Antoni Arent (Arendt) - Katarzyna Musiał

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piotr_Anna

Sympatyk

Post autor: Piotr_Anna »

Dzień dobry,
poszukuję aktu ślubu Antoniego Arent (Arendt) z Katarzyną Musiał, który odbył się przed 1854 rokiem.
Antoni Arent zmarł 7.10.1891 roku w Rzeczycy par. Kazimierz Dolny – akt 87: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... B-C7?i=263 . Jego żona Katarzyna – zmarła 1.06.1908 roku w Opolu Lubelskim – akt nr 105: https://szukajwarchiwach.pl/35/1887/0/2 ... VQmpCs0dog . Zgodnie z aktami zgonu Antoni w chwili śmierci miał lat 60, co daje przybliżony rok urodzenia 1831, Katarzyna zaś w akcie zgonu ma wpisany wiek 90 lat, czyli przybliżona data urodzenia to 1828 rok. Jedynym dokumentem, którym jeszcze dysponuję dotyczącym tej pary to akt urodzenia ich syna Józefa w Jarosławicach, par. Tuczępy, woj. świętokrzyskie w dniu 20.02.1854 roku. Tutaj podany wiek rodziców to: 20 lat Antoni i 28 lat Katarzyna, czyli przybliżone lata urodzenia to dla Antoniego 1834 rok, zaś dla Katarzyny - 1826. https://www.fotosik.pl/zdjecie/ad2fd39cc8635732
W aktach zgonów Antoniego i Katarzyny nie ma innych informacji dotyczących miejsca pochodzenia i rodziców. Na Jarosławice w Świętokrzyskim naprowadził mnie akt zgonu ich syna Józefa, w którym zostało wyraźnie wskazane, że tam się urodził. W akcie tym podani byli również rodzice.
Nie znalazłam jednak żadnego innego dziecka Antoniego i Katarzyny. Raczej mało możliwe jest, aby w tamtych czasach małżeństwo posiadało tylko jedno dziecko, ale wykluczyć tego nie można.
W poszukiwaniu aktu ślubu Antoniego i Katarzyny oraz innych ich dzieci sprawdzałam okoliczne parafie korzystając z Geneszukacza i Metryk, ale innych metryk nie znalazłam, chociaż oba nazwiska występują w Świętokrzyskim dość często. Podobnie poszukiwałam aktu ślubu Józefa i Pauliny – przeglądając akta okolicznych parafii (również wokół Mniszewa).
Nie wiem jak było w przypadku pary Antoni-Katarzyna, ale ich syn Józef wraz z rodziną wykazywał się dużą „ruchliwością” :D Jego aktu ślubu z Pauliną Szulewicz (Szylewicz) również nie znalazłam (panna Paulina pochodziła z Wielkopolski i – na podstawie jej aktu zgonu – dane dotyczące ślubu jej rodziców znalazłam dzięki projektowi WTG). Pierwsze odnalezione dziecko pary Józef i Paulina – Stanisław – urodziło się w 1880 roku w Mniszewie, par. Kozienice. Kolejne: Michalina ur. 1881 Mniszew; Mieczysław Konstanty ur. 1883 Anielin, par. Rozniszew; Zofia ur. ok. 1885 (nie znalazłam aktu urodzenia, zmarła w 1889 w Woli Sernickiej, par. Serniki); Bronisława ur. ok. 1887 (również nie mam aktu urodzenia i również zmarła w 1889 w Woli Sernickiej); Władysław ur. 1890 Wólka Sernicka, par. Serniki; Bronisław ur. 1892 Wola Sernicka, par. Serniki; Anna ur. ok. 1896 w Starym Zamościu, powiat Krasnystaw (nie mam aktu urodzenia, mam jednak jej akt ślubu i zgonu); Jan ur. 1897 w Zamościu oraz Aleksander ur. 1900 roku w Lublinie. W okresie świętokrzyskim Józef pracował jako robotnik w cukrowniach, w okresie lubelsko-zamojskim najpierw jako torfiarz, później jako strycharz.
Biorąc pod uwagę kim był i jak przemieszczał się Józef, być może jego ojciec również był mocno mobilny i stąd problem ze znalezieniem metryk. Bardzo mi zależy na odnalezieniu dokumentu ślubu Antoniego i Katarzyny, ponieważ w tym miejscu utknęłam. Nie wiem nic o ich rodzicach, ani miejscach pochodzenia.
Może ktoś z Państwa spotkał się z taką parą lub ma ich w swoim drzewie?
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Anna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a ewidencja ludności z już zidentyfikowanych miejsc?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotr_Anna

