Tworkowski h. Ossorya
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Tworkowski h. Ossorya
Witam, poszukuję informacji o Tomaszu Tworkowskim, jego żoną była Anna Hankiewicz, prawdopodobnie mieszkali gdzieś w pobliżu Bielska Podlaskiego ( Wyszki ? ). Znalazłem informację nt. ich syna Antoniego. Urodził się on w 1859 r. w Wyszkach, zmarł w 1948 r. w Olsztynie.
Tworkowski h. Ossorya
Witam,
A czy przeglądał Pan Spis alfabetyczny chrztów, ślubów i zgonów od 1779 r. do 1900 r. z parafii Wyszki?
Spis ten jest w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie, jak i inne księgi metrykalne z tej parafii.
Gniazdo Tworkowskich to wieś Tworki w tej parafii, od nazwy której przyjęli prawdopodobnie nazwisko.
Wywód szlachectwa przeprowadziły dwie rodziny Tworkowskich jak to wynika z informacji w "Spis szlachty wylegitymowanej z Guberni Grodzieńskiej ......"str. 108, Są w pisani do Księgi 6 na str. 16 i do Księgi 1 na str. 7.
Gdyby miał Pan wgląd do tych wywodów byłaby tam też informacja o ich herbie. Tworkowscy z Tworek to Ród licznie rozrodzony
Jego przedstawiciele wchodzili w związki małżeńskie z praktycznie wszystkimi rodami szlacheckimi z terenu parafii Wyszki, Topczewo, Bielsk Podlaski, Strabla, Suraż, Brańsk, Boćki i inne.
Dobrze byłoby gdyby ktoś z tego rodu zajął się jego genealogią, zachowanych materiałów na ten temat wystarczy na wiele lat badań.
Pozdrawiam serdecznie Jan Mamaj
A czy przeglądał Pan Spis alfabetyczny chrztów, ślubów i zgonów od 1779 r. do 1900 r. z parafii Wyszki?
Spis ten jest w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie, jak i inne księgi metrykalne z tej parafii.
Gniazdo Tworkowskich to wieś Tworki w tej parafii, od nazwy której przyjęli prawdopodobnie nazwisko.
Wywód szlachectwa przeprowadziły dwie rodziny Tworkowskich jak to wynika z informacji w "Spis szlachty wylegitymowanej z Guberni Grodzieńskiej ......"str. 108, Są w pisani do Księgi 6 na str. 16 i do Księgi 1 na str. 7.
Gdyby miał Pan wgląd do tych wywodów byłaby tam też informacja o ich herbie. Tworkowscy z Tworek to Ród licznie rozrodzony
Jego przedstawiciele wchodzili w związki małżeńskie z praktycznie wszystkimi rodami szlacheckimi z terenu parafii Wyszki, Topczewo, Bielsk Podlaski, Strabla, Suraż, Brańsk, Boćki i inne.
Dobrze byłoby gdyby ktoś z tego rodu zajął się jego genealogią, zachowanych materiałów na ten temat wystarczy na wiele lat badań.
Pozdrawiam serdecznie Jan Mamaj
Tworkowski h. Ossorya
Witam,
Dziękuję za odpowiedź, co do Archiwum Drohiczyńskiego to wysłałem do nich już 3 lub 4 maile, odpowiedzi nie dostałem.
Dziękuję za odpowiedź, co do Archiwum Drohiczyńskiego to wysłałem do nich już 3 lub 4 maile, odpowiedzi nie dostałem.
Warmińsko Mazurskie Stowarzyszenie Historyczno Kolekcjonerskie
Tworkowski h. Ossorya
Szukam również informacji o Michale Tworkowskim, walczył on w 1 Pułku Jazdy Augustowskiej m.in pod Warszawą w 1831 r. Został za to uhonorowany Złotym Krzyżem Virtuti Militari. Na stronie przodkowie.com znalazłem informację, iż mieszkał on w 1854 r. w Warszawie na ulicy Granicznej - dom 966. Pytanie tylko czy był on bratem wyżej opisanego Tomasza czy jego ojcem.
Warmińsko Mazurskie Stowarzyszenie Historyczno Kolekcjonerskie
Tworkowski h. Ossorya
Michał nie musiał być ani bratem ani ojcem Tomasza. W I połowie XIX w. na terenie parafii Wyszkowskiej i sąsiednich żyło kilkudziesięciu Tworkowskich, tak więc Michał i Tomasz mogli być bliższymi lub dalszymi krewnymi.
Do Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie najlepiej wybrać się osobiście po uprzednim umówieniu się telefonicznie z ks. Dyrektorem Zenonem Czumaj na konkretny dzień.
Pozdrawiam Jan Mamaj
Do Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie najlepiej wybrać się osobiście po uprzednim umówieniu się telefonicznie z ks. Dyrektorem Zenonem Czumaj na konkretny dzień.
Pozdrawiam Jan Mamaj