaszcza ze wzgledu na jej idiotyczne tlumaczenie nazwisk i imion polskich na bialoruskie.
Pozdrawiam
Pawel Jurewicz
Dlatego tez bylo moje zapytanie czy ktos juz przeszedl juz te droge i moze cos wyjawic na ten temat.
Natomiast mikrofilmy opisowe maja tez mormoni?, moze sie nie dopatrzylem , ale o ile pamietam jedynie co ewentualnie byloby ciekawe to spisy podatkowe, o kosciele katolckim nie ma nic, nie wiem czy to zaniedbanie czy jakis temat polityczny, lepiej w tym nie grzebac.
Podobnie jest z opisami zasobow Archiwum w internecie, w wersji angielskiej i bialoruskiej sa istotne roznice.
No nic, jak na zdrapce z Coca-Coli "szukaj dalej..."
Jeszcze raz dzieki
W ramach rewanzu moge przeslac zawartosc ksiazki Sakalouskiej o Kalwarii minskiej, choc to chwile potrwa , zwlaszcza ze wzgledu na jej idiotyczne tlumaczenie nazwisk i imion polskich na bialoruskie.
Pozdrawiam
Pawel Jurewicz
- Feltynowska_Grażyna

Pawle,
w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej dostępne są Józefa Łukaszewicza:
Dzieje kościołów wyznania helweckiego w Litwie t. 1
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&dirids=1
Dzieje kościołów wyznania helweckiego w Litwie t. 2
W tomie 2 wymienione są zbory kalwińskie, drukarnie.
Przydatna może być również strona "Spiski duchowieństwa":
http://www.petergen.com/bovkalo/sp.html
gdzie dla wyznań protestanckich są spisy na 1914r.
Z podanych przez Ciebie nazwisk i miejscowości na stronie Ellis Island widzę dwóch Jurewiczów, Michała lat 34 i Józefa lat 47 z Niedźwiedzina emigrujących do Nowego Jorku w maju 1912 r.
Jak wynika z danych zawapisanych w dokumencie, Michał miał żonę Annę, a Józef szwagra Aleksandra Gliniewicza.
Jechali do Carla Tarana, szwagra Michała.
W bazie danych są wpisani pod nazwiskiem Jurewitz.
http://www.jewishgen.org/databases/EIDB/ellisgold.html
Myślę, że to mogą być Twoi krewni.
pozdrawiam serdecznie
GAFa
w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej dostępne są Józefa Łukaszewicza:
Dzieje kościołów wyznania helweckiego w Litwie t. 1
Dzieje kościołów wyznania helweckiego w Litwie t. 2
W tomie 2 wymienione są zbory kalwińskie, drukarnie.
Przydatna może być również strona "Spiski duchowieństwa":
http://www.petergen.com/bovkalo/sp.html
gdzie dla wyznań protestanckich są spisy na 1914r.
Z podanych przez Ciebie nazwisk i miejscowości na stronie Ellis Island widzę dwóch Jurewiczów, Michała lat 34 i Józefa lat 47 z Niedźwiedzina emigrujących do Nowego Jorku w maju 1912 r.
Jak wynika z danych zawapisanych w dokumencie, Michał miał żonę Annę, a Józef szwagra Aleksandra Gliniewicza.
Jechali do Carla Tarana, szwagra Michała.
W bazie danych są wpisani pod nazwiskiem Jurewitz.
http://www.jewishgen.org/databases/EIDB/ellisgold.html
Myślę, że to mogą być Twoi krewni.
pozdrawiam serdecznie
GAFa
-
Pawel_Jurewicz

- Feltynowska_Grażyna