Kazimierz i Marta Skwierawscy(i inni)- historia wojenna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ladra_sonia

Sympatyk

Post autor: ladra_sonia »

Witam Wszystkich :)
Może znajdzie się tutaj ktoś kto pomógłby mi odkryć nieodkryte karty w historii powyższej dwójki lub podsunął tropy gdzie jeszcze mogę szukać aby rozwikłać wszystkie supełki tej historii.... Zatem do sedna poniżej przedstawię wszystko co do tej pory udało mi się ustalić czyli suche fakty a na końcu moje domysły. Tak więc

Kazimierz Skwierawski ur 18.08.1908 r. Kościerzyna syn Bernarda Skwierawskiego i Antonii Skwierawskiej z domu Rybickiej.
Z zawodu mechanik precyzyjny i radiotechnik prawdopodobnie w Oddział II Sztabu Generalnego Wojska Polskiego. Zaangażowany był w pracę polityczną w gdańskiej Polonii i powiązany był w Gdańsku z organami polskiego kontrwywiadu śledzącgo hitlerowski przygotowania do agresji na Polskę i przyłączenia Wolnego Miasta do Rzeszy.
Do 1939(nie wiem dokładnie do kiedy ale w ostatnich msc przed wybuchem wojny już nie) mieszkał w Gdańsku przy ul. Chlebienieckiej 14
W lipcu 1939 ucieka do Tczewa gdzie ukrywa się pod przybranym nazwiskiem: Karol Spohn i zatrudniony w miejscowej wytwórni piwa.
Pomiędzy sierpniem(?) 1939 a listopadem 1940 wyjeżdża do stolicy.
23 listopada 1940 zostaje aresztowany przez gestapo wraz z małżonką wspomnianą Martą(o niej później) w Beniaminowie pod Warszawą- ukrywali się pod nazwiskiem Skorupscy. Wraz z nimi aresztowano Mariana Bronikowskiego z Bydgoszczy i Romana Narosza(ps Wikary) z Tczewa- z którymi Kaziemierz współpracował w trakcie i przed wojną na rzecz polskiego wywiadu.
Z początkiem grudnia Martę i Kazimierza przewieziono do Gdańska, gdzie gestapo kontynuowało okrutne przesłuchania(Marcie wybito zęby,wyrywano paznokcie, połamano nos, straciła dziecko-była w ciązy). Wg aktu zgonu sporządzonego przez gestapo Kazimierz zmarł w celi gdańskiego gestapo 31.03.1942 . Jego szczątki spoczywają na cmentarzu zasłużonych w Gdańsku na Zaspie w grobie nr 156.
Kazimierz był wpisany na SONDERFAHNDUNGBUCH POLEN - Specjalna księga Polaków ściganych listem gończy.

Marta Skwierawska z domu Widzińska ur 27.05. 1918 Wągrowiec córka Józefa Widzińskiego i Konstancji z domu Ofertowicz.
Po aresztowania i przewiezieniu do Gdańska osadzona w obozie w Stutthofie( w tej sprawie bedę pisać do obozu). Zwolniona z obozu po serii listów podobno pisanych przez nią do gestapo a nawet do dowództwa III Rzeszy(ile w tym prawdy- nie wiem-nic się nie zachowało)
Zmarła w 1997 roku we Wrocławiu.

Osoby które przwijają się również w historii Marty i Kazimierza:
-Jan Skwierawski ur w 1912 w Kościerzynie, brat Kazimierza. W 1939 zawiadowca stacjiw Pruszczu Gdańskim.Działał w Tajnej organizacji wojskowej(nie wiem w jakiej roli). Prawdopodobnie na jej polecenie zatrudnił się w gestapo na Szucha jako tłumacz. Aresztowany w lutym 1940. Osadzony w Majdanku. Nie przeżył wojny.

-Joachim Skwierawski ur 1917 rok. Brat Kazimierza i Jana. aresztowany 6 marca 1940 w Warszawie w mieszkaniu na Nowym Świecie 25(mieszkanie należało do Pani Kurnatowskiej?). Wraz z nim aresztowano małżonków Antoninę i Józefa Eysmontów z Nowego Świata 46. W grudniu przewieziony do Gdańska.Zesłany początkowo do Stutthofu, potem do Oranienburga. Prawdopodobnie przezył wojnę ale nie mam żadnych powojennych informacji o nim.

