Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

tercyb

Sympatyk

Post autor: tercyb »

Dzień dobry,

Czy w Wykazie.....ks.Żurka jest parafia Białogródka?
Interesuje mnie nazwisko Bogusławski.

Teresa
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

wioletta262 pisze:Serdecznie dziękuję Pani Marii i Panu Edmundowi za informację.

Poszukuję informacji.

Więckowski Zenon
żona Anastazja Horoszkiewicz
córka Janina (ur. 29.05.1919)

Grochowski Franciszek
żona Janina Więckowska
córka Maria (ur. 21.07.1941 Balarka)

Pozdrawiam Wiola
Sprawdziłam brak podanych nazwisk i imion i są to lata 1900.
Występujący Więckowscy i Grochowscy są w latach 1840-1900r.

Pozdrawiam Maria.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko

Post autor: Goś_Edmund »

harnas pisze:Niestety ,o ile mi wiadomo to nie ma .Ksiądz Żurek wydał wykazy w 6 tomach.Podaj o jaką miejscowość i nazwisko Ci chodzi, może będę mogła Ci pomóc .Posiadam tom IV .
Pozdrawiam Alicja
Dla pełnej jasności podam, że zostało wydane VIII tomów. Przy czym VII i VIII tom "Wykazów osób..." ks.Żurka wydane w 2012r. są rozwinięciem zawartości tomu pierwszego o informacje szczegółowe zawarte w metrykach. Został zapowiedziany przez ks. Żurka tom IX - podobno był już w przygotowaniu. Z informacji u źródeł nie jest to ostatni tom. Bo gdyby pojawiły się gdzieś nowe księgi metrykalne z diecezji - to będą publikowane w wersji książkowej .
Edmund
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

A wie Pan może czy planowane są kolejne tomy "Wykazu... z diecezji pińskiej"? Z tego co wiem, to zostały już wydane wszystkie materiały dostępne w Drohiczynie, ale może jest szansa na materiały oparte np. na zbiorach NIAB?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Goś_Edmund pisze:
harnas pisze:Niestety ,o ile mi wiadomo to nie ma .Ksiądz Żurek wydał wykazy w 6 tomach.Podaj o jaką miejscowość i nazwisko Ci chodzi, może będę mogła Ci pomóc .Posiadam tom IV .
Pozdrawiam Alicja
Dla pełnej jasności podam, że zostało wydane VIII tomów. Przy czym VII i VIII tom "Wykazów osób..." ks.Żurka wydane w 2012r. są rozwinięciem zawartości tomu pierwszego o informacje szczegółowe zawarte w metrykach. Został zapowiedziany przez ks. Żurka tom IX - podobno był już w przygotowaniu. Z informacji u źródeł nie jest to ostatni tom. Bo gdyby pojawiły się gdzieś nowe księgi metrykalne z diecezji - to będą publikowane w wersji książkowej .
Edmund
Dla jasności, tom IX wydany został już wiele miesięcy temu. Sam nabyłem dwa egzemplarze początkiem września ubiegłego roku.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

tercyb pisze:Dzień dobry,

Teresa
Dwie sprawy. Miejscowość Białogródka była w parafii Ptycza. Natomiast była parafia Białozórka erygowana w 1768 roku, ale w latach 1869-1921 kościół był zburzony i dopiero 29.03.1921 była ponownie erygowana. W parafii Ptycza nie znalazłem takowego nazwiska, ale znalazłem Bogusławskiego Jana w Bereźnie i Ludwika w Jałowiczach.
Edmund
tercyb

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:

Teresa
Dwie sprawy. Miejscowość Białogródka była w parafii Ptycza. Natomiast była parafia Białozórka erygowana w 1768 roku, ale w latach 1869-1921 kościół był zburzony i dopiero 29.03.1921 była ponownie erygowana. W parafii Ptycza nie znalazłem takowego nazwiska, ale znalazłem Bogusławskiego Jana w Bereźnie i Ludwika w Jałowiczach.

Edmund
Dziękuję, poszukuję Bogusławskich:Zachariasza, Feliksa, Andrzeja z Puzyrki Wielkie, w spisach parafian z 1915 roku Puzyrki Wielkie są w parafii Białogródka stąd moje pytanie o tę parafię.

