Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Maria_Klimas

Sprawdziłam brak podanych nazwisk i imion i są to lata 1900.wioletta262 pisze:Serdecznie dziękuję Pani Marii i Panu Edmundowi za informację.
Poszukuję informacji.
Więckowski Zenon
żona Anastazja Horoszkiewicz
córka Janina (ur. 29.05.1919)
Grochowski Franciszek
żona Janina Więckowska
córka Maria (ur. 21.07.1941 Balarka)
Pozdrawiam Wiola
Występujący Więckowscy i Grochowscy są w latach 1840-1900r.
Pozdrawiam Maria.
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko
Dla pełnej jasności podam, że zostało wydane VIII tomów. Przy czym VII i VIII tom "Wykazów osób..." ks.Żurka wydane w 2012r. są rozwinięciem zawartości tomu pierwszego o informacje szczegółowe zawarte w metrykach. Został zapowiedziany przez ks. Żurka tom IX - podobno był już w przygotowaniu. Z informacji u źródeł nie jest to ostatni tom. Bo gdyby pojawiły się gdzieś nowe księgi metrykalne z diecezji - to będą publikowane w wersji książkowej .harnas pisze:Niestety ,o ile mi wiadomo to nie ma .Ksiądz Żurek wydał wykazy w 6 tomach.Podaj o jaką miejscowość i nazwisko Ci chodzi, może będę mogła Ci pomóc .Posiadam tom IV .
Pozdrawiam Alicja
Edmund
A wie Pan może czy planowane są kolejne tomy "Wykazu... z diecezji pińskiej"? Z tego co wiem, to zostały już wydane wszystkie materiały dostępne w Drohiczynie, ale może jest szansa na materiały oparte np. na zbiorach NIAB?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
-
Marynicz_Marcin

Dla jasności, tom IX wydany został już wiele miesięcy temu. Sam nabyłem dwa egzemplarze początkiem września ubiegłego roku.Goś_Edmund pisze:Dla pełnej jasności podam, że zostało wydane VIII tomów. Przy czym VII i VIII tom "Wykazów osób..." ks.Żurka wydane w 2012r. są rozwinięciem zawartości tomu pierwszego o informacje szczegółowe zawarte w metrykach. Został zapowiedziany przez ks. Żurka tom IX - podobno był już w przygotowaniu. Z informacji u źródeł nie jest to ostatni tom. Bo gdyby pojawiły się gdzieś nowe księgi metrykalne z diecezji - to będą publikowane w wersji książkowej .harnas pisze:Niestety ,o ile mi wiadomo to nie ma .Ksiądz Żurek wydał wykazy w 6 tomach.Podaj o jaką miejscowość i nazwisko Ci chodzi, może będę mogła Ci pomóc .Posiadam tom IV .
Pozdrawiam Alicja
Edmund
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Goś_Edmund

Dwie sprawy. Miejscowość Białogródka była w parafii Ptycza. Natomiast była parafia Białozórka erygowana w 1768 roku, ale w latach 1869-1921 kościół był zburzony i dopiero 29.03.1921 była ponownie erygowana. W parafii Ptycza nie znalazłem takowego nazwiska, ale znalazłem Bogusławskiego Jana w Bereźnie i Ludwika w Jałowiczach.tercyb pisze:Dzień dobry,
Czy w Wykazie.....ks.Żurka jest parafia Białogródka?
Interesuje mnie nazwisko Bogusławski.
Teresa
Edmund
Dziękuję, poszukuję Bogusławskich:Zachariasza, Feliksa, Andrzeja z Puzyrki Wielkie, w spisach parafian z 1915 roku Puzyrki Wielkie są w parafii Białogródka stąd moje pytanie o tę parafię.Goś_Edmund pisze:Dwie sprawy. Miejscowość Białogródka była w parafii Ptycza. Natomiast była parafia Białozórka erygowana w 1768 roku, ale w latach 1869-1921 kościół był zburzony i dopiero 29.03.1921 była ponownie erygowana. W parafii Ptycza nie znalazłem takowego nazwiska, ale znalazłem Bogusławskiego Jana w Bereźnie i Ludwika w Jałowiczach.tercyb pisze:Dzień dobry,
Teresa
Edmund
Teresa
- Goś_Edmund