-Bernard i Antonia Skwierawscy rodzice Kazimierza. W grudniu 1939 dzięki znajomościom wraz z żoną dostał przepustkę na teren GG. Przyjechał do warszawy gdzie mieszkali przy ul Nowy Świat 25(tak jak syn Joachim). Po ich krótkim pobycie w Warszawie zamieszkali we Włochach Warszawskich. Bernard zmarł w roku 1940. Nie wiem nic na temat losów Antonii.

Pytania/domniemania/zagadki:
1. Nie mam pojęcia kiedy ani gdzie Marta i Kazimierz się poznali i pobrali.Wągrowiec? Gdańsk? Warszawa?
2. Czy poznali się przed wojna czy w jej trakcie?
3. Czy Marta również była w konspiracji?
4. A może to było fikcyjne małżeństwo na czas wojny? Choć to wątpliwie ponieważ Marta po wojnie wyszła ponownie za mąż ale zachowała nazwisko Skwierawska po Kazimierzu.
5 Jak się dowiedzieć gdzie przed wojną słuzyl Kazimerz i czym dokładnie zajmował się w trakcie wojny?
6 Czy jest możliwośc uzyskania wymienionego przeze mnie aktu zgonu sporzadzonego przez gestapo?

Przytoczone poniżej informacje pochodzą z przekazów rodzinnych/indeksów metrykalnych(doszukałam się kilku przodków Kazimierza, ale na ten moment zależy mi na odkryciu do końca historii tych dwojga)/ksiązki Alojzego Męclewskiego "Neugarten 27".

Może znajdzie się tu ktoś kto pokieruje mnie/podsunie nowe tropy/pomysły na szukania a może nawet ktoś kto będzie jakoś powiązany z osobami tu przeze mnie wymienionymi i dopisze dalszy ciąg :)

Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie tropy/sugestie/nowe spojrzenia.
Ostatnio zmieniony wt 14 kwie 2020, 22:43 przez ladra_sonia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Sonia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wiele zależy od tego kim dla Ciebie są wymienieni
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ladra_sonia

Sympatyk

To rodzina mojego męża a w zasadzie to tylko Marta. Jest siostrą jego dziadka, z racji tego że Kazimierz zmarł a Marta straciła ich dziecko- prócz ich małżeństwa o ile faktycznie miało ono miejsce (jeszcze nie mamy tego potwierdzonego tak na 100%, bo nie mamy aktu) nic więcej ich nie łączy. O ile w przypadku Marty może takie powiązanie, że to ciotka by wystarczyło to wątpliwe jest to w przypadku Kazimierza by ktoś nam udzielił inf.

Nie mamy doświadczeń np z IPN,archiwami wojskowymi itp więc w zasadzie nie wiemy czy moglibyśmy coś wskórać w tej sprawie.

Pisałam bardziej z nadzieją, że może komuś bedą znajome te nazwiska i bedzie wiedział coś wiecej lub wniesie coś nowego do powyższej historii.
Pozdrawiam
Sonia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jeśli nie ma bliższych (tzn nie wiecie że są bliższi) to na pewno skorzystać z IPN - także opcja "składali zeznania w śledztwach lub procesach" jakich? sporo wiesz -jest punkt zaczepienia
@7 dokumenty zbiorowe do drugiego małżeństwa
spadkowe
AP Poznań oddział w Pilr zespół 953 np może mieć takie coś co może otworzyć inne spojrzenie
sprawa o uznanie za zmarłą (chyba powinno być jednak sądowe stwierdzenie zgonu) Marta Widzińska Zg 81/46..dot. zgonu w 1939....
ladra_sonia

Sympatyk

Włodku zabij mnie ale w tym zespole 953 Sąd Grodzki w Wągrowcu AP w Pile nie ma żadnej Marty Widzińskiej....albo ja jestem ślepa...
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... l_data_do=

Albo wyszukuje nie to co powinnam ;/
Pozdrawiam
Sonia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ano w szwa nie ma , co nie znaczy że w archiwum nie ma ..choć może nie ma, bo Zg są w sądzie jeszcze ..choć byłoby dziwne ..7511 Raptularz (serio raptularz?? Repertorium Rp nie raptularz...ech) z 1948 "zg" wykazuje
za to są spadkowe po Józefie
ladra_sonia

