Danecki h.Leliwa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Danecki h.Leliwa

Post autor: Danecka »

Witam.
Otrzymałam z AGAD kopie dokumentów dot. Wylegitymowanych w roku 1850 Daneckich h.Leliwa.
Jest tam taki zapis:
„… osoby udowodniły prawo szlachectwa dziedzicznego przed ogłoszeniem prawa nabytego, a mianowicie:
Józef, Hipolit Franciszek Daneccy h.Leliwa potomkowie Jakóba Regenta Ziemskiego Siennickiego w r.1630”.
Podane są numery i daty Świadectw Heroldii.
W Herbarzu Bonieckiego jest taki zapis dot. Jakóba:
„ Ten drugi Jakób ale Danecki z Viceregenta ziemskiego i grodzkiego siewierskiego został komornikiem granicznym siewierskim w r.1630/ Gr.Siew.Incer/” i dalej o potomkach do tych wylegitymowanych trzech Daneckich.
W książce p.Sęczys „Szlachta wylegitymowana….” Jest również mowa o ziemi siewierskiej jeśli chodzi o Jakóba Daneckiego.

Mam pytanie jak w związku z tym mam podejść do dalszych poszukiwań dokumentów i informacji o Jakóbie i jego potomkach. Czy to ziemia siennicka czy siewierska?
Od czego zacząć i gdzie szukać?
Będę wdzięczna za podpowiedź.

Pozdrawiam Danuta
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Danecki h.Leliwa

Sprawa nieaktualna, otrzymałam odpowiedź na Forgenie.

Pozdrawiam
Danuta
Tomek1973

Sympatyk

Danecki h.Leliwa

Post autor: Tomek1973 »

Danecki, Bohdan Antoni, - kpt. piech., born 10/I/1901, oficer sztabu Brygady KOP "Polesie", shot 29/IX/39 in the forest near the town of Mielniki, township Pulmo, county Luboml, province Wolyn

Może się przyda, pozdrawiam - tomek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Danecki h.Leliwa

Tomku, dzięki.

Poszukując bardziej szczegółowych danych ,na ten temat u Stankiewiczów Genealogia odnalazłam taką informację:

Danecki Bohdan Antoni
[1901-1939],kpt. sł. st. piech.[1935]
Ur. 10 I 1901. Uczył się w Korpusie Kadetów Nr2 w Modlinie, gdzie w 1922 zdał maturę. Jako ochotnik bierze udział w wojnie polsko-bolszewickiej 1920 oraz w VI-VII 1921 w III Powstaniu Śląskim. W latach 1922-1923 w Szkole Podchorążych Piechoty, potem w latach 1923-1924 w Oficerskiej Szkoły Piechoty w Warszawie. Mianowany ppor. sł. st. piech. 1 VII 1924 z przydziałem do 10 pp w Łowiczu na stanowisko d-cy plutonu. Do stopnia por. awansowany 1 VII 1926. W 10 pp pełnił różne funkcje. Przeniesiony w III 1933 z 10 pp do Korpusu Ochrony Pogranicza na stanowisko d-cy plutonu w kompanii granicznej na Polesiu. Do stopnia kpt. awansowany 1 I 1935. Następnie m. in. d-ca kompanii, potem w latach 1937-1939 oficer graniczny w sztabie Brygady KOP „Polesie” z m. p. w m. Łachwa. Podczas kampanii wrześniowej 1939 bierze udział na stanowisku oficera sztabu Brygady KOP „Polesie” w składzie SGO „Polesie”. Uczestnik walk na Wołyniu. W trakcie walk dostał się do sowieckiej niewoli i zamordowany przez sowieckich żołnierzy 29 IX 1939 w lesie k. m. Mielniki gm. Pulmo pow. Luboml na Wołyniu.
Odznaczony: MN, SKZ
Księga Pamięci Kadetów II RP. W-wa 2001; Roczniki oficerskie 1928,1932; Dz. Pers. Nr 5 z 11 IV 1933; R. Rybka – K. Stepan. Rocznik oficerski 1939. Krakow2006; J. Wróblewski. SGO „Polesie” 1939. W-wa 1989; J. Pomorski.

Twoja informacja okazała sie dla moich poszukiwań bardzo ważna.

Pozdrawiam
Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”