Kotowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

michalwu

Sympatyk

Kotowski

Post autor: michalwu »

Dzień dobry
Mam takich dwóch najstarszych Panów w drzewie Kotowskich.

1. Jan Kotowski, ur 1852, zona Antonina z domu Ferenc urodzona 1856 (daty i panienskie żony znam z aktu urodzenia syna)

2. jego syn - Antoni Władysław Kotowski, ur Mostki, parafia Bogoria, 27 maja 1881, zona Stanislawa z Kaminskich urodzona 1885

Może ktoś ma pomysł gdzie szukać aktów małżeństwa i zgonu dla obu? Oraz aktu urodzenia dla Jana.
Jak znaleźć braci i siostry Jana?
Stanisława, żona Jana, w akcie urodzenia córki jest wpisana -jeśli dobrze odczytałem "z Kazmirskich". Może to błąd, ale lepiej wspomnieć.

michal
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Kotowski

Post autor: Arek_Bereza »

Michale
Akt małżeństwa Jana Aleksandra i Antoniny Marianny jest tuż. Wykorzystaj genetekę i funkcję szukaj w parafiach sąsiednich. W stosunku do Bogorii. Zobacz gdzie Ferensowie się rodzili. Zobacz gdzie nie ma indeksów. Ustal parafie. Skany znajdziesz w genbazie.
Ślubowali 7 maja
michalwu

Sympatyk

Arku, dziękuję za odpowiedź.
Mówiąc że akt małżeństwa jest tuż, chcesz powiedzieć, że masz go gdzieś "na tapecie"?
Zobacz gdzie nie ma indeksów. Ustal parafie.
Co masz na myśli? Aby wszędzie tam, gdzie nie ma indeksów, szukać nazwisk prosto ze skanów genbazy?

W genetece robiłem sporo różnych zapytań. Przestałem już wskazywać parafie, wybieram wszystkie miejscowości. Niewiele jednak ustaliłem.
Jan Kotowski najprawdopodobniej urodził się w 1852. W genetece najbliższy tej daty mam rekord Aleksandra Kotowskiego, ur.1860 Denków. 8 lat roznicy?

Zajme sie szukaniem dokumentów dla dzieci wskazanych w genetece.
Dzieci z Jana Kotowskiego i Antoniny Ferenc
1883 137 Stefan Bronisław, Rytwiany
1885 44 Zofia, Wiśniówka

Dzieci Jana Kotowskiego i Antoniny Ferens
1879 71 Julianna, Mostki
1881 19 Antoni Władysław, Mostki

michal
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

przecież datę dzienną podałem :)

Nie zaprzątaj sobie głowy Kotowskimi, dzieci znaleźć no problem :)
Zainteresuj się Ferensami lub Ferencami mieszkającymi w pobliżu Bogorii
w genetece wybierz parafię Bogoria, wpisz Feren* (sic) zakres dat 1840 do 1879 dla urodzeń
zobacz w jakich parafiach pojawia się nazwisko Ferenc/s (w dwóch)
sprawdź, które z parafii mają indeksy ślubów
gdzie nie ma indeksów tam sprawdz w genbazie
michalwu

Sympatyk

Tak to jest jak odpowiedź pisze się późno w nocy i na raty.
Oczywiscie że pominąłem fakt daty dziennej. Dałeś mi kawałek marchewki, a rok muszę znależć sam :) Dziękuję

Będę się zatem przyglądał Ferensom.
Wiem też, że wkrótce natrafię na nazwisko Rej (Goźlice?). Słyszałem opowieści o nich od członkini rodu.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

I chyba znów namieszam u innych. Michał wspomina o Kotowskim z XIX wieku. A ja cofnę się trochę - chyba o jedno pokolenie- i podaję. Jan Kotoski/Kotowski/ur. 1762) (r.: Tomasz, Małgorzata Madzelan) ożenił się z Krystyną Małkińską ur. 13.02.1796(r.: Balcer i Marianna Goś) w Broku w 1817/36
Edek
michalwu

Sympatyk

Arek, mam!
Data dzienna nie przydała się wcale - rosyjski u mnie zardzewiały. Szukałem po nazwiskach, a raczej ich wyglądzie z innego aktu, sic!
Akt nr 10 z 1876r w Wiązownicy - Jan Aleksander Kotowski i Antonina Marianna Ferenc

Dzięki za naprowadzenie! Będę dalej szukał Ferenców.

michal
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Michale,
Data dzienna była po to, żebyś wiedział, że ten akt znalazłem a nie tylko teoretyzuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”