Dzień dobry, dopiero rozpoczynam poszukiwania i chciałam Was zapytać od czego zacząć, choć przeczytałam wszystkie posty i zapisałam linki. Mimo wszystko mam poczucie ogromnego chaosu. Badania genetyczne mojego taty ze strony matki dały nam wynik 22 procent genów Żydów Askenazyjskich, z tego co czytam prawie nie ma się czemu dziwić:) Podam nazwiska występujące w drzewie ojca i miejsca, może ktoś z Was przy indeksowaniu spotkał się z nimi.
Pochodzenie dziadka mojego ojca jest nieznane, wątek był opisany, zaraz podam link ale nie chcę się tylko na nim zatrzymywać.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=
Natomiast od strony babci mojego ojca nazwiska:
Maciaszek - przybyli z łódzkiego, w Warszawie mieszkali pod adresem ul.Kacza 2510, duża część posiadanych przeze mnie aktów ur i ślubów pochodzi z Kwiatkowice, Niwiska, Działoszyn. Ostatnia informacja to akt ślubu Hipolita Maciaszek vel Kubiak ur.1808 w Kwiatkowicach syn Jakuba i Marianny (ich już znaleźć nie mogłam) z Urszulą Malinowską ur.21.10.1814 we wsi Bechcice, łódzkie z rodziców Wojciech Malinowski i Tekla Król.
W linii Maciaszków mamy też nazwiska Szczęsny, Masionek, Płomień, Mordal. Wszyscy z łódzkiego, śluby katolickie.
Z drugiej strony mamy kolonistę niemieckiego Roch Złoty/Złotoś (w róźnych aktach jest różnie), który w 1845 przybył do Przystajni pod Częstochową. Jego córka mieszkała potem w Warszawie, wygląda na to, że z nim pod adresem Chłodna 892. Adresy mam z jej aktu ślubu z Franciszek Maciaszek.
Jej matka to Agnieszka Prudło.Prudlik? rodzona w chróścice, opolskie. Zmarła w Przystajni.
Będę wdzięczna jeśli możecie podsunąć jakiś pomysł, poza tym ogromem materiałów, który już tu jest. Dziękuję i pozdrawiam, Agata