Sędrowscy - Ćmielów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Sędrowscy - Ćmielów

Post autor: Emerald »

Poszukuję informacji na temat Antoniego Sędrowskiego/Sendrowskiego, głównie jego aktu małżeństwa, najprawdopodobniej z parafii w Ćmielowie, a także wszystkiego, co może dotyczyć jego potomków. Był bratem mojej praprapraprababki, urodził się w Denkowie bodajże w 1832 roku (piszę z pamięci, ale akt urodzenia mam, więc tego nie szukam). Po powstaniu styczniowym został skazany na Sybir i nawiązałam kontakt z jego rosyjskimi potomkami, którzy twierdzą, że wpadli kiedyś na wiadomość/ogłoszenie kogoś, kto ich szukał i zostawił e-mail do kontaktu, niestety prawdopodobnie z błędem i nie udało im się wysłać na niego żadnej wiadomości. Miał to być prapraprawnuczek Antoniego, Przemek. Potomek jego córki, więc nazwisko prawie na pewno inne (o ile ona sama nie miała nieślubnego syna, a potem prostej linii męskiej do Przemka), ma on mieszkać w moim mieście (Ostrowiec Świętokrzyski), jakiś czas temu wrzuciłam post na jednej lokalnej grupie na Facebooku i na razie nie było odpowiedzi.
Antoni w rosyjskich dokumentach dotyczących jego zesłania występuje jako ćmielowski mieszczanin, jest także upamiętniony na pomniku na ćmielowskim rynku. Według rosyjskich potomków miał on mieć tu żonę i co najmniej dwoje dzieci - grób jego syna Teofila podobno wciąż znajduje się na cmentarzu w Ćmielowie, a potomkiem jego córki jest wspomniany wyżej Przemek. Dotarcie do ćmielowskich metryk z tego na co czasem wpadałam na forum wydaje mi się dość trudne (w którymś wątku padło nawet stwierdzenie o księdzu nieprzychylnym genealogom), dlatego wolę najpierw zapytać tu, może ktoś dysponuje jakimiś informacjami, może sam badał losy tej rodziny, a może nawet jest tu ktoś z potomków - Przemek miał wspomnieć rosyjskiej rodzinie, że zna przodków Antoniego do roku 1705 (sama też doszłam do podobnego etapu, zatem wcześniejszych pokoleń też nie szukam), więc być może tu zagląda jako genealog :)
Ostatnio zmieniony ndz 26 kwie 2020, 15:28 przez Emerald, łącznie zmieniany 1 raz.
Izabela
Robert_Kostecki

Sympatyk

Sędrowscy - Ćmielów

Post autor: Robert_Kostecki »

Straciłem wątek,ale czy to znasz Izabelo:

https://forum.svrt.ru/topic/9171-%D0%BF ... B8/?page=4
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Sędrowscy - Ćmielów

Tak, to właśnie tam poznałam rosyjskich potomków Antoniego :)
Izabela
pronobis

Sympatyk
Mistrz

Sędrowscy - Ćmielów

Post autor: pronobis »