Sympatyk

Spadkowe po Józefie to po jej ojcu który również zmarł w trakcie wojny po wywiezieniu na roboty.
Pozdrawiam
Sonia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Tak się domyślam. To i o niej powinno coś być, na przykład odpis aktu małżeństwa (jako najbardziej aktualny, młodszy ASC niż urodzenie).
Nie wiem kogo (tj jakiej/której Marty dotyczy Zg 81/46 z SG w Wągrowcu), ale przy tych wątpliwościach, które opisałaś (np co do faktu zawarcia małżeństwa przy posługiwaniu się nazwiskiem "po mężu", fałszywymi tożsamościami etc) warto dość szeroko kwerendować.
Nie ja stawiam "?" przy czy był ślub, a Ty:) Ja tylko reaktywnie - szukam źródeł argumentów na obie ewentualności
* odpisu AZ jeśli zawierała kolejne małżeństwo jako wdowa
* wyjaśnienia kto zmarł w 1939 co zostało w 1946 stwierdzone sądownie
w zasadzie jedno wyklucza drugie. Albo - albo.
ladra_sonia

Sympatyk

Dobra ustaliłam jeszcze jeden fakt, że Marta wcale nie wyszła drugi raz za mąż(co wyjaśnia brak zmiany nazwiska)- co w sumie nie ułatwia-bo miałam nadzieję, że poprzez drugi ślub dotrę do AZ Kazimierza i może ich AM ;/

Tak, tak wiem Włodku- wcale nie posądzam Cię o stawianie tego"?". Twoje wnioski zaczynają precyzować moją ścieżkę którą obiorę.
Powiedz mi tylko jeszcze jedną rzecz skąd wyczarowałeś te sygnatury, bo się gimnastykuje i sama znaleźć nie umiem(ale muszę Ci podziękować, bo dzięki tej gimnastyce zadanej przez Ciebie znalazłam kilka interesujących mnie rzeczy dotyczących rodziców Marty Józefa i Konstancji ot taka niespodzianka- prezent ;) ). Moje głośne myślenie...jej ojciec nie mógł umrzeć w 1939 bo w 1940 wywieziono go na roboty i zmarł w trakcie wojny(ale to temat na inne poszukiwania), jej matka zmarła w 1933....ciekawe to ...

I jeszcze pytanko gdzie tzn w jakim archiwum szukać dokumentów dotyczących konspiracji? Czy dobrze myślę, że to bedzie Archiwum Akt Nowych? A może też Wojskowe jeśli raczej na pewno Kazimierz współpracował(nie wiem czy to równoznaczne ze służbą) z WP przed wojną?

W ogóle nie mam w tym temacie doświadczenia- to mój pierwszy "wojskowy" w rodzinie.
Pozdrawiam
Sonia
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Zostawiam tutaj link do opracowania dotyczącego zasobu archiwaliów przedwojennego polskiego wywiadu wojskowego.

web.archive.org/web/20130411180430/http://archiwumcaw.wp.mil.pl/biuletyn/b28/b28_4.pdf

Dla Ciebie najważniejsze wydają się być teczki osobowe w zespole Wydziału Organizacyjnego Oddziału II Sztabu Generalnego (Referat Organizacyjno-Personalny) oraz - w dalszej kolejności - dokumenty operacyjne Ekspozytury Nr 3 w Bydgoszczy. Sama doczytaj, jakiego rodzaju dokumentacja z tych jednostek organizacyjnych jest w dyspozycji Centralnego Archiwum Wojskowego.
ladra_sonia

Sympatyk

Dziękuję Jaro :) za trop
Mamy plan z mężem, że jak tylko uspokoi się ta cała epidemia to wybierzemy się osobiście do CAW i przekopiemy przez te dokumenty :) ehhh już się nie mogę doczekac...

Włodku mam Cię a w zasadzie tą sygnaturę!!! Straty!!! zapomniałam o nich na śmierć.... muszę dowiedzieć się czego dotyczą te akta, bo być może hmm jakaś zmiana torzsamości albo coś? Kolejny znak zapytania w tej historii ;)
Pozdrawiam
Sonia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”