Tessmer i Borski, Gdynia - poszukuję przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

szym.patrycja

Sympatyk

Tessmer i Borski, Gdynia - poszukuję przodków

Post autor: szym.patrycja »

"poszukuję przodków Tessmer i Borski"

Dobry wieczór,

stanęłam w martwym punkcie poszukiwań przodków ze strony Tessmer oraz Borski. Mam nadzieję, że po opisaniu wszystkiego, co wiem, ktoś z Państwa skojarzy kogoś z osobami ze swojego drzewa, albo podpowie, co jeszcze można zrobić. Mianowicie, moimi 3xpra są:

1) Johann Tessmer, ur. najprawdopodobniej w 1838, marynarz, zamieszkały w Gdyni Oksywie.
2) Anna z d. Borski, ur. najprawdopodobniej w 1840 (lub 1841), zm. 26.04.1871 w Gdyni Oksywie.

Johann z Anną wzięli ślub 20.12.1864 w Gdyni Oksywie. W akcie zapisano, że w dniu ślubu mieli odpowiednio 26 i 24 lata, skąd w/w daty urodzenia.

Z wyszukiwarki wynika, że poza moją 2xpra Marią Augustine (ur. 12.01.1866), mieli także córkę Augustine Juliane (ur. 25.04.1868). Obie urodzone na Oksywiu. Więcej dzieci nie znalazłam.

W akcie ślubu Marii widnieje informacja, iż jej matka Anna (tutaj: BORZKE) zmarła, a ojciec jest marynarzem zamieszkującym na Oksywiu. Dzięki tej informacji udało mi się zawęzić daty i odnaleźć akt zgonu (Anna zm. w 1871 w wieku 30 lat, z czego wynika, że urodziła się w 1841, a nie jak z aktu ślubu w 1840). O życiu drugiej córki nic mi nie wiadomo.

Szukając poprzez wyszukiwarkę dowiedziałam się tylko tyle, że jest mnóstwo Johann/Joannes z przeróżnych miejscowości oraz z przeróżną odmianą tego nazwiska (Tessmer, Tesmer, Thesmer, Tessmar, Tesmar itd.), tak samo jak Borski (Borski, Borskie, Borzke). W jednym artykule ze strony Gdyni wyczytałam także, że Tessmer było popularnym nazwiskiem na Oksywiu, jednak w wyszukiwarce nie znalazłam żadnego Johanna/Joanna z tego okresu urodzonego na Oksywiu.

Korzystając z Państwa doświadczenia, chciałabym zapytać, czy nie mając żadnych informacji na temat miejsca urodzenia Johanna i Anny mogę zrobić coś jeszcze, co mogłoby naprowadzić mnie na te właściwe akty urodzenia?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,
Patrycja

Akty:
1) śl. Johanna i Anny www.dropbox.com/s/x96q4zjj7h1qevx/1864.jpg?dl=0
2) ur. Marii www.dropbox.com/s/ozp7vla647aytkr/1866.jpg?dl=0
3) ur. Augustine www.dropbox.com/s/u4b2qhgg59qrv7o/1868.jpg?dl=0
4) zg. Anny www.dropbox.com/s/vhxrqo95mu8h4vr/1871.jpg?dl=0
5) śl. Marii www.dropbox.com/s/vz32ig3jbsihmll/1892.jpg?dl=0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”