Zerknąłem trochę na to rosyjskie forum, ale mój rosyjski nie jest za wybitny, to może nie doczytałem, ale jeśli Antoni poślubił Darię Sofiejkową to niestety został bigamistą.
Ale od początku.
Antoni Sędrowski ur. 11.06.1832 w Denkowie poślubił 12 maja 1852 roku jako czeladnik kowalski pannę Józefę Gnat vel Szałapską, córkę Piotra Gnata i Konstancji Sołtyskiewicz, urodzoną 28.02.1836 roku w Woli Grójeckiej. Ślub odbył się w Ćmielowie.
Mieli czworo dzieci
1- Hipolit urodzony i zmarły w 1854 roku
2- Teofil ur. 1857 , poślubił Juliannę Simla w roku 1880, zmarł w Ćmielowie 02.06.1893, nie znalazłem jego dzieci, chyba zmarł bezpotomnie, jego żona wyszła powtórnie za mąż.
3- Julianna ur. 28.12.1859 - wyszła za Franciszka Binkowskiego pochodzącego ze Szwarszowic , zamieszkali w Ćmielowie , zmarła 05.10.1927 roku
4- Wiktoria ur. 22.08.1862 - wyszła za Teofila Sendysa, też mieszkali w Ćmielowie, zmarła 31.07.1941
I teraz co do tego Przemka, to bardzo możliwe że jest jakimś potomkiem po siostrach Antoniego, bo siostry miały po kilkoro dzieci.
Franciszek i Julianna Binkowscy mieli 8 dzieci, kilkoro zmarło ale
- Jadwiga ur 1883 wyszła za Andrzeja Bednarskiego w 1903 roku
- Wiktor ur 1898 poślubił Józefę Cielecką w 1924
- Zofia ur. 1890 wyszła za Wincenty Lisikiewicz
- Aniela ur. 1892 wyszła za Maksymiliana Szczygła

Teofil i Wiktoria Sendysowie mieli 9 dzieci z których wchodzą w grę
- Marian ur. 1893 o którym nie mam żadnych informacji
- Aleksander ur. 1900 poślubił w 1924 roku Anielę Grudzień
Tak że może jest jakiś Przemek , potomek Antoniego.
Natomiast Józefa, żona Antoniego zmarła dopiero 28.11.1908 roku w Ćmielowie . a w akcie zapisana jako wdowa.

Darek
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Sędrowscy - Ćmielów

Panie Darku, bardzo, bardzo dziękuję za informacje, mam teraz co analizować i co przekazać rosyjskim potomkom Antoniego :) Ponadto informacje te przydadzą mi się także w innej sprawie - w testach genetycznych trafiłam kiedyś na kobietę spokrewnioną z moją mamą, przy czym linię swojej matki miała doprowadzoną tylko do jej rodziców a swoich dziadków - Polaków z Ćmielowa. Potem wpadłam na informację, że matka jej dziadka była z domu Bińkowska, wciąż jeszcze do niczego mi to nie pasowało, teraz już chyba mam rozwiązanie :)
Izabela
Robert_Kostecki

Sympatyk

Sędrowscy - Ćmielów

Post autor: Robert_Kostecki »

http://www.allegata.pl/cmielowskie-ksiegi-moniewskiego/

To tak dla ogólnej orientacji o metrykach ćmielowskich.

Robert
pronobis

Sympatyk
Mistrz

Sędrowscy - Ćmielów

Post autor: pronobis »

Sprawa skradzionych ksiąg była głośna, ale podobno je odzyskano , na parafię już nie wróciły, natomiast metryki z XIX wieku są w całości(przynajmniej były rok temu)

Izabelo cieszę się że mogłem pomóc.

Darek
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Sędrowscy - Ćmielów

Jako ciekawostka: warto szperać po portalu, dzięki informacjom z tego wątku dowiedziałam się, że jedna z córek Antoniego wyszła za Bińkowskiego, druga za Sendysa. W rubryce "Nazwiska" zaczęłam szukać Sędrowskich i okazało się, że już ktoś ich szuka, tych z Ćmielowa. I ma login Sendys_P :) Niestety użytkownik nie pojawił się tu od 2014 roku, ale spróbowałam zostawić wiadomość.
Izabela
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Sędrowscy - Ćmielów

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Na podstawie genealogii własnej rodziny uważam, że XIX w. zbiór jest kompletny. Problem z uzyskaniem wglądu w księgi. Zmieniają się proboszczowie, a księgi są trudno dostępny. Gdzie te czasy kiedy proboszcz dawał mi księgę do ręki, aby sobie w domu przejrzał. Prada to były lata 70.-te ... Trzydzieści lat później czekałem kilka lat zanim ksiądz łaskawie udostępnił mi zapis dotyczący zgonu mego stryja, zmarłego w Otwocku, a pochowanego Ćmielowie celem stwierdzenia na jaką chorobę umarł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”