Teresa
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Elzbietakober pisze:Dziękuję bardzo za odpowiedź p.Edwardzie.Niestety nikt z Szydłowskich wymienionych przez Pana chyba nie jest moja rodziną.U mnie z Szydłowskich to Teodor,Mikołaj,Daria,Gonczaruk to Jakub.Pisze Pan że Radomyśl to dekanat Beresteczko,a ja jestem w posiadaniu zdjęcia księgi parafialnej z 1930 r gdzie jest napisane:księga parafialna Radomyszlskiej parafii,piątego dekanatu Łuckiego,diecezji Wołyńskiej.Czy to możliwe?Pozdrawiam Elzbieta
Pani Elu, ja posiłkuję się wykazem miejscowości Diecezji Łuckiej w/g stanu na 1938r. z tomu 72 Archiwa biblioteki i muzea kościelne opracowanie ks.Tylusa. Pierwszy raz widzę określenie: Diecezja Wołyńska, ale widocznie mało widziałem w materii mojego ukochanego Wołynia :roll:
Edmund
Elzbietakober

Sympatyk

Post autor: Elzbietakober »

Dobry wieczór.Ja niestety niewiele wiem,a diecezje wołyńską spisałam z księgi parafialnej.Mam jeszcze prośbę do Pana o sprawdzenie Szydlowski Teodor i Szydłowska Daria urodzeni w Radomyślu a zamieszkali w. Łucku.Czy Pan gromadzi pamiątki lub dokumenty z Wołynia? Pozdrawiam Elzbieta.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Przeszukałem i niestety nic nie znalazłem w parafii Łuck. Pyta Pani o pamiątki z Wołynia - tak zbieram pamiątki związane z moim rodem na Wołyniu oraz moimi pobytami tam
Edmund
rucinski.andrzej

Sympatyk

Post autor: rucinski.andrzej »

Poszukuję akt metrykalnych z diecezji Łuckiej parafii Ołyka za lata 1902 i 1903.( Urodzenia śluby ) Nie ma ich w AGAD ani w zbiorze zaburzańskim.. Czy ktoś z Was natknął sie gdzieś na te akta. A.Ruciński rucinskia@poczta.onet.pl
MarfoJ

Sympatyk

Post autor: MarfoJ »

Witam. Już kiedyś pisałem w tym temacie odnośnie parafii Dąbrowica.

Teraz szukam nazwiska Fabiański (pisane również Fabjański, Fabijański) w parafii Bereźnica, wioska Kurasz.
Mianowicie chodzi mi o Romana Fabjańskiego (Fabiańskiego lub Fabijańskiego). Ojciec 10 dzieci, zarządca dóbr Kaszowskich w Kuraszu. Szukam wzmianki o jego zgonie, który nastąpił prawdopodobnie w tej wiosce w przedziale lat 1911-1918. Aczkolwiek lata mogą być też wcześniejsze lub trochę późniejsze. Najbardziej zależy mi na imionach jego rodziców, a najbardziej ojca.

Parafia Bereźnica, dekanat Łuck, lata 1911-1918

Pozdrawiam, Oskar
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

tercyb pisze:
Goś_Edmund pisze:

Teresa

Edmund
Dziękuję, poszukuję Bogusławskich:Zachariasza, Feliksa, Andrzeja z Puzyrki Wielkie, w spisach parafian z 1915 roku Puzyrki Wielkie są w parafii Białogródka stąd moje pytanie o tę parafię.

Teresa
Pani Tereso!2Parafii Białogródka na terenie Diecezji Łuckiej nie było. Co do miejscowości Puzyrki Wielkie brak jest w wykazie miejscowości Diecezji Łuckiej na rok 1938 co potwierdza moją tezę, że trzeba szukać poza wspomnianą diecezją.
Edek
rucinski.andrzej

Sympatyk

Post autor: rucinski.andrzej »

Poszukuję aktu małżeństwa Heleny Glinka ( zd Siwkowska, Siwec ) ) z Feliksem Frindt ( frent,Fryndt ) w 1902 lub 1903 w parafii Ołyka diecezja łucka, oraz urodzenia ioch syna Bolesława w 1903. Pozdrawiam wszystkich "zakręconych"
rucinskia@poczta.onet.pl
tercyb

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:
tercyb pisze:
Goś_Edmund pisze: Dwie sprawy. Miejscowość Białogródka była w parafii Ptycza. Natomiast była parafia Białozórka erygowana w 1768 roku, ale w latach 1869-1921 kościół był zburzony i dopiero 29.03.1921 była ponownie erygowana. W parafii Ptycza nie znalazłem takowego nazwiska, ale znalazłem Bogusławskiego Jana w Bereźnie i Ludwika w Jałowiczach.

Edmund

Teresa
Pani Tereso!2Parafii Białogródka na terenie Diecezji Łuckiej nie było. Co do miejscowości Puzyrki Wielkie brak jest w wykazie miejscowości Diecezji Łuckiej na rok 1938 co potwierdza moją tezę, że trzeba szukać poza wspomnianą diecezją.
Edek
Dziękuję, Panie Edmundzie

Teresa
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”