Krzyż komandorski Orderu Odrodzenia Polski

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Post autor: Marsylka »

Będę się starać:) Coś ustalę, będę informować:)
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Andrzej75 »

Marsylka pisze:Dobra, mam tę kopię. Trochę ją przyciemniłam, bo ,,oryginalna'' kopia jest bardzo mało czytelna. Marnie idzie mi jwej idczytanie:
https://www.dropbox.com/s/5voffz40w4gtn ... a.jpg?dl=0
Z grafiki w lewym górnym rogu tego pisma wynika tylko tyle, że to Muzeum Stutthof w Sztutowie jest odznaczone Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. W dokumencie nie ma najmniejszej wzmianki czy sugestii, że Piotr Bałdyga dostał jakiekolwiek odznaczenie (za życia czy też pośmiertnie).
Jak już napisał wyżej Tomasz Lenczewski, Krzyż Komandorski OOP to jest tak wysokie odznaczenie (w PRL do 1987 r. przyznano go tylko 9757 osobom), że od początku można było wątpić w rzeczywistość tego nadania.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

O tym, że ta grafika może mieć związek z samym muzeum nie pomyślałam. Nie znam się na tych sprawach. Odznaczenie wiązałam z tym, co posiadała ciotka (wciąż żywa, więc to nie przekaz ustny). Pobadam sprawę, a jak nic nie znajdę, postawię na niej krzyżyk:)
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

na druku są dwie pieczęcie: 1- Muzeum Stuthof i 2-Odznaczone Krzyżem Komandorskim OOP, pismo dot.Piotra Bałdygi a w treści jest słowo "oZnaczony" nie odznaczony.Może stąd wynikają te spekulacje o odznaczeniu.
To Muzeum zostało odznaczone a nie Piotr Bałdyg
pozdrawiam
BasiaS
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

Wracając do pytania zadanego w pierwszym poście: Tak, oczywiście warto zwrócić się do IPN. Najwyżej odpowiedzą, że nic nie mają.

https://collections.arolsen-archives.or ... id=5468048

W linku dokumenty dot. Piotra Bałdygi z archiwum Bad Alrosen.
Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

@sbasiacz - całkiem możliwe - ta pomyłka:) Sama pewnie nie tknęłabym tej kwestii, gdyby babcia nie wyskoczyła z tym świstkiem. Po tym, jak mi zasugerowaliście z tym odznaczeniem dla muzeum, to wydaje się oczywiste:)
@Mar_Herr - ostatnio, jak ktoś wrzucił link do tej strony, zerkałam tam i dodałam sobie dokumenty do zbioru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”