Pani Elu, ja posiłkuję się wykazem miejscowości Diecezji Łuckiej w/g stanu na 1938r. z tomu 72 Archiwa biblioteki i muzea kościelne opracowanie ks.Tylusa. Pierwszy raz widzę określenie: Diecezja Wołyńska, ale widocznie mało widziałem w materii mojego ukochanego WołyniaElzbietakober pisze:Dziękuję bardzo za odpowiedź p.Edwardzie.Niestety nikt z Szydłowskich wymienionych przez Pana chyba nie jest moja rodziną.U mnie z Szydłowskich to Teodor,Mikołaj,Daria,Gonczaruk to Jakub.Pisze Pan że Radomyśl to dekanat Beresteczko,a ja jestem w posiadaniu zdjęcia księgi parafialnej z 1930 r gdzie jest napisane:księga parafialna Radomyszlskiej parafii,piątego dekanatu Łuckiego,diecezji Wołyńskiej.Czy to możliwe?Pozdrawiam Elzbieta
Edmund
-
Elzbietakober

- Goś_Edmund

-
rucinski.andrzej

Witam. Już kiedyś pisałem w tym temacie odnośnie parafii Dąbrowica.
Teraz szukam nazwiska Fabiański (pisane również Fabjański, Fabijański) w parafii Bereźnica, wioska Kurasz.
Mianowicie chodzi mi o Romana Fabjańskiego (Fabiańskiego lub Fabijańskiego). Ojciec 10 dzieci, zarządca dóbr Kaszowskich w Kuraszu. Szukam wzmianki o jego zgonie, który nastąpił prawdopodobnie w tej wiosce w przedziale lat 1911-1918. Aczkolwiek lata mogą być też wcześniejsze lub trochę późniejsze. Najbardziej zależy mi na imionach jego rodziców, a najbardziej ojca.
Parafia Bereźnica, dekanat Łuck, lata 1911-1918
Pozdrawiam, Oskar
Teraz szukam nazwiska Fabiański (pisane również Fabjański, Fabijański) w parafii Bereźnica, wioska Kurasz.
Mianowicie chodzi mi o Romana Fabjańskiego (Fabiańskiego lub Fabijańskiego). Ojciec 10 dzieci, zarządca dóbr Kaszowskich w Kuraszu. Szukam wzmianki o jego zgonie, który nastąpił prawdopodobnie w tej wiosce w przedziale lat 1911-1918. Aczkolwiek lata mogą być też wcześniejsze lub trochę późniejsze. Najbardziej zależy mi na imionach jego rodziców, a najbardziej ojca.
Parafia Bereźnica, dekanat Łuck, lata 1911-1918
Pozdrawiam, Oskar
- Goś_Edmund

Pani Tereso!2Parafii Białogródka na terenie Diecezji Łuckiej nie było. Co do miejscowości Puzyrki Wielkie brak jest w wykazie miejscowości Diecezji Łuckiej na rok 1938 co potwierdza moją tezę, że trzeba szukać poza wspomnianą diecezją.tercyb pisze:Dziękuję, poszukuję Bogusławskich:Zachariasza, Feliksa, Andrzeja z Puzyrki Wielkie, w spisach parafian z 1915 roku Puzyrki Wielkie są w parafii Białogródka stąd moje pytanie o tę parafię.Goś_Edmund pisze:Dwie sprawy. Miejscowość Białogródka była w parafii Ptycza. Natomiast była parafia Białozórka erygowana w 1768 roku, ale w latach 1869-1921 kościół był zburzony i dopiero 29.03.1921 była ponownie erygowana. W parafii Ptycza nie znalazłem takowego nazwiska, ale znalazłem Bogusławskiego Jana w Bereźnie i Ludwika w Jałowiczach.tercyb pisze:Dzień dobry,
Teresa
Edmund
Teresa
Edek
-
rucinski.andrzej

Dziękuję, Panie EdmundzieGoś_Edmund pisze:Pani Tereso!2Parafii Białogródka na terenie Diecezji Łuckiej nie było. Co do miejscowości Puzyrki Wielkie brak jest w wykazie miejscowości Diecezji Łuckiej na rok 1938 co potwierdza moją tezę, że trzeba szukać poza wspomnianą diecezją.tercyb pisze:Dziękuję, poszukuję Bogusławskich:Zachariasza, Feliksa, Andrzeja z Puzyrki Wielkie, w spisach parafian z 1915 roku Puzyrki Wielkie są w parafii Białogródka stąd moje pytanie o tę parafię.Goś_Edmund pisze: Dwie sprawy. Miejscowość Białogródka była w parafii Ptycza. Natomiast była parafia Białozórka erygowana w 1768 roku, ale w latach 1869-1921 kościół był zburzony i dopiero 29.03.1921 była ponownie erygowana. W parafii Ptycza nie znalazłem takowego nazwiska, ale znalazłem Bogusławskiego Jana w Bereźnie i Ludwika w Jałowiczach.
Edmund
Teresa
Edek
Teresa