Sympatyk

Nie, ewidencji nie sprawdzałam. Koncentrowałam się na metrykach.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jeśli są: to najszybsze i najprostsze rozwiązanie.
Piotr_Anna

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Nie sprawdzałeś też małżeństw z Tuczępów, przynajmniej ja tych metryk online nie widzę.
Z au jest w Tuczępach 1862 Katarzyna Arenl.
Piotr_Anna

Sympatyk

Sprawdzałam te lata, które są w Metrykach - myślę o dzieciach Antoniego i Katarzyny. Rzeczywiście, Marianna mi uciekła, ze względu na końcówkę nazwiska. Dziękuje bardzo. Być może to siostra Józefa, ponieważ w jednym z aktów chrztów dzieci Józefa chrzestną jest Marianna. Trochę szkoda, że mi uciekła, ponieważ księgi z tego okresu są chyba jeszcze w parafii.
RenataMik

Sympatyk

Post autor: RenataMik »

Aniu ślub Józefa i Pauliny jest w genetyce -mazowieckie-Jasieniec 1879 akt 17 a przy okazji ta sama parafia i rok ślub siostry Pauliny -Anny Julianny z Nikodemem Kulińskim akt 25 i w 1887 brata Fryderyka
Pozdrawiam
Renata
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Ale Tuczępy śluby są od 1875 w metrykach więc co tam sprawdzałaś? :)
Nazwisko Musiał występuje w Tuczępach i tam pewnie był ślub
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Piotr_Anna

Sympatyk

Renato i Włodku - pięknie się kłaniam za Józefa i Paulinę :D Nie wiem czy bym go kiedykolwiek sama znalazła. Bardzo dziękuję.
Arku, dlatego poprawiłam swoją odpowiedź na Twój post - w dostępnych aktach szukałam dzieci Antoniego i Katarzyny. Po uzyskaniu aktu chrztu Józefa w grę wchodziły tylko metryki przed 1854 rokiem. Dużo Musiałów jest również w parafii Gnojno - tam również szukałam. Trochę za daleko mieszkam, aby wyskoczyć w tamte rejony i przepatrzeć księgi na parafii, chociaż w spokojnych czasach wcale tego nie wykluczam :)
agness3

Sympatyk

Post autor: agness3 »

Musiał bardzo popularne nazwisko w parafii Gnojno. Moja prababka pochodziła z Musiałòw 😉
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Post autor: Jureczko »

Pani Anno z Arentami(Arndtami) to chyba tak jest ;) Mobilni i ciężko ich odnaleźć. Do tego nazwisko jest dość popularne. Ja od lat szukam Franza Arndt (Arendt,Arent ) i Scholastyki z domu Quin. Raczej nie są spokrewnieni z Pani Przodkami, ale kto wie;) Mój przodek Wilhelm Edvard Gustav Arndt ur. się 29.08.1799 w Pogorzelcu par. Stare Koźle. Jego rodzice herr Franz Arndt i Scholastyka z domu Quin byli przejazdem przez tę miejscowość. To dane z aktu urodzenia. Wilhelm w 1816 roku pojawił się w Tarnowskich Górach i tam osiadł (kupił dom ) a w 1824 roku się ożenił i pozostał tam do śmierci. Posługiwał się językiem niemieckim a w metrykach określany był jako malarz.Wszystkie jego dzieci opuściły Tarnowskie Góry. Nie mam żadnej informacji na temat jego rodziców. Nie wiem skąd Wilhelm przybył. Nie wiem co się stało z jego rodzicami. jedyny trop to zgon w 1809 roku strażnika Franciszka Arent w Piotrkowie Trybunalskim (zmarł na gangrenę), który pozostawił żonę Scholastykę i trójke dzieci. Jedno z nich - ludwik umiera w 1810 w Piotrkowie. Zgonu Scholastyki już nie odnalazłem. Nawet nie mam potwierdzenia, że Franciszek Arent i Scholastyka z Piotrkowa są tożsami z Franzem Arendt i Scholastyką z domu Quin. Życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach. Damian Jureczko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”