Tworkowski h. Ossorya

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Tworkowski h. Ossorya

Post autor: Tworas »

Witam, poszukuję informacji o Tomaszu Tworkowskim, jego żoną była Anna Hankiewicz, prawdopodobnie mieszkali gdzieś w pobliżu Bielska Podlaskiego ( Wyszki ? ). Znalazłem informację nt. ich syna Antoniego. Urodził się on w 1859 r. w Wyszkach, zmarł w 1948 r. w Olsztynie.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Tworkowski h. Ossorya

Post autor: Mamaj_Jan »

Witam,
A czy przeglądał Pan Spis alfabetyczny chrztów, ślubów i zgonów od 1779 r. do 1900 r. z parafii Wyszki?
Spis ten jest w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie, jak i inne księgi metrykalne z tej parafii.
Gniazdo Tworkowskich to wieś Tworki w tej parafii, od nazwy której przyjęli prawdopodobnie nazwisko.
Wywód szlachectwa przeprowadziły dwie rodziny Tworkowskich jak to wynika z informacji w "Spis szlachty wylegitymowanej z Guberni Grodzieńskiej ......"str. 108, Są w pisani do Księgi 6 na str. 16 i do Księgi 1 na str. 7.
Gdyby miał Pan wgląd do tych wywodów byłaby tam też informacja o ich herbie. Tworkowscy z Tworek to Ród licznie rozrodzony
Jego przedstawiciele wchodzili w związki małżeńskie z praktycznie wszystkimi rodami szlacheckimi z terenu parafii Wyszki, Topczewo, Bielsk Podlaski, Strabla, Suraż, Brańsk, Boćki i inne.
Dobrze byłoby gdyby ktoś z tego rodu zajął się jego genealogią, zachowanych materiałów na ten temat wystarczy na wiele lat badań.
Pozdrawiam serdecznie Jan Mamaj
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Tworkowski h. Ossorya

Witam,
Dziękuję za odpowiedź, co do Archiwum Drohiczyńskiego to wysłałem do nich już 3 lub 4 maile, odpowiedzi nie dostałem.
Warmińsko Mazurskie Stowarzyszenie Historyczno Kolekcjonerskie
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Tworkowski h. Ossorya

Szukam również informacji o Michale Tworkowskim, walczył on w 1 Pułku Jazdy Augustowskiej m.in pod Warszawą w 1831 r. Został za to uhonorowany Złotym Krzyżem Virtuti Militari. Na stronie przodkowie.com znalazłem informację, iż mieszkał on w 1854 r. w Warszawie na ulicy Granicznej - dom 966. Pytanie tylko czy był on bratem wyżej opisanego Tomasza czy jego ojcem.
Warmińsko Mazurskie Stowarzyszenie Historyczno Kolekcjonerskie
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Tworkowski h. Ossorya

Post autor: Mamaj_Jan »

Michał nie musiał być ani bratem ani ojcem Tomasza. W I połowie XIX w. na terenie parafii Wyszkowskiej i sąsiednich żyło kilkudziesięciu Tworkowskich, tak więc Michał i Tomasz mogli być bliższymi lub dalszymi krewnymi.
Do Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie najlepiej wybrać się osobiście po uprzednim umówieniu się telefonicznie z ks. Dyrektorem Zenonem Czumaj na konkretny dzień.
Pozdrawiam Jan Mamaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”