Szukam aktu zgonu Józefa Wieczorkiewicza.Syn Jana i Marianny z Osuchowskich . Urodzony ok. 1853r. w parafii Ciepielów k/Zwolenia na lewym brzegu Wisły. W 1889 r. brał ślub w parafii Rudno k/Michowa z Julianną Tomaszewską . Później przez wiele lat przebywał w okolicach Zagłoby i Wilkowa k/Kazimierza Dolnego ( ostatni zapis z 1909r. ). To ojciec generała brygady Wacława Scaevoli-Wieczorkiewicza, legionisty- towarzysza walk u boku J.Piłsudskiego .Potencjalne województwa : lubelskie, podkarpackie lub mazowieckie .
Władysław
Szukam aktu zgonu Józefa Wieczorkiewicza,ojca generała.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- mądzik_władysław

Szukam aktu zgonu Józefa Wieczorkiewicza,ojca generała.
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
- Pobłocka_Elżbieta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 26 times
Władysławie,
o Józefie nie mam informacji ,
natomiast ,jako ciekawostkę o Wacławie ,podam ,może przyda sie do opracowań:
Zmiana nazwiska :
Lwowski Urząd Wojewódzki
Ogłoszenie
Wacław Wieczorkiewicz ,syn Józefa i Juli z Tomaszewskich
urodzony w Brzozowej dnia 25 czerwca 1890 roku,
wniósł prośbę o zezwolenie na zmianę nazwiska rodowego „Wieczorkiewicz”
na „Scaevola-Wieczorkiewicz”
str.12.
Nr 119 Słowo Polskie”, Lwów ,02 maja 1931 r
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=200353
o Józefie nie mam informacji ,
natomiast ,jako ciekawostkę o Wacławie ,podam ,może przyda sie do opracowań:
Zmiana nazwiska :
Lwowski Urząd Wojewódzki
Ogłoszenie
Wacław Wieczorkiewicz ,syn Józefa i Juli z Tomaszewskich
urodzony w Brzozowej dnia 25 czerwca 1890 roku,
wniósł prośbę o zezwolenie na zmianę nazwiska rodowego „Wieczorkiewicz”
na „Scaevola-Wieczorkiewicz”
str.12.
Nr 119 Słowo Polskie”, Lwów ,02 maja 1931 r
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=200353
Pozdrawiam
Ela
Ela
- mądzik_władysław

Witaj Elu.
Dziękuję bardzo za link. Wiedziałem o zmianie nazwiska, ale z Twojej pomocy chętnie skorzystam.Dzięki Tobie mam kolejny niepodważalny dowód na rzeczywiste miejsce urodzenia generała: Brzozowa (2,5 km od miejsca, w którym 2 lata wcześniej urodził się mój dziadek Józef ) , a nie Polanówka czy Lwów .
Pozdrawiam
Władysław
Dziękuję bardzo za link. Wiedziałem o zmianie nazwiska, ale z Twojej pomocy chętnie skorzystam.Dzięki Tobie mam kolejny niepodważalny dowód na rzeczywiste miejsce urodzenia generała: Brzozowa (2,5 km od miejsca, w którym 2 lata wcześniej urodził się mój dziadek Józef ) , a nie Polanówka czy Lwów .
Pozdrawiam
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
- Pobłocka_Elżbieta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 26 times
"POWIŚLE LUBELSKIE – nr 2(67), wrzesień 2017__"
Józef Wieczorkiewicz- zmarł w lecie 1924r., pochowany na cmentarzu w Międzyrzeczu w powiecie wołkowyskim .
Jego żona Julianna zmarła w majątku Leski w pow. wołkowyski w 193? r. , pochowana na cmentarzu w Porozowie w grobie wspólnie ze swym synem Julianem , kapitanem WP, zmarłym nagle ( na serce) 1 października 1929r.
Ojciec Józefa -Jan Wieczorkiewicz - zmarł w swoim majątku Chechły , podobnie jak jego żona .
Str.5/6
https://rtpwilkow.files.wordpress.com/2 ... -20171.pdf
Może znajdzie się dobra dusza z Białorusi ,sprawdzi ,czy groby istnieją
i zrobi zdjęcia .
Józef Wieczorkiewicz- zmarł w lecie 1924r., pochowany na cmentarzu w Międzyrzeczu w powiecie wołkowyskim .
Jego żona Julianna zmarła w majątku Leski w pow. wołkowyski w 193? r. , pochowana na cmentarzu w Porozowie w grobie wspólnie ze swym synem Julianem , kapitanem WP, zmarłym nagle ( na serce) 1 października 1929r.
Ojciec Józefa -Jan Wieczorkiewicz - zmarł w swoim majątku Chechły , podobnie jak jego żona .
Str.5/6
https://rtpwilkow.files.wordpress.com/2 ... -20171.pdf
Może znajdzie się dobra dusza z Białorusi ,sprawdzi ,czy groby istnieją
i zrobi zdjęcia .
Pozdrawiam
Ela